Evlenememek benim imtihanım mı?
- Erkeğim, evlenmeyi ve hayırlı bir yuva kurmayı istiyorum ama bir türlü nasip olmadı. Evlenmeyi bu denli önemli görüp evlenememek benim imtihanım mıdır?
- Bu konuda özellikle çevremde evlenen yaşıtlarımı görünce kendimi evlenip mutlu bir yuva kuramadığım için mutsuz hissediyorum. Bu konuda Müslümanca ve doğru bir şekilde bakış açısı nasıl olmalıdır?
Değerli kardeşimiz,
“Müslümanca” düşündüğümüzde elbette ki “her şey bir nasip meselesi” olarak görür ve öyle inanırız. Ancak bunu, bir şeye sahip olmak için hikmet dairesinde elimizden gelen her şeyi yaptıktan sonra diyebiliriz. Çünkü sebepler dünyasında yaşadığımız için, bütün sebepleri hakkıyla yerine getirdikten sonra neticeyi Allah’tan bekleriz ve ondan gelene de “nasip” der, tevekkül eder, razı olur ve kanaat ederiz.
Bir erkek olarak evlenmeye çok istekli olduğunuz ve buna teşebbüs ettiğiniz halde bir türlü gerçekleşmiyorsa, sebepler tahtında bunun birkaç nedeni olabilir. Anlatacağımız sebeplere riayet ederek, yeniden teşebbüs etmenizi tavsiye ederiz.
Olmazsa Olmazlarınızı Netleştirin
Eş seçiminde yüksek kriterleriniz varsa, bu durum evlenmenizi geciktirir. Çünkü yüksek kriterlere sahip bir eş adayını her zaman bulmak kolay değil, varsa eğer o da sizi değil de kendisinden daha yüksek vasıflara sahip bir aday bekler.
Bunun için size önerimiz, eş adayı için olmazsa olmaz üç-dört kriter belirleyin ve bu çerçevede bir aday arayışı içinde olun. Unutmayın herkes ideal bir evlilik yapmak ister, ancak kişiyi iki dünyada mutlu edecek eş, yüksek kriterlere sahip olan değil de ona en çok uygun olandır, denk olandır.
Eğer fiziki olarak bir özrünüz varsa veya maddi geliriniz düşükse yine, kendinize uygun seviyede bir eş adayı ile evlenmeniz sizin için daha hayırlıdır.
Dini Konular Dışında Keskin Olmayın
Evlilikleri geciktiren bir diğer faktör de eş adayı ile evlilik üzerine konuşurken, keskin ve değişmez kurallar belirlemek ve sınırlar çizmektir. Bu durumda hanım kızlar kaygılanıp, evliliğe yanaşmıyorlar. Oysaki evlilik temelde bir anlaşmadır, ortak bir noktada buluşmaktır.
Ayrıca başta evlilik olmak üzere, tüm ikili ilişkilerde anlaşmayı sağlayan temel şey, esnek olmaktır, bazı konularda taviz vermektir, fedakârlık etmektir.
Size tavsiyemiz, yine sizin için çok önemli olan birkaç kural belirleyin. Mesela tesettürlü olmak, ibadetlerini yerine getirmek, çalışmak veya çalışmamak vb.
Bunun dışındakilerde ortak noktayı bulun, sınırlarınızı biraz gevşetin. Dünya hayatının tanziminde kuralları sadece siz koymayın, müstakbel hayat arkadaşınızın da kural belirme hakkı var. Onun da istek ve arzuları var, sadece sizin çizdiğiniz bir hayatı yaşamaya zorlarsanız, vazgeçer.
Son Kararı Siz Verin
Evliliği geciktiren bir diğer neden de eş adayına ailenin de müdahale etmesi. Yani erkeğin tercihi ile anne-babasının tercihlerinin aynı olmaması. Bu durumda, erkeğin beğendiği kişiyi ailesi beğenmiyor, ailesinin de istediğini erkek istemiyor ve süreç uzayıp gidiyor.
Size tavsiyemiz, eş seçiminde ailenizin görüşünü ve rızasını alın. Bu son derece önemlidir, anacak esas karar size ait olmalıdır. Siz, kendinize ve ailenize uygun bir eş adayı seçtikten sonra kararlı olun geri adım atmayın. Ancak bu arada ailenizi de ikan edin. Onlara rağmen olan bir evlilik sorunlu olabilir.
Verdiğiniz Kararları Not Edin
Evliliği geciktiren bir diğer neden de nişanlılık aşamasında veya düğün arifesinde, maddi konularda yaşanan anlaşmazlıklar ve de ailelerin olaya gereğinden fazla müdahale etmesidir. Günümüzde nişanlılık döneminde, hatta düğün arifesinden ayrılan çiftlerin sayısının çok fazla olması bunu açıkça gösteriyor. Kişi, bu süreçte ayrıldığı zaman, uzun bir süre bir diğer kişiye yakın olamıyor ve evliliği uzatıyor.
Bu konuda size tavsiyemiz; anlaşabileceğiniz, kalbinizin ısındığı bir eş adayı ile görüştüğünüzde, birbirinize “evet” demeden önce, nişanın ve düğün süreci üzerinde konuşun ve anlaştığınız konuları beraberce kaydedin.
Örneğin nişan ve düğünün nerde ve nasıl yapılacağı; bu süreçte maddi olarak ne kadar harcama yapacağınızı, takı konusunu ve ailelerin neye, ne kadar müdahale edebileceğini konuşun ve anlaşın.
Sadece Bir Eş Adayıyla Görüşün
Evliliği geciktiren bir diğer faktör de çok sayıda eş adayı ile görüşmektir. Olur olmaz demeden, fiziği her güzel olana talip olmak ve onunla görüşmek evlilik için karar vermenizi zorlaştırır. Çünkü her birisinin ayrı güzelliği ve size hoş gelen artı bir tarafı olacaktır.
Dolayısıyla karşılaştığınız her kişide o özellikleri de ararsınız. Bu da karar vermenizi zorlaştırır ve vaz geçersiniz.
Bu konuda size tavsiyemiz, kesinlikle evlilik için görüşeceğiniz kişi sayısı en fazla iki-üçü geçmemelidir. Bunlardan sadece biriyle görüşmeniz gerekir, aynı anda birden fazla aday ile görüşmeyin. Birden fazla aday olsa bile biriyle görüşüp sonuçlanmadan bir başkasıyla asla görüşmeyin.
Ayrıca, siz tavsiye edilen veya karşılaştığınız müstakbel bir eş adayı olduğunda, hemen görüşmeyin. Bir süre inceleyin, sorun, düşünün ve bekleyin. Olma imkânı varsa, görüşün, yoksa “bununla görüşeyim, bakayım, belki olabilir” vb gibi düşüncelerle eş adayı ile görüşülmez.
Tercihimizde mantığın mı, duygunun mu yoksa başka faktörlerin mi etkili olduğunu bilmek zordur. Çünkü birine âşık olmak, birisiyle evlenmeye karar vermek, bilindiğinin aksine, bir görüşte, bir anda olan bir tercih değildir. Her tercihin uzun bir geçmişi ve alt yapısı var: Kişinin küçüklüğünden beri çevresinden edindiği izlenimleri, genetik yatkınlıkları, kültürel değerleri, kendi hayat görüşü, niyeti ve niyetindeki samimiyeti, tercihlerini belirleyicidir. Bundan dolayı görüşmeye karar vermeden önce iyice düşünün; karar verince de onunla sonuç almadan asla bir başkasıyla görüşmeyin.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Evlilik kader midir? Kaderimizde kim varsa onunla mı evlenmek ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hislerim gerçek mi değil mi, nasıl anlarım?
- Aramızda beş yaş var, evlensem mi evlenmesem mi?
- Ahir zamanda evliliği nasıl yapmalıyız?
- Evlilik sürecimizdeki sıkıntıyı nasıl aşabiliriz?
- Evlenmekten korkuyorum, ne yapayım?
- Kızın ailesi evlenmelerine karşı, ne yapmalı?
- Kocam beni dinlemiyor, ne yapayım?
- Evlenmeyi düşünenlerden gelen 19 soru
- Kocamın ailesini istemiyorum, nasıl davranayım?
- Bekâr ve mutsuz kalmaktan korkuyorum?