Peygamberler arasında üstünlük var mı?

Tarih: 12.06.2020 - 14:20 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hem vardır, hem yoktur. Olması, her birinin farklı özellikleri itibarıyla, olmaması ise risalet görevinde müşterek olmaları yönüyledir.

İki kardeş olan Hz. Musa ve Hz. Harun, birer peygamberdir. Kur’an’da her ikisinin konumu incelendiğinde Hz. Musa’nın asıl lider, Hz. Harun’un da Ona yardımcı olarak verildiği açıkça görülecektir. (bk. Kasas, 28/34; Taha, 20/29-32)

İlgili ayetlerde Hz. Harun’un özellikle hitabet yönünden Hz. Musa’dan daha ilerde olduğu nazara verilmektedir. Demek ki, üstünlükler farklı farklıdır. Bir bütün olarak ele alınırsa, küllî fazilette biri daha önde iken, geride olan kimsenin ilerde olan kimseye bazı yönlerden üstün olabileceği görülecektir.

Süleyman Çelebi, Bursa Ulu Camide vaaz dinlerken vaizin  لاَ نُفَرِّقُ بَيْنَ اَحَدٍ مِنْ رُسُلِه۪۠ “Onun (Allah'ın) peygamberleri arasında ayrım yapmayız.” (Bakara, 2/285) ayetine dayanarak Peygamber Efendimiz'le diğer peygamberlerin aynı makamda olduklarını anlattığını görür; bundan rahatsızlık duyarak Peygamber Efendimiz'le ilgili mevlid yazma ihtiyacı hisseder, böylece günümüzde de coşkuyla okunan ve iştiyakla dinlenen "Vesiletü’n-Necat" isimli meşhur Mevlidini yazar.

Peygamberler arasında ayırım yapmamak risalet yönüyledir. Bir Müslüman Hz. Muhammedi (asm) peygamber olarak kabul ettiği gibi, Hz. Musa’yı, Hz. İsa’yı ve gönderilmiş bütün enbiyayı da peygamber olarak kabul eder. Ama bu peygamberler arasında fazilet farkı olmadığı anlamına gelmez. Nitekim bir başka ayet bunu açıkça ifade etmektedir:

“İşte bu peygamberler! Biz, onların bir kısmını bir kısmına üstün kıldık. Allah onlardan kimiyle konuştu, kimini de üst derecelere yükseltti. Meryem oğlu İsa'ya da apaçık deliller verdik ve O'nu Ruhu’l-Kudüs (Cebrail) ile destekledik.” (Bakara, 2/253)

İkiz kardeşlerin bile çok farklılıkları olduğu tecrübelerle sabit iken, bütün peygamberlerin aynı derecede olduğunu iddia etmek aklıselime, tarihi tecrübeye ve beşerî realiteye aykırı bir durumdur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun