Şeyh müridini azap meleklerin elinden kurtarabilir mi?

Tarih: 11.12.2024 - 11:47 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Cehenneme götürülür iken bağışlanan ve şefaat edilen kişiler var mı?
- Bir Hoca yarın ahirette kabirden çıkan bir adamı azap melekleri yaklarsa azaba götürülür iken adam, ben Nakşibendi Tarikatı'nın Halidiye kolundanım, derse azap melekleri adamı bırakırlar diyor.   
- Bu sözü Kuran'a ve Sünnete göre nasıl anlamalıyız?
- Bu sözün Kur’an ve sünnette yeri yoktur.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Elbette şefaat haktır, Allah dilerse ve izin verirse üsdatı, şeyhi kendisine şefaat edebilir. Fakat bu manaları doğru ifade etmek ve doğru anlamak gerekir.

- Hz. Peygamber (asm) Efendimizin şefaatinin varlığı pek çok sahih hadislerde geçmektedir. Örneğin bir hadiste “Benim şefaatim ümmetimden büyük günah işleyenler içindir.” (bk. Ebu Davud, Sünnet, 23; Tirmizî, Kıyame, 11) buyurmuştur.

Buna rağmen, o (asm) kendi kıza Hz. Fatıma’ya şöyle buyurmuştur:

“Ey Resulullah’ın (asm) kızı Fatıma! Sen de kendini Allah’tan satın almaya çalış; zira senin için de bir şey yapamam.” (bk. Buharî, Vesâyâ 11; Müslim, İman 348-352)

Şefaat hadisleri, İslam ümmetini ümitsizlikten kurtaran ve hakikaten tahakkuk edecek bir gerçeğin ifadesidir. İslam ümmeti bu konuda ittifak halindedir. Sadece peygamberlerin değil, alimlerin, velilerin, şehitlerin de şefaatlerinin olacağına dair sahih hadis rivayetleri vardır.

Ancak hedefini 12’den vuracak şekilde belli grupların, belli taifelerin, belli şahısların şefaatlerini tayin etmek doğru değildir.

Hz. Peygamberin (asm) şefaatin mealini verdiğimiz hadisi ortada dururken ve Kuran’da örneğin Ayetel-Kürsi'de “Allah’ın izni olmadan onun katında kim şefaat edebilir.” (bk. Bakara, 2/255) gibi ayetler varken, böyle kesin konuşmak, kesin taksimat yapmak, kesin ifadelerle cemaat, tarikat ve gruplara tayinde bulunmak -ne şefaat eden ne de şefaat edilen açısından- uygun olmayabilir, daha dikkatli olmakta ve ihtiyatlı konuşmakta fayda vardır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Şefaat ayetlere ve hadislere göre hak mıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun