Peygamberlerde nefis var mıdır?
- Peygamberimizin evliliğini düzenleyen ayetlerden birinde Allah cc "...kadınlardan güzelliği hoşuna gitse bile artık sana helal değildir..." tarzında bir bilgi var.
- Ve çeşitli kıssalarda Hz. Musa, Hz. Yunus vb peygamberlerin işledikleri çeşitli hatalardan bahsediliyor.
- Ayrıca sahabelerde de birçok nefsani olabilecek kıssa görüyoruz. (Gerek Kuran'da gerek rivayetlerde)
- Bu durumu açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Peygamberler de insandır. İnsanda olan fıtri duygular onlarda da vardır. Ancak onların ufak tefek hatalarını anında düzelten Rableri vardır. Bu yönleriyle diğer insanlardan farklıdır.
“Yine: 'Ne oluyor bu Peygambere, böyle Peygamber mi olur: Yemek yiyor, çarşı pazarda dolaşıyor! Bari yanında heybetli bir melek olsaydı da etrafındaki insanları korkutup uyarıda bulunsaydı!.. Yahut kendine bir hazine verilse, yahut kendisinin içinden yiyeceği bir bahçesi olsaydı!' Hasılı o zalimler: 'Doğrusu siz, sadece büyülenmiş bir adamın peşine düşmüşsünüz.' dediler.” (Furkan, 25/7-8),
“(Resûlüm!) Senden önce gönderdiğimiz bütün peygamberler de hiç şüphesiz yemek yerler, çarşılarda dolaşırlardı. (Ey insanlar!) Sizin bir kısmınızı diğer bir kısmınıza imtihan (vesilesi) kıldık; (bakalım) sabredecek misiniz? Rabbin her şeyi hakkıyla görmektedir.” (Furkan, 25/20)
mealindeki ayet ve benzerleri, peygamberlerin de nefisleri olduğunu göstermektedir.
Bununla beraber, onlar nefislerini güzelce terbiye etmiş, Allah’a muhalif hareket etmelerine fırsat vermemişlerdir.
Yaptıkları bazı yanlışlıklar, prensip olarak nefislerinden değil, vahyin olmadığı bazı konularda yaptıkları içtihattan kaynaklanmıştır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Peygamberler, peygamberlik fıtratı üzerine mi doğmuşlardır?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Muhammed ruh hastasıydı, iddiasına nasıl cevap verebiliriz?
- Allah bozguncuların işlerini düzeltmez, ne demektir?
- Nisa suresi 3. ve 129. ayetlerde bir paradoks oluşmuyor mu?
- Eski ümmetlere gösterilen mucizelerden sonra azabın gelmesi, Peygamberimize mucize verilmediği anlamına mı gelir?
- "Hz. Muhammed’in mucizeleri var da bizim mi haberimiz yok." diyerek mucizeleri inkar edenlere ne dersiniz?
- Allah Hz. Musa’ya yardım edemez miydi?
- Ress Halkı (Ashabu'r-Ress) hakkında bilgi verir misiniz?
- Kur’an-ı Kerim indirilirken Cebrail’e ne ihtiyaç vardı?
- Hz. Muhammed melek mi?
- "And olsun senden önce de peygamberler gönderdik ve onlara da eşler ve çocuklar verdik..." (Ra'd, 13/38) ayetinin iniş sebebi, Yahudilerin, Peygamberimizin çok evliliğine yaptıkları itiraz mıdır?