Peygamberimizin yaptığı bilimle çelişir mi?
- "Peygamberimizin bir günü" kitabında, gusülden sonra ve abdestten sonra saçlarını ıslak bıraktığı söyleniyor, biz de onu örnek almalıyız çünkü o böyle yapıyor, ama bu yaptığı hastalığa sebep olmuyor mu?
- Sahabilerin günahlarını anlatması günah değil mi, neden önceki hayatlarında yaptığı ya da sonradan yaptığı günahları anlatıyorlar?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Peygamberin (asm) yüzünü, saçını, başını kurulamaması konusunda farklı hadis rivayetleri vardır. Bu hadislere dayanan âlimlerin bir kısmına göre, kurulamak mekruh, diğer bir kısmına göre ise, mubahtır yani yapıp yapmamak serbesttir.
- Hz. Meymune’nin bildirdiğine göre, Peygamberimiz (asm) gusül yaptıktan sonra kendisine kurulama bezi verilmiş, o ise bunu almamıştır. (bk. İbn Mace, Taharet, 59)
Başka bir rivayete göre, Hz. Peygamberin (asm) saçını başını kurulamak için özel bir bezi vardı. (bk. İbn Esir, en-Nihaye, 5/58; Tirmizi, 1/74-75; Hakim, 1/154) Hakim, Zehebi, bu hadis rivayetinin sahih olduğunu bildirmiştir. (bk. Hakim, a.g.y)
Unutulmamalıdır ki, Hz. Peygamber (asm) yalnız mekruh olanı değil, bazen mubah olanı da terk ederdi. Buna dayanan âlimlere göre, İbn Mace’deki hadis de keraheti göstermiyor.
Nitekim dört mezhep âlimlerine göre, kurulamak mekruh değildir. (bk. el-Mevsuatu’l-Fıkhıyetu’l-Kuveytiye, 14-68)
Abdest ve gusülden sonra kurulanmayıp ıslak durmaya gelince:
Bazen abdest ve gusül sularını silmemek daha faydalı olabilir. Nitekim sıcak iklimlerde ve sıcak zamanlarda bu durum daha da serinlemeye vesile olabilir. Bu durum sağlığa zarar vermediği gibi bazen gerekli de olabilir.
Ancak sağlığa zarar verecek bir durum olursa elbette kurulanmak gerekir. Nitekim abdest ve gusülden sonra kurulanmamanın daha uygun olacağını söyleyen âlimler bile, ıslak kalmanın zarar vereceği durumlarda kurulanmanın müstehap yani sevabı olan bir davranış olduğuna dikkat çekmişlerdir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Abdestten sonra kurulanmak mı yoksa kurulanmamak mı daha ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peygamberimiz cünüp olduğu halde neden sabah namazını bekledi?
- "Gusülden sonra abdest alan bizden değildir." anlamında bir hadis var mıdır? Sadece gusül abdesti ile namaz kılınabilir mi? Peygamber Efendimiz (asv) gusülden sonra abdest almış mıdır?
- Misvak, kullanıldıktan sonra yıkanmalı mı?
- Gusülden sonra abdest alan bizden degildir. (Mucemmul evsat hadis no: 3065) Bu hadisin sihhati nedir; hadis de ne demek isteniyor?
- Türbe ve kabir ziyaretleri hakkında dinimizin ölçüleri nelerdir?
- "Şerli olanlarınız bekârlardır." hadisi bağlamında, bekârlığın şer olması ve evlenmenin hükmü hakkında bilgi verir misiniz?
- Ense tıraşı olmanın, burun ve kulak kıllarını almanın hükmü nedir?
- Kedinin artığı su ile abdest alınabilir mi?
- "Şu üç şey Âdemoğlunun saadetindendir; saliha bir hanım, geniş ev, rahat binek." hadisi açıklar mısınız?
- Yerküreye benzeyen yedi tane daha arz var mıdır?