Ölümle tehdit edeni öldürme hakkımız var mıdır?
- Diyelim ki bir grup şahıslar tarafından ölüm tehdidi alıyoruz. Eşimizi, çocuğumuzu ölümle tehdit ediyorlar. Devlete şikayet edecek vaktimiz veya imkanımız olmadığını ve etkisiz hale getiremeyeceğimizi düşünecek olursak, tehdit eden kişiyi öldürebilir miyiz?
- Bu kişiyi öldürmediğimiz veya yok etmediğimiz takdirde başımıza bela geleceğini düşünüyorsak, bu kişiyi öldürmenin hükmü nedir?
- İslam’da ölümle tehdit edildiğimiz takdirde kalpten değil de sadece dilde Allah'a inanmadığımızı söyleyebiliyorsak yine aynı şekilde ölümle tehdit edildiğimizde neden bu kişiyi öldüremeyelim? Sonuçta hayatımız söz konusu...
- Tabi ki önce devlet el atmalı ama böyle bir imkan yoksa ve başka önlem alınamıyorsa, tehdit eden kişiyi yok etmenin bizi zarardan kurtaracağından emin olabiliyorsak, bu kişiyi öldürmemizde bir sakınca var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Ölümle veya vücuda işkence ve zarar vermekle tehdit eden kimse, buna muktedir ise ve istediği yapılmadığında hemen bu zulmü icra edecek ise “itikadımıza aykırı sözler söyleyerek kurtulmak” caizdir.
Fiilen dediğini yapma durumunda değilse, ileride yapacağım derse, o sözleri söylemek caiz olmaz.
Öldürmekle tehdit eden kişi blöf yapıyor da olabilir. Niyeti öldürmek olsa bile bunu yapmayabilir, yapamayabilir. Bu sebeple sırf tehdit etti diye onu öldürmek caiz olmaz.
Öldürmek ancak, haksız olarak öldürmeye teşebbüs halinde başka kurtuluş yolu yoksa caiz olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peki, o zaman o insanlar ev bark sahibi olabilecekler mi?
- Yol kapamak veya engellemek sebebiyle helak olan kavim var mıdır?
- Ölüm tehdidi nedeniyle zina eden kadın günahkar olur mu?
- Emaneti korumak için ölen kişi şehit olur mu? Yoksa o emaneti, beni ölümle tehdit eden kişi veya kişilere mi vermeliyim?
- İslam dini ölümü nasıl değerlendiriyor?
- Ölüm döşeğinde yapılan tasarruflar (hibeler) geçerli midir?
- 12. “Kur’an’da kadere iman yoktur” diyenlere Âl-i İmran Suresi’nin 145. ayeti cevap veriyor
- Zorlama ve tehdit iradeyi ortadan kaldırır mı?
- MÂL
- Sadaka-i cariye biterse sevap kesilir mi?