Abdestten sonra kurulanmak mı yoksa kurulanmamak mı daha faziletli mi?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Âişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor:
"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın abdest aldıktan sonra kurulandığı bir bezi vardı." [Tirmizî, Tahâret 40, (53)]
Hz. Mu'âz (radıyallahu anh) anlatıyor:
"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı gördüm, abdest alınca elbisesinin bir kenarıyla yüzünü siliyordu." [Tirmizî, Tahâret 40, (54)]
Bu rivayetler Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın abdest aldıktan sonra yüzünü ve kollarını kurutmak üzere mendil (havlu, bez vs.) kullandığını ifade eder. Ancak Tirmizî, bu babta gelen hadislerin hep zayıf olduğunu söyler ve: "Bu babta Resûlullah'tan hiçbir sahih rivayet gelmedi." der.
Yine Tirmizî'nin bildirdiğine göre, ashab ve daha sonra gelenlerden bir kısım ilim ehli abdestten sonra kurulanmak için mendil vs. kullanmayı uygun görürken, diğer bir kısmı ise izin vermemiştir. Kurulanmayı uygun görmeyenler, kıyamet günü, abdest suyunun tartılacağını kabul ederler. Zührî "Mendil mekruh addedilmiştir, çünkü abdest suyu (kıyamet günü) tartılacaktır." demiştir. Bu düşünceye göre, abdest suyu tartılacağına göre onu silerek izâle etmek mekruhtur.
Abdestten sonra kurulanma meselesinin hükmü, görüldüğü şekilde ihtilaflı ise de genellikle kurulanmanın bir sakıncası olmadığına hükmedilmiştir. Bu nedenle abdestten sonra kurulanmayı abdestin adabından sayan âlimler de vardır.
Ancak Şafiilere göre ise abdest azalarının şiddetli soğuk veya sıcak olup da kurulanmayan azalardaki suyun eziyet vermesi, kirlenmesi gibi mazeretler hariç mendil veya havlu ile kurulanması uygun değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sünnetle Yaşamak- 4. GÜN
- Peygamber Efendimiz gusül abdesti aldığında, ayrıca namaz abdesti alır mıydı?
- Cinler ne ile beslenirler; ne yer ne içerler? Bu konuda bir rivayet var mı?
- "... Allah bir çok şeyleri unutmaksızın açıklamamıştır. Sakın onları araştırmayın!.." hadisini açıklar mısınız?
- Peygamberimiz'in her namaz için ayrı abdest almasını ve "Her vakit için abdest almak sünnettir." sözünü açıklayabilir misiniz?
- "Kim Hacca gitme imkanı bulduğu halde gitmemişse Yahudi veya Hristiyan olarak ölmesi arasında fark yoktur." hadisini açıklar mısınız?
- "Allah'a yemin olsun, benim bildiğimi siz bilse idiniz az güler, çok ağlardınız; yataklarda kadınlarla telezzüz etmezdiniz, yollara, çöllere dökülür, (belanızı defetmesi için) Allah'a yalvar yakar olurdunuz." hadisini açıklar mısınız?
- "Zahmetine rağmen abdesti tam almak. Mescide çok adım atmak. (Bir namazdan sonra diğer) Namazı beklemek. İşte bu ribâttır, işte bu ribâttır, işte bu ribâttır." hadisinde geçen "ribat" ne anlama gelmektedir?
- Ayet-el Kürsi rahmet ayeti midir?
- "Bizi yedirip içiren Allah'a hamd olsun." diye dua edenin günahlarının affedileceğini bildiren hadisler var mıdır?