Ense tıraşı olmanın, burun ve kulak kıllarını almanın hükmü nedir?

Tarih: 08.09.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Her hafta etek tıraşı olmak, bıyıkları kısaltmak, koltuk altını temizlemek, tırnakları kesmek sünnettir. Şayet başındaki saçını da tıraş etmeyi âdet edinmişse, onun da haftada bir tıraş etmesi sünnettir. Bunları kırk günden fazla yerine getirmemek -bütün mezheplere göre- mekruhtur. (bk. Cezerî, el-Fıkhu ala’l-Mezahibi’l-arbaa, 2/44-46; Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/311).

Hanefilere göre bu tahrimen mekruhtur. (bk. Cezerî, el-Fıkhu ala’l-Mezahibi’l-arbaa, 2/45).

Ancak normal saç tıraşının zamanı saçın dağınık, çirkin bir şekil almasına meydan vermeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Çünkü Efendimiz (a.s.m) şöyle  buyurmuştur:

“Başında saçı olan ona ikramda bulunsun / düzgün tutsun, bakımını, temizliğini yapsın.” (Neylu’l-Evtar, 1/123) 

Saçın bir kısmını kökten tıraş etmek, bir kısmını bırakmak mekruhtur. Bu Efendimiz (asm)'in uygulamasına aykırıdır. (bk. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/311).

Şafii mezhebine göre, burun kıllarını çekmek mekruhtur. Eğer fazla uzadıysa, -makasla- keserek kısaltmak sünnettir. (bk. Cezrî, a.g.e. 2/44).

Malikîlere göre, güzelliği bozan bütün kılların uygun bir zamanda temizlenmesi sünnettir. Kocanın hoşlanmadığı kılların temizlenmesi ise, kadına vaciptir.(Cezerî, a.g.e. 2/45).

İlave bilgi için tıklayınız:

Erkek ve kadınlarda kesilmesi (cımbızla alınması) caiz olan kıllar ve kesilmesi caiz olmayan kıllar nelerdir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun