Allah bozguncuların işlerini düzeltmez, ne demektir?

Tarih: 30.10.2016 - 00:09 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Yunus Suresi 81. ayette "Şüphesiz ki Allah bozguncuların işlerini düzeltmez." demektedir. (İşlerini düzeltmek denince dünya hayatı şeklinde algılıyorum.)
- Ancak günümüzde bozguncu denebilecek birçok islam düşmanı insanın işlerinin rast gittiğini ve birçok masum insandan çok daha rahat bir yaşam sürdüklerini görüyoruz.
- Bu konu hakkında ne söylersiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayet ve meali şöyledir:

 فَلَمَّا أَلْقَواْ قَالَ مُوسَى مَا جِئْتُم بِهِ السِّحْرُ إِنَّ اللّهَ سَيُبْطِلُهُ إِنَّ اللّهَ لاَ يُصْلِحُ عَمَلَ الْمُفْسِدِينَ

“Onlar attıkları zaman Musa şöyle dedi: 'Sizin getirdiğiniz şey sihirdir. Muhakkak ki Allah, onu batıl (geçersiz) kılacaktır.' Allah, fesat çıkaranların amelini ıslah etmez.” (Yunus, 10/81)

Ayetinde vurgulanmak istenen husus, hak ve batılın mücadelesinde sünnetullah olan hakkı batıla üstün kılmaktır.

Bu durum, ilgili ayette Hz. Musa’nın sihirbazlara galibiyetiyle son bulduğu gibi, bütün peygamberlerin hayatında da geçerli bir sünnetullahtır. Nitekim “Hak geldi batıl zail oldu. Batıl zail olmaya mahkumdur.” (İsra, 17/81) ayetinde vurgulanan husus da budur.

“O, gökten su indirdi de dereler kendi ölçülerince dolup aktı ve sel üste çıkan köpüğü aldı götürdü. Süs eşyası veya yararlanılacak bir şey elde etmek için ateşte erittikleri şeylerden de böyle köpük olur. İşte Allah, hak ile batıla böyle misal getirir. Köpüğe gelince sönüp gider. İnsanlara yararlı olan ise yerde kalır. İşte Allah, böyle misaller verir.” (Ra'd, 13/17)

ayetinde misal yoluyla anlatıldığı gibi zahiren batılın galip gibi görünmesi geçicidir. Neticede hak her zaman galiptir. “Akibet muttakilerindir.”

Dünya hayatında birtakım fasıkların işlerinin rast gitmesi ise, farklı bir durumdur. Allah’ın onların amellerini ıslah ettiği manasına gelmez. Bilakis dünya hayatının bir imtihan meydanı olmasının sonucudur.

Çoğu kere bu nevi refah içinde yüzmeler bir istidracdır. Ummadıkları bir vakitte Allah’ın azabının inmesiyle son bulan bir oyalanmadır.

Ayrıca fiziki kanunlar gibi, çalışıp çabalama vs. kurallara uymanın sonuçları da mümin veya kâfir için değişmez. Sebeplere tevessül eden neticeye ulaşır.

Allah dünyalık isteyip de sırf bunun için çabalayana dünyayı verir; ahireti isteyip onun için çabalayana da ahireti verir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Batıl yok olmaya mahkum mu?
Bazı çevreler her vesileyle İslam aleminin bugünkü perişan hâline ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun