Çocuğu olma ihtimali az olan biriyle evlenmem uygun mu?

Tarih: 18.04.2020 - 12:14 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Evlilik için görüştüğüm birinin rahatsızlığının olduğunu, çocuğu olma ihtimalinin az olduğunu söyledi. Bu durumu ailemle danışmam gerekir mi?
- Ne tavsiye edersiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evlilik, öncelikle kişinin kendisini haramlardan korumak suretiyle ebedi hayatını kazanması için çıktığı ebedi bir hayat arkadaşlığıdır.

Bu yolculukta, Allah’ın kişinin fıtratında yerleştirdiği biyolojik ve psikolojik ihtiyaçları meşru daire içinde karşılamak da evliliğin dünya saadetine bakan temel amacıdır. 

Ayrıca yine insanın fıtratına kodlanan evlat sevme muhabbetini gidermek ve hayırlı evlatlar yetiştirmek de yine evliliğin önemli temel amaçlarından biridir.

Görüldüğü gibi evliliğin çeşitli amaçları var; çocuk sahibi olmak bunlardan sadece birisidir.

İlk iki amaç gerçekleşemezse evlilik ilişkisi yürümez, ancak çocuk olmasa da pekala huzurlu bir aile hayatı sürdürülebilir. Nitekim uzun yıllar evli oldukları halde Allah’ın evlat göndermediği binlerce evli çift var. Siz de çocuk sahibi olmadan pekala mesut bir aile hayatı yaşayabilirsiniz.

Bununla beraber ileride ebedi yol arkadaşlığına zarar gelmemesi, dünya saadetinin sarsılmaması için, birkaç konuda emin olmanız ve konu hakkında çok iyi düşünmeniz gereklidir. 

1) Evliliğin, az önce belirtilen genel amaçları herkes için geçerli olmakla beraber, öncelikler kişiden kişiye göre değişir. Hatta eş adaylarının da evlilikten beklentileri ve öncelikleri farklı farklı olabilir.

Huzurlu bir evlilik için çiftlerin beklentileri birbiriyle büyük oranda örtüşmelidir.

Örneğin eşlerden biri için çocuk sahibi olmak öncelikli bir amaç ise veya çok önemli ise çocuk olmadığı zaman evlilik huzuru ve birliği sarsılır.

Sizin de bu konuda kafanızın çok net olmadığı anlaşılıyor. Şimdi çocuk sahibi olmak sizin için çok önemli değilse de ileride duygu ve düşüncelerinizin değişip değişmeyeceğinden emin olmanız gerekir.  

Bundan dolayı olumlu veya olumsuz bir adım atmadan önce bu konuyu tekrar kafanızda netleştirmenizde fayda var.

Kafanızda soru işaretleri kalmaz ise ve bu konudaki duygularınıza da güveniyorsanız devam edebilirsiniz.

2) Eş adayını seçerken, eğer kalbi bir yakınlık varsa, duygular aklın önüne geçebiliyor. Duygular galip geldiği zaman da kişi karşısındaki eş adayının kusurlarını, eksikliklerini ve ileride karşılaşabileceği sorunları göremiyor. Bu durumu açıklamak için halk arasında “Aşkın gözü kördür.” derler.

Bunun için dünya ve ahiret saadetinize vesile olacak böyle bir adımı atmadan önce güvendiğiniz tecrübe sahibi insanlarla istişare etmenizde fayda var.

3) Niyetiniz gerçekten ailenizin görüş ve tecrübelerini dinlemek ve buna göre karar vermek ise, sadece evlilik konusunda değil, her konuda ailenizle istişare etmeniz son derece faydalıdır.

Ancak kararınız kesin ise, onlarla istişare değil de makul ölçüler içinde durumu izah etmeniz daha isabetli olur. Çünkü ailenizin bu konuya olumsuz bakacakları bir gerçektir.

Unutmayın ki, hiç kimse sizin duygu ve düşüncelerinizi sizin kadar iyi bilemez.

Bu nedenle size düşen şey, hiçbir kimsenin etkisi altında kalmadan, ama istişare ettiğiniz insanların görüşlerinden de faydalanarak, kararınızı kendinizin vermesi ve sorumluluğu da kendi üzerinize almanızdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun