Evlilik sürecimizdeki sıkıntıyı nasıl aşabiliriz?

Tarih: 24.05.2023 - 06:32 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ben Müslüman bir erkeğim. Yaklaşık bir buçuk yıl önce iyi tanıdığım, şimdi kendisi de Müslüman bir hanımefendi ile birbirimize hislerimizi açtık. İkimiz de üniversitede okuyoruz. Onun ailesi kızlarının evliliğini hep okuldan sonraya düşünmüş.
- Bulduğumuz her şekilde derdimizi anlatmaya başladık. Derdimiz en kısa zamanda evlenmekti. Evliliğin gecikmesi ikimizi de çok rahatsız ediyordu. İlk altı yedi ay o kadar da zor değildi, zaten ayrı şehirlerdeydik. Ancak zamanla sor (zor) olmaya başladı.
- Kuran ve Hadisin ne buyurduğunu araştırdık, sonuç netti: ya ayrılık ya nikah.
- Ailemize de anlattık. Bir arpa boyu yol kat edemedik.
- Durumu en net açıklayan bir ayet ve bir hadisle ve özenle seçtiğimiz cümlelerle bir buçuk sayfalık bir mektup yazdık. Pek ciddiye alınmadı. Ne yaptık ne ettikse derdimizi anlatamadık.
- Sonra en azından tanışalım dedik. Sağ olsunlar çok güzel ilgilendiler, ağırladılar uzun bir süre. Artık görüştüğümüzü gizlemiyorduk, sık sık da misafirleri oluyordum. Ailesiyle muhabbetimiz pekişti. Bu süreçte bir yandan aileleri tanıştırdık, kız isteme yapıp söz yüzüğü takmaya karar verdiler.
- Ama ne zaman “nikah” desek iki aile de aniden ciddileşip, “Okulunuz bitmeden mümkün değil.” deyip konuyu kapatıyorlardı.
- Her seferinde “Biz okulu bırakmayacağız, evliyken ikimiz de bitireceğiz.” desek de hiçbir şey değiştirmedi. “Hayır.” dediler noktayı koydular.
- Yardımcı olabilir misiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evliliği yürütebilecek olgunluğa erişmiş, maddi ve manevi olarak evini ve eşini idare edebilecek yaşa gelmiş herkesin, özgür iradesi ile ebedi hayat arkadaşını seçmesi ve evlenmesi en temel hakkıdır.

Görüldüğü gibi, evliliğin gerçekleşmesi için cinsel olgunluk yanında bir aileyi idare edebilecek ekonomik yeterlilik ve her türlü sorumluluğu yüklenebilecek olgunluk da gerekmektedir.

Anladığımız kadarıyla her ikinizin de öğrenci olmasından dolayı kendi başınıza evliliğin maddi ve manevi yükünü çekecek yeterlilikte değilsiniz. Bu durumda ailelerinizin desteği ile evlenmiş olsanız bile, ebedi bir beraberlik olan evliliğinizin ilk yıllarında ciddi sıkıntılarla karşılaşırsınız. Bir iki yıllık yakın bir ilişkiye bedel, belki de hayatınızın tümünü etkileyecek olumsuz bir başlangıç yapmış olursunuz.

Bundan dolayı size tavsiyemiz, dini kurallara uygun olarak, ekonomik yeterliliğinizi elde ettikten sonra düğün yapıp yuva kurmanızdır. Bu sizin dünya ve ahiretiniz için daha sağlıklı görünmektedir.

Bunun dışında:

Evlilikte isabetli eş seçimi kişinin hayatında verebileceği en önemli kararlardan biridir. Çünkü kişinin iki dünyasının huzur ve kurtuluşunda bu karar çok belirleyicidir. 

Ancak bilimsel araştırmalar göstermektedir ki, insanların büyük bir kısmı bilinçaltı beklentilerinin etkisi ile karar verdikleri için, isabetli bir eş seçememekte ve maalesef mutsuz bir evlilik hayatı sürdürmektedirler.

Nitekim genç yaşta, duyguların da galeyanda olduğu bir dönemde yapılan evlilikler, kısa bir zaman sonra hüsranla sonuçlanabilmektedir.

Her ikiniz de geç ergenlik dönemi içinde olduğunuzdan dolayı, zaman içinde duygularınızın değişme ihtimali var. Zannediyoruz ailelerinizin de korkusunun bir nedeni budur. Özellikle kız tarafı bu konuda hassastır. “Hevesleri geçtikten sonra ayrılabilirler.” düşüncesi aileleri ister istemez tedirgin eder. Bu konuda onlar hiçbir garanti de veremezsiniz.

Geri dönüşümü, ne olursa olsun her ikinizde de büyük travmalar oluşturacak bir beraberliktense, bir süre daha sabretmeniz ve düşüncelerinizin de iyice netleşmesini beklemeniz daha iyi olur.

Ayrıca insanın beyni neye odaklansa, duyguları kalbi, nefsi, aklı da ona yönelir. Öyle olunca da tüm gün hep aynı şeyi düşünür, aynı şeyi arzular. Kendisini öyle kurar ki, artık iradesi bile onu dinlemez.

Siz de evliliğe ve birlikteliğe çok odaklandığınız için duygularınız daha çok o yönde çalışıyor ve dolayısıyla sizi de aşırı derecede zorluyor. “Evlenmekten başka çarem yok.” noktasına getiriyor.

Oysaki odak noktanızı değiştirseniz, mesela eğitiminize, kendinizi daha çok geliştirmeye, iyi bir mühendis olmaya, iyi bir hekim olmaya odaklansanız, cinsel duygular sizi bu kadar zorlamayacaktır. O zaman duygularınız kontrol altında olduğu için hem nişanlılık sürecini daha güzel yaşayacaksınız, birbirini seven iki kalbin varlığını daha güzel duyacaksınız hem de cinsel konuda çok zorlanmayacaksınız.

Ayrıca zaman uzarsa, birbirinizin gerçek kişiliğini, olaylar ve sorunlar karşısındaki tepkisini, sorun çözme yöntemini, aşırı duyarlı olduğu noktaları daha iyi görebileceksiniz. Dolayısıyla bilerek tanıyarak girmiş olduğunuz evlilik hayatında daha mutlu olursunuz.

Kısacası şimdilik bir süre daha nişanlı kalmanın olumlu yönlerine odaklanıp, sabır ve tevekkül etmenizi tavsiye ederiz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Nişan ve nişanlılık devresi nasıl olmalıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun