Evlenmeyi düşünenlerden gelen 19 soru
1. Evleneceğim erkekten daha sosyal olmam sıkıntı olur mu? Benim hareketli bir kişiliğim var. Arkadaş çevrem geniş. Evlenmeyi düşündüğüm kişi ise sosyal yönü düşük işten eve evden işe giden birisi. Evlendiğimizde bu konu ileriye yönelik olarak bir sorun olabilir mi?
2. Üniversite mezunu bir bayanım. Evlenmeyi düşündüğüm birini lise mezunu olduğu için ailem beğenmiyor. Ne yapmalıyım?
3. Evleneceğimiz kişide Allah korkusunun, dini hassasiyetlerin olup olmadığı anlamak için görüşmede nasıl sorular sorabiliriz?
4. Evlilik görüşmesinde ilk görüşmede hemen karar verilemiyorsa ikinci, üçüncü, dördüncü görüşme yapılabilir mi? Bir kişiyle en fazla kaç kez görüşülebilir? Flörte girmemek için bunda bir sınır var mı?
5. Boşanmış ve çocukları olan bir kadınla bekâr bir erkek evlenebilir mi? Kadın ve erkeğin bu durumda nelere dikkat etmeleri gerekir? Dul kadınla evlenen erkek, kadının diğer eşinden olan çocuklarına bakmak zorunda mıdır? Eli ekmek tutan erkek çocuklarına harçlık verme zorunluluğu var mıdır?
6. Bekâr bir bayanın evli bir erkeği sevmesi ve onun eşinden boşanıp kendisiyle evlenmesi için dua etmesi doğru mudur?
7. Babası haram yoldan para kazanan boğazından haram lokma geçmesi muhtemel olan bir hanımla görüşmek ve evlenmek istiyorum. Ben helal harama dikkat eden birisiyim. Çocuklarım anne sütü konusunda sorun yaşar mı?
8. Köylü ve şehirli, farklı kültürden insanların evliliğinde nasıl sorunlar ortaya çıkabilir?
9. Görüştüğüm eş adayı çarşaflı bir bayan ve ailem evlenmeme karşı çıkıyor. Memur olduğum için sorun olabileceğini düşünüyorlar. Ailem tesettüre büsbütün karşı değil ancak çarşafı aşırı buluyorlar. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim?
10. İki gencin evliliğine aracı olmanın usulü nedir? Çöpçatanlık İslami açıdan uygun mudur?
11. Beni seven bedensel engelli bir erkek var. Kabul etsem nefsime ağır gelecek. Kabul etmesem acaba ileride beni sevmeyen, bana kötü davranacak biriyle mi evlenirim düşüncem var. Onunla evliliği kabul etmemem dini açıdan bir vebal getirir mi?
12. Oğlumuz yurtdışında eğitim görürken Hristiyan bir bayanla tanıştı. Bu kadının evlendikten sonra Müslüman olabileceği düşüncesi ile oğlum bu hayra mani olmak istemiyor. Biz evlenmelerini doğru bulmuyoruz. Torunlarımızın İslam ahlakı üzerine yetişmelerini arzuluyoruz. Ne tavsiye edersiniz?
13. Evlilik niyetiyle birkaç bayanla görüştüm. İlk görüştüğüm kişi çok uygundu kriterlerime. Fakat beni istemedi. Diğerlerinden o kadar elektrik alamadım. Ne yaptıysam ilk görüştüğüm kişiyi aklımdan çıkaramadım. Tekrar görüşme talep etmem uygun olur mu? Ya da önüme bakıp görüşmelere devam mı etmeliyim?
14. Nişanlımı fiziken beğenemiyorum. Ancak inancı ve güzel hasletleri çok hoşuma gidiyor, dünya görüşü bana çok yakın. Fizik ve güzellik noktasında ileride sorun yaşar mıyım? Ne tavsiye edersiniz?
15. Evlenmeyi düşündüğüm bir erkek var. Ailem benden uzakta ve evlenmeme yanaşmıyor, benim arkamda durmuyor. Babam kaçarsan kaç seni reddederiz diyor. Defalarca gelip isteyelim dediler. Kabul etmedi ailem. Ailemi çiğneyip yuva kurmak istemiyorum. Ne tavsiye edersiniz?
16. Nişanlımla evlenme aşamasındayız. Yıllar önce tecavüz sonucu bekaretinin bozulduğunu nikahtan evvel itiraf etti. Kimse bilmiyormuş. Birbirimizi kabullendik. Bu konuda evlilik öncesi dürüst olması da hoşuma gitti ancak böyle bir şeyi de beklemiyordum. Evlenmem ileride benim iç dünyamda ya da ikili ilişkilerimizde ne gibi sorunlar doğurur? Lütfen yardım edin.
17. Kitap okumayı ve kendimi geliştirmeyi çok severim. Evlilik niyetiyle görüştüğüm erkekler genellikle bir iki kitap okumuş, ilmi noktada benden düşük oluyorlar. Bu, denklik açısından bir sorun teşkil eder mi?
18. Evlenmek niyetinde olan bir erkeğim. Ahlaklı, tesettürlü, ahireti önceleyen bir eş arıyorum. Açık giyimli, dünya ehli bir bayan benimle evlenmek istediğini söyledi. Acaba tesettüre girip, hayat tarzından vazgeçer düşüncesiyle evlilik niyetiyle onunla görüşmeli miyim yoksa uzak durup kafamdaki kriterlere uygun biriyle mi görüşmeliyim?
19. Bir bayana talip oldum. Benimle evlenmeyi kabul etti. Ancak bu bayan daha önce birine evlenmek için bekleyeceğine dair söz vermiş ve benim teklifim sonrası bu sözünden vazgeçmiş. Bu durum benim talip olmama engel teşkil eder mi?
Değerli kardeşimiz,
Şüphe yok ki evlilik, nefsin ve neslin korunmasına doğru atılan emin ve sağlam adımlardan biridir.
Ferdi ve toplumu birtakım hastalıklardan koruyup selamete ulaştırmanın yolu evlilik müessesesinden geçtiği gibi, derunî huzura kavuşmak da, büyük ölçüde evlenme ile mümkün olacaktır.
Nitekim Allah Teala buna işaret ederek mealen şöyle buyurur:
“Kaynaşmanız için size kendi(cinsi)nizden eşler yaratıp aranızda sevgi ve merhamet peyda etmesi de onun (varlığının) delillerindendir. Doğrusu bunda, iyi düşünen bir kavim için ibretler vardır.” (Rum, 30/21)
Bu ayette, kadın ve erkeğin birbiri için yaratıldığı ve bu tür bir yaratılışın Allah’ın kullarına bir lütfu olduğu bildirilmektedir. Bu durum, kadın ve erkeğin birbirinden uzak olmasının değil sağlıklı ve temiz bir zeminde beraber olmasının fıtrata daha uygun olduğunu göstermektedir.
Öte yandan sağlıklı nesiller elde etmek, ancak bu nesillerin bir evlilik içinde meydana gelmesi ve anne babanın müşterek ilgi ve sorumluluğu altında büyütülmesi ile mümkündür.
Böyle bir birliktelik içinde meydana gelmeyen çocuklar gerek sosyal gerek psikolojik gerekse ahlâkî bakımdan daha problemli olmaktadır.
Evrensel bir din olan İslam, her çağa, coğrafyaya ve topluma hitap etmekle beraber, ferdî ve içtimaî hayatın temel esaslarını belirlerken, insanoğlunun hem dünya hem de ahiret mutluluğunu hedef ve gaye edinmiştir. Ahiret mutluluğunun elde edilmesi, İslam’ın belirlediği ölçütler muvacehesinde sürdürülebilen huzurlu ve mutlu bir dünya hayatının varlığına bağlıdır.
İşte dünya hayatının huzuru, mutluluğu ve sükûnu, büyük ölçüde iyi bir eş seçimi yapmak suretiyle oluşturulan aile ortamı ve bu ortamda yetiştirilen sağlam nesiller sayesinde mümkün olmaktadır.
Hz. Muhammed (asm) Efendimiz, öncelikle söz ve fiilleri ile insanlığa örnek olmuş ve onlara, her iki cihan saadetini elde edebilmeleri için, hayatlarının her safhasını kapsayan ilke ve prensipler koymak suretiyle rehberlik görevini ifa etmiştir.
Konumuz itibariyle bu ilkelerin en önemlilerinden biri de sağlam bir aile yapısının ana unsuru olan eş seçiminde dindarlığın ön planda tutulmasıdır. Bu itibarla eş seçiminde dindar kadının öncelikli tercih sebebi olması gerektiğine vurgu yapılmıştır. (bk. Buhari, Nikah, 16; Müslim, Rada, 53)
Dindarlık, her şeyden önce ferde kendisiyle barışık, huzurlu ve mutlu bir yaşam sunmasının yanında, bunun aile ortamına da yansımaları olmakta ve nihayet sağlıklı nesillerin yetişmesine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.
Bu özet bilgiden sonra soruda geçen konulara tek tek ve kısaca cevap vermeye çalışalım:
1. Evleneceğim erkekten daha sosyal olmam sıkıntı olur mu? Benim hareketli bir kişiliğim var. Arkadaş çevrem geniş. Evlenmeyi düşündüğüm kişi ise sosyal yönü düşük işten eve evden işe giden birisi. Evlendiğimizde bu konu ileriye yönelik olarak bir sorun olabilir mi?
- Evlenmekten gaye nesil yetiştirmektir. Sosyal olmak elbette kıymetli bir vasıftır. Ancak bu sosyallik sizin evlenmekten gayenizi yerine getirmenize engel olacaksa bu yönünüzü törpülemeli veya eşiniz ve çocuklarınızla birlikte sosyalliğinizi devam ettirmelisiniz.
- Ancak sosyalliğiniz saplantı derecesinde ise, hangi adayla olursa olsun aile kurmada ve iyi bir eş olmada sıkıntı yaşayabilirsiniz.
- Farklı kişilik ve alışkanlıklar ileride aranızda gerginliğe, anlaşmazlığa sebep olabilir. Eğer o ve siz, iki taraflı fedakarlık ederek ortasını bulmayacaksanız, herkes kendine uygun kişilik sahibi ile evlenmelidir.
2. Üniversite mezunu bir bayanım. Evlenmeyi düşündüğüm birini lise mezunu olduğu için ailem beğenmiyor. Ne yapmalıyım?
- Eğer aileniz İslami hassasiyetlere sahip ise onlara evlenmede ölçünün tahsil değil, Allah yanındaki değer olması gerektiğini anlatmalısınız.
- Eğer Allah indinde makbul bir kul olma çabasında bir aday ise, bu elbette yüksek tahsilli ama dinde lakayt bir adaydan daha hayırlıdır.
- Bu iki durumu esas alarak karar vermeniz daha uygun olur. Yine de karar vermezseniz, ailenizi de ikna edemiyorsanız ve onunla evlenmeniz ailenizle aranızın açılmasına da sebep olacaksa başkasıyla evlenirsiniz.
3. Evleneceğimiz kişide Allah korkusunun, dini hassasiyetlerin olup olmadığını anlamak için görüşmede nasıl sorular sorabiliriz?
- Bu durum soru sorarak anlaşılamaz. Aday sizi çok istiyorsa, görüşme esnasında hoşuna gidecek yalanlar da söyleyebilir. Tanıştığınız anda evlenmeyecek olduğunuza göre arada geçecek sözlü ve nişanlı döneminizde davranışlarından bunu anlamaya çalışırsınız.
- Bu durum soru sorarak kolay kolay anlaşılamaz. Aday sizinle evlenmeyi çok istiyorsa hoşunuza gidecek yalanlar söyleyebilir. Tanıştığınız anda hemen evlenmeyecek olduğunuza göre arada geçecek sözlülük ve nişanlılık döneminizde davranışlarından bunu anlamaya çalışırsınız. Bir de adayı tanıyan güvendiğiniz doğru insanlardan bilgi alırsınız.
4. Evlilik görüşmelerinde, ilk görüşmede hemen karar verilemiyorsa ikinci, üçüncü, dördüncü görüşme yapılabilir mi? Bir kişiyle en fazla kaç kez görüşülebilir? Flörte girmemek için bunda bir sınır var mı?
- Peygamber Efendimiz (asm) bu konuda “evleneceğiniz kişi ile uyumlu bir hayat yaşayabileceğinizi anlayacak kadar” (Neylü’l-Evtar, 6/110) mealinde bir ölçü veriyor. Dokunmamak ve baş başa kalmamak şartıyla, evlenmek niyetiyle görüşmek sünnettir. Bunun süresi ve sayısı ise farklı kişiler ve durumlara göre değişik olabilir. Çoğu zaman bir iki defa görüşmek yeterli olabilir. Ancak üçten fazlasına nefis ve şeytan karışabilir, dikkatli olmak gerekir.
5. Boşanmış ve çocukları olan bir kadınla bekâr bir erkek evlenebilir mi? Kadın ve erkeğin bu durumda nelere dikkat etmeleri gerekir? Dul kadınla evlenen erkek, kadının diğer eşinden olan çocuklarına bakmak zorunda mıdır? Eli ekmek tutan erkek çocuklarına harçlık verme zorunluluğu var mıdır?
- Dul kadınla bekâr erkek, dul erkekle bekâr kız evlenebilir. Yaş farkının fazla olmamasına, önceki evliliğin kalıntılarının yenisini kötü etkilemeyecek olmasına dikkat edilmelidir.
- Yeni koca, karısının ayrıldığı kocasından olan çocuklarına bakmak zorunda değildir. Ancak kendi çocukları gibi sahip çıkması sünnettir, böylece Peygamber Efendimize (asm) uymuş olur.
- Erkek çocukların eli ekmek tutunca ve fiilen de hayatlarını kazanmaya başlayınca, babanın nafaka yükümlülüğü sona erer.
6. Bekâr bir bayanın evli bir erkeği sevmesi ve onun eşinden boşanıp kendisiyle evlenmesi için dua etmesi doğru mudur?
- Kesinlikle caiz değildir, haramdır. Hele hele kurulu bir yuvanın yıkılmasına vesile olmak daha büyük bir günahtır. Böyle bir sevgiye vesile olacak yollardan uzak durmak gerekir. Çünkü sevmek bir anda olmaz; işin başında yanlış yola girmemek için tedbir almak, ilişkiyi zorunlu ölçüde tutmak, yine de sevgi frenlenemez ölçüye doğru kayıyorsa ilişkiyi tamamen kesip onu unutmak gerekir.
7. Babası haram yoldan para kazanan, boğazından haram lokma geçmesi muhtemel olan bir hanımla görüşmek ve evlenmek istiyorum. Ben helal harama dikkat eden birisiyim. Çocuklarım anne sütü konusunda sorun yaşar mı?
- Siz helal beslenin, evlendikten sonra eşinize de helal lokma yedirin. Allah’a salih evlat için dua edin. Öncesinden sorumlu olamazsınız.
8. Köylü ve şehirli, farklı kültürden insanların evliliğinde nasıl sorunlar ortaya çıkabilir?
- Bu durum, farklı kültür sahiplerinin genel ve özel durumlarına ve evlilikten beklentilerine göre değişir. Sorun çıkacağı zannı ve kanaati güçlü ise evlenmeyi tavsiye etmiyoruz.
- Bu konuda duygularınızla hareket etmek yerine sizi ve evlenmek istediğiniz adayı tanıyan kişilerle istişare ederek karar vermenizi tavsiye ediyoruz.
9. Görüştüğüm eş adayı çarşaflı bir bayan ve ailem evlenmeme karşı çıkıyor. Memur olduğum için sorun olabileceğini düşünüyorlar. Ailem tesettüre büsbütün karşı değil, ancak çarşafı aşırı buluyorlar. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim?
- Tesettürde ölçüler bellidir. Eşiniz olmasını istediğiniz hanım kardeşimiz Allah’ın emrettiği ölçülerde tesettürlü olabilecekse, iki tarafın arasını kolay bulabiliyorsanız bu yolu denemelisiniz.
- Eğer orta yolu bulmak mümkün olmaz ise ve arada henüz bir muhabbet hasıl olmamışsa alternatif bakılabilir.
- Vazgeçmek çok zor ise aileyi ikna etmeye çalışırsınız. Aile (ana baba) ikna olmuyorsa ve evlendiğiniz takdirde aranız bozulacaksa ana ve babayı tercih etmelisiniz. Çünkü bir ömür size hakkı geçen anne babanın hukuku, henüz evlenmediğiniz bir adaydan daha yüksektir.
10. İki gencin evliliğine aracı olmanın usulü nedir? Çöpçatanlık İslami açıdan uygun mudur?
- Mümin insanlar bir yuva kuracaksa, bu yuvaya ana babalarının da rızaları varsa böyle bir evliliğe aracı olmak büyük sevaptır. O mümin evde yapılacak ibadetlere ve yetişecek salih evlatların yaptıklarından hissedar olmayı Rabbimiz lütfuyla ihsan edebilir.
- Ancak günahta birbiri ile yardımlaşıp, Allah’a itaat etmeyecek insanların evlenmelerine vesile olmak da aynı derecede yanlıştır, mesuliyeti vardır.
- Evlenecek olan insanlar önce ana babaya -bunlar salih mümin iseler- onlara açılacak, onların görüş ve rızalarını alacak, onlar razı olunca, çok kere bir aracıya ihtiyaç olur ve bu takdirde, evlenmelerinde sakınca görmeyen birinin aracı olması meşrudur, sevaplıdır.
11. Beni seven bedensel engelli bir erkek var. Kabul etsem nefsime ağır gelecek. Kabul etmesem acaba ileride beni sevmeyen, bana kötü davranacak biriyle mi evlenirim düşüncem var. Onunla evliliği kabul etmemem dini açıdan bir vebal getirir mi?
- Böyle bir evlilik elbette insanın nefsen ve vicdanen karar vermesi zor bir evliliktir. Ancak mükafatını düşünüp böyle bir evlilik yaparsanız hem evleneceğiniz kişinin hayata tutunmasında yardımcı olmak hem de bir yuva kurmak niyeti ile iki kat mükafatı vardır.
- Lakin bu evlilik sizin evlilikten gayeniz olan nesil yetiştirmek, sizi haramlardan uzaklaştırmak gibi gayelere uygun değilse ve ileride bunlardan imtihan olacaksanız kararınızı şimdiden doğru vermeniz gerekir. Bu nedenle, gönül ve kafanın yatmadığı bir kimse ile -evlenmezsem ileride başıma şu bu gelebilir şeklinde- evhama kapılarak evlenmek doğru olmaz.
12. Oğlumuz yurt dışında eğitim görürken Hristiyan bir bayanla tanıştı. Bu kadının evlendikten sonra Müslüman olabileceği düşüncesi ile oğlum bu hayra mani olmak istemiyor. Biz evlenmelerini doğru bulmuyoruz. Torunlarımızın İslam ahlakı üzerine yetişmelerini arzuluyoruz. Ne tavsiye edersiniz?
- İslam, Müslüman bir erkeğin, Ehl-i kitap olan yani Hristiyan veya Yahudi bayanla evlenmesine izin veriyor.
- Böyle bir evlilik yapılırken elbette öncelikle ileride kadının Müslüman olma ihtimali göz önüne alınmalıdır.
- Eğer düşündüğümüz gibi olmazsa yani Müslüman olmasa bile, çocukların iyi Müslümanlar olarak yetişmelerine mani olmayacağı konusunda ikna olmak gerekir.
- Oğlunuzla konuşursunuz, bu ihtimalleri değerlendirirsiniz ve ona göre karar verirsiniz.
- Oğlunuz evlenmekte ısrarcı olursa size dua etmek ve ilgi alakanızı devam ettirmek düşer. Umulur ki sizin dualarınız ve şefkatiniz sonucun olumlu olmasına vesile olur.
13. Evlilik niyetiyle birkaç bayanla görüştüm. İlk görüştüğüm kişi kriterlerime çok uygundu; fakat beni istemedi. Diğerlerinden o kadar elektrik alamadım. Ne yaptıysam ilk görüştüğüm kişiyi aklımdan çıkaramadım. Tekrar görüşme talep etmem uygun olur mu? Ya da önüme bakıp görüşmelere devam mı etmeliyim?
- Sizi istemeyen ile evlenmeyi zorlamak uygun değildir; ileride sıkıntılar olabilir.
14. Nişanlımı fiziken beğenemiyorum. Ancak inancı ve güzel hasletleri çok hoşuma gidiyor, dünya görüşü bana çok yakın. Fizik ve güzellik noktasında ileride sorun yaşar mıyım? Ne tavsiye edersiniz?
- Peygamberimiz (asm) yüz ve vücut güzelliğinden, soy soptan ve zenginlikten önce güzel ahlak ve dindarlık kriterine önem verilmesini tavsiye ediyor. (bk. Buhari, Nikâh, 15)
- Dindarlığın yanında diğer niteliklerin tamamı veya bir kısmı da bulunursa elbette çok daha iyi olur.
- Siz kendinizi yoklayın; fiziki güzellik ile ahlak güzelliği arasındaki tercih konusunda ne kadar samimi ne kadar sağlam duruyorsunuz; buna bakacaksınız. Geçici heveslere kapılmayacaksınız.
- Unutmayalım ki, fiziki güzellikler geçicidir. Güzel ahlak, şefkat ve merhamet ise insan yaş aldıkça artar devam eder.
15. Evlenmeyi düşündüğüm bir erkek var. Ailem benden uzakta ve evlenmeme yanaşmıyor, benim arkamda durmuyor. Babam, kaçarsan kaç seni reddederiz, diyor. Defalarca gelip isteyelim dediler; kabul etmedi ailem. Ailemi çiğneyip yuva kurmak istemiyorum. Ne tavsiye edersiniz?
- Aileniz niçin karşı çıkıyor? Buna bakmak gerekir. Meşru ve makul bir sebep varsa, ailenin rızasını tercih etmek gerekir. Ancak, dindar bir adayı istememek gibi meşru olmayan bir sebep varsa, bu durumda o erkekle evlenmeyi tercih etmek gerekir.
16. Nişanlımla evlenme aşamasındayız. Yıllar önce tecavüz sonucu bekâretinin bozulduğunu nikâhtan evvel itiraf etti. Kimse bilmiyormuş. Birbirimizi kabullendik. Bu konuda evlilik öncesi dürüst olması da hoşuma gitti, ancak böyle bir şeyi de beklemiyordum. Evlenmem ileride benim iç dünyamda ya da ikili ilişkilerimizde ne gibi sorunlar doğurur?
- Sorun doğurup doğurmayacağı size bağlıdır, kararı da buna göre vermeniz gerekir.
- İster erkek ister kadın herhangi bir suça zorlanırsa, özgür iradesi dışında cereyan eden bu suçtan dolayı sorumlu olmaz.
- Sorudaki “tecavüze uğrayan kadın” ifadesinden de bunu anlıyoruz. Yani rızası dışında kendisine zorla, tehditle tecavüz edilmiş bir kadının durumu söz konusudur. Ölümle veya büyük işkenceyle tehdit edilen veya kaba kuvvetle boyun eğdirilen bir kadının, arzu ve iradesi dışında cereyan eden böyle bir tecavüzden ötürü suç işlemiş sayılmaz.
17. Kitap okumayı ve kendimi geliştirmeyi çok severim. Evlilik niyetiyle görüştüğüm erkekler genellikle bir iki kitap okumuş, ilmî noktada benden düşük oluyorlar. Bu, denklik açısından bir sorun teşkil eder mi?
- Elbette denklik açısından bir sorun teşkil edebilir ve aranızda problemler yaşayabilirsiniz; ama evlenirseniz evlilik akdi sahih olur ve geçerlidir.
18. Evlenmek niyetinde olan bir erkeğim. Ahlaklı, tesettürlü, ahireti önceleyen bir eş arıyorum. Açık giyimli, dünya ehli bir bayan benimle evlenmek istediğini söyledi. Acaba tesettüre girip, hayat tarzından vazgeçer düşüncesiyle evlilik niyetiyle onunla görüşmeli miyim, yoksa uzak durup kafamdaki kriterlere uygun biriyle mi görüşmeliyim?
- Siz inanç dünyanızı ona açarsınız, taleplerinizin içinde tesettürün de olduğunu açıklarsınız, ilk adımda örtünür veya ileride örtüneceğini söz verirse ve siz de bundan emin olursanız evlenirsiniz.
19. Bir bayana talip oldum. Benimle evlenmeyi kabul etti. Ancak bu bayan daha önce birine evlenmek için bekleyeceğine dair söz vermiş ve benim teklifim sonrası bu sözünden vazgeçmiş. Bu durum benim talip olmama engel teşkil eder mi?
- Doğru olan davranış şöyle olmalıydı:
Bayanın sözlü olduğunu biliyorsanız, ona talip olmanız caiz değildi. Bilmeden talip olmuş iseniz bayan söz verdiği erkekle konuşup, sözü bozduktan sonra size cevap vermeliydi.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Eş seçiminde / evlilikte dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ...
- Evlenilecek eşlerde aranan vasıflar nelerdir?
- Ahir zamanda evliliği nasıl yapmalıyız?
- Evlilik için görüşme yapanlar her şeyi sorabilir mi?
- Evleneceğimiz insanı biz mi seçeriz yoksa daha önce kaderimizde ...
- Kızlar dindar eş nasıl bulur?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Evlenememek benim imtihanım mı?
- Aileme rağmen tesettürlü biriyle evlenebilir miyim?
- Evlenmeyi düşünen kişi, evlenirken eşini nasıl seçmelidir?
- Çaresizliğin çaresi nedir?
- Bir kadına, nasıl evlenme teklifinde bulunabiliriz? Ona bakmanın ölçüsü ve sınırı var mıdır?
- Evlenmeyi düşünenler, yanlarında üçüncü bir kişi olduğu takdirde sık sık görüşebilirler mi?
- Evlenmeden önce, nişanlılık döneminde görüşmenin (telefonlaşma, bilgisayarla görüşme) ölçüsü nedir?
- Evlenmemize engel olması günah mı?
- Nişanlanacağım kişiyi daha iyi tanımam için görüşmem caiz midir?
- Kadın ve erkeğin internet üzerinden tanışıp konuşmaları caiz mi? Beraber gezip eğlenebilirler mi?