Secdede parmakları açık tutmak ve kıbleden başka yere çevirmek mekruh mu?
Soru Detayı
- Hanefi ve Şafi mezhebine göre, secdedeyken parmakların ve elin durumu nasıl olmalı?
- Parmakların ayrık olması veya parmakların kıbleden başka yere dönmesi mekruh mu?
Cevap
Değerli kardeşimiz,
Secdede iken el parmaklarının bitişik olmaları ve kıbleye karşı olması sünnettir.
Bu konuda dört mezhep müttefiktir. (bk. V. Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslami,2/893; el-Cezeri, el-Fıkhu ala mezahibi’l-erbaa, 1/314-315)
Sünnetin terki ise en az tenzihen mekruhtur, namazı bozmaz ve kılınan namaz geçerlidir, ancak sünnet sevabından mahrum bırakır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- İmanlı ölmeyi nasib eden rivayet doğru mu?
- Kollarını köpeğin döşediği gibi döşemesin, hadisi kimler içindir?
- "Bu dehayı, kuşkulandırmakla an'anât aleyhine çevirmek caiz değildir." Bu cümleyi açıklar mısınız, "An'anât aleyhine çevirmek" ne demektir?
- Telefon hattı üzerine taksitle alınan cep telefonunu, tekrar telefoncuya satılıp paraya çevirmek caiz midir?
- "Sikke-i ehadiyete nazarları çevirmek ve kalpleri celp etmek için, o sikke-i ehadiyet içerisinde rahmet sikkesini ve rahimiyet hatemini koymuştur." cümlesinden neler anlamalıyız?
- "İdam ve zindan-ı ebedîden kurtulmak ve o yolu saadet-i ebediyeye çevirmek, yalnız iman ve itaat iledir." ifadesi tırnak içerisine alınmıştır. Bu bir âyet veya hadis meali midir?
- Üstad taklidi imanı tahkiki imana çevirmek için iki yolun olduğunu söylüyor. Birisi tasavvuftaki şuhudi imandır. Halbuki, İmamı Rabbani Hazretleri "Mektubat" adlı eserinde tarikata girmek için tahkiki imanın gerekli olduğu söylemiyor mu?
- "Mün'im-i Hakikînin renk renk nimetlerini insanlara takdim etmek için iki musahhar hizmetkâr ve o büyük dolabı çevirmek için iki dümenci hükmünde halk etmiş. Hem gece ve gündüzü insana musahhar,.." İzah eder misiniz?
- "Kur’an’ın elindeki kılıncı Kur’an’a çevirmek ve Kur’an’ın sadık hizmetkarını Kur’an’a karşı mübareze vaziyetini vermek; ve Kur’an’dan gelen ve Kur’an’ın nurundan ve mizan-ı i’cazında bulunan nurlarını Kur’an’a karşı muvazene etmek, elbette bir..." İzah?
- "Kur’ân, bazan tagayyüre maruz ve muhtelif keyfiyâta medar maddî cüz’iyatı zikreder. Onları hakaik-ı sabite suretine çevirmek için sabit, nuranî, küllî esmâ ile icmal eder, bağlar..." İzah eder misiniz?