Peygamberin kadınlarıyla ilişki sırasını düzenleyen bir Allah olabilir mi?

Tarih: 02.10.2015 - 12:56 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ahzap 51. Allah, düşünüyorum sonsuzluğun sahibi evrenin galaksilerin sahibi, Peygamberin kadınlarıyla ilişki sırasını düzenleyen daha da ötesi istediğin karınla sıra gözetmeden ilişkiye girme ruhsatı veren bir Allah olabilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayette “cinsel ilişki” ile ilgili bir tek harf bile yoktur.

Burada tamamen Hz. Peygamber (asm)'in aile yuvasının huzur ve mutluluğu için yapılan bazı özel düzenlemeler söz konusudur.

Bilindiği gibi, prensip olarak İslam’da birden fazla eşli olanların vaktini onlara eşit olarak paylaşması farzdır.

Bu paylaşımı -özellikle duyguları akıllarının önüne geçmiş bu asrın bazı insanlarının sandığı gibi- bir ilişki paylaşımı değildir. Bilakis, kocanın eşlerine karşı, yiyecek, mesken, giyim-kuşamda olduğu gibi, her birisinin yanında vakit geçirme, hal hatırını sorma, lazım olan ev ihtiyaçlarını öğrenip tedarik etme konusunda  adaletli, eşit muamelede bulunmalarına yönelik bir emirdir.  

Ancak, Ahzab suresi 51. ayette, Hz. Peygamber (asm) böyle bir zorunluluktan muaf tutulmuştur. Çünkü onun, hem maddi hem manevi bir devlet reisi olarak ailesine karşı olduğu gibi, topluma karşı da çok büyük görevleri vardı.

İşte bu ayette böyle yoğun bir çalışma temposu içerisinde bulunan elçisine imkân bulamadığı takdirde, ailesine ayırdığı vaktini eşit bir şekilde taksim etmek zorunda olmadığına dair bir tolerans tanınmıştır.  

Bunun garipsenecek hangi tarafı vardır?  

Nitekim, başka insanların evlilikleri dört eşle sınırlandırılmışken, Hz. Peygamber (asm) bu konuda serbest bırakılmıştır. Aklımız ermese de Allah’ın hikmetsiz bir iş yapmayacağına iman etmek gerekir.

- Bu toleransı Hz. Peygamber (asm) kendi kendine tanımıyor, Allah ona tanıyor. Üstelik, tanınan bu ruhsata rağmen, Hz. Peygamber (asm) kendi tercihini yine de “vaktini eşleri arasında eşit ayırma” yönünde kullanmış ve bu tavrı eşlerini daha da sevindirmiştir.

Âdeta, Allah elçisine bu ruhsatı tanımış ki, o da bu ruhsata rağmen yine tercihini eşitlikten yana koysun ve eşleri bununla daha da mutlu olsunlar, istemiştir.  

İlgili ayetin "Bu hüküm, onların gözlerinin aydın olmasına ve gözleri aydın olup da üzülmemelerine ve senin kendilerine verdiğin ile yaptığın davranış ve ihsan ile hepsinin hoşnut olmalarına daha elverişlidir.” mealindeki ifadesi, bu ince noktaya işaret etmektedir.

Nitekim Hz. Aişe validemiz şöyle demiştir:

Hz. Peygamber (asm), eşleri arasında vakit taksimatını eşit bir şekilde uygular ve şöyle dua ederdi:

“Ya Rabbî! Ben elimden geleni yapıyorum. Öyleyse elimde olmayıp yalnız senin kudretinde bulunan bir şeyi yapamadığımdan dolayı beni sorumlu tutma.” (Ebu Davud, Nikah 39)

Hülasa: Allah’a ve Resulullah (asm)’a iman eden kimsenin bundan rahatsızlık duyulacak bir şey algılaması söz konusu olamaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun