Bekâr ve mutsuz kalmaktan korkuyorum?
- Evlenemiyorum çok yoruldum. Ben 29 yaşında bir hanımefendiyim. Bu ana kadar birkaç kişiyle görüşmüştüm ama emin olamadım dolayısıyla evlilik gerçekleşmedi. Daha sonra biraz pişmanlık yaşadım reddettiğim için. Evlenemediğim için çok üzülüyorum. İsteyenler de olmadı hiç. Eş seçimi ile ilgili hatalarım mı var anlamıyorum. Karşımdaki kişiye karşı bir şey hissetmediğim için reddettiğim olmuştu.
- Karşılıklı birbirimizi beğenebileceğimiz biri olmadı. Yaşıtlarım hep evlendi, evleniyor. Bir ömür boyu bekar ve mutsuz kalmaktan korkuyorum.
Değerli kardeşimiz,
Evlenip yuva kurmak insanın en doğal ihtiyaçlarından birisidir. Bu konudaki istek ve arzularınız da dolayısıyla son derece doğal ve anlaşılabilir bir durumdur.
Ancak Türkiye’de evlenme yaşı ortalaması artık 28-30 arasında olduğu dikkate alındığında, 29 yaşında olmanıza rağmen kendinizi evlenme konusunda baskı altında hissetmenizin nedeni, çevresel ve toplumsal faktörlerin etkisi olduğunu düşünüyoruz.
Kendinizi başkalarıyla kıyaslamanız, özellikle yaşıtlarınızın evlenmiş olması, üzerinizde daha fazla stres oluşturuyor olabilir. Ancak evlilik aceleyle ya da baskıyla yapılacak bir karar değildir; bu iki dünya hayatınızın önemli bir parçasıdır ve huzur bulabileceğiniz doğru kişiyle olmalıdır.
Bazı önemli noktalar üzerinde durmak, bu süreci daha sağlıklı yönetmenize yardımcı olabilir:
Duygularınıza Güvenin
Birine karşı bir şey hissetmediğiniz için reddetmiş iseniz, bu aslında doğru karar verdiğinizin bir göstergesi olabilir. Hissetmediğiniz duyguları zorlayarak bir evliliğe adım atmak yerine, doğru hissettiğinizde birine evet demek çok daha sağlıklıdır.
Bu nedenle geçmişte verdiğiniz kararlar için pişmanlık hissetmek yerine, o anki duygularınıza güvenin. Çünkü sırf evlenmiş olmak ve çevrenin baskısından kurtulmak için evlenilmez.
Eş Adayını Hemen Reddetmeyin
Evlilikte duygusal yakınlık hissetmek elbette ki çok önemlidir. Ama "Bir şey hissetmiyorum" durumu, bazen de karşı tarafa zaman tanımamaktan kaynaklanıyor olabilir.
Kendi beklentilerinizi ve sınırlarınızı gözden geçirirken, duygusal bağlantıların gelişmesi için zamana da yaymak önemlidir. Adaya karşı bir şey hissetmiyor olabilirsiniz, ama diğer kriterleri de size uyuyorsa zamana bırakın.
Evlilikten Beklentilerinizi Yüksek Tutmayın
Ancak bununla beraber, evlilikte beklenti çıtanızı da yüksek tutmayın; gerçekçi beklentiler sizi daha huzurlu kılacaktır.
İnsanları mutlu eden şey, zannedildiği gibi eş adayının fiziki görüntüsü, mevki veya maddi durumu değildir. Sizin için olmazsa olmaz 3-4 kriter belirleyin ve bunlara uyan birisi varsa tevekkül edip ona “evet” diyebilirsiniz. Eğer kalbi yakınlık duyuyorsanız, bu kişi ile ebedi yol arkadaşlığına çıkabilirsiniz.
Geçmiş Deneyimler Sizi Korkutuyor Olabilir
Emin olamamanızın arkasında geçmiş olumsuz deneyimleriniz veya çevrenizde gördüğünüz mutsuz, terk edilmiş, boşanmış kadınların varlığı olabilir. Bunun farkına varıp, duygularınızı yeniden kontrol edebilirsiniz.
Geçmiş korkularınızın sizin kararlarınıza yönlendirici olmasına izin vermeyin.
Evliliği Hayatın Tek Başarısı Olarak Görmemek
Her ne kadar evlilik doğal bir ihtiyaç ise de evlilik mutlaka, ne pahasına olursa olsun yapılacak bir şey de değildir. Bunun yanında evlilik her zaman bir mutluluk garantisi de değildir. Uyumlu, sizin denginiz olan, sizi anlayan, duygu ve düşüncelerinize saygılı olan dindar birisi ancak sizi huzurlu kılabilir.
Bundan dolayı toplumsal baskılar yüzünden üzülmek yerine kendinizi tanımak, kişisel gelişiminize odaklanmak, kendinizi her açıdan evliliğe hazırlamak ve iç huzur bulmak evliliği daha sağlıklı kılar.
Önemli olan evliliğe bir şeyler katacak, aynı zamanda da kendi mutluluğunuzu sürdürebilecek bir yerden yaklaşabilmektir.
Sabırlı Olmak
İlişkiler doğal bir süreç gerektirir ve zorlamak, acele etmek doğru kişiyi bulmayı engelleyebilir. Şu anda içinde bulunduğunuz yorgunluk hissi, uzun bir süreçten geçmenin verdiği bir yorgunluk olabilir. Ancak sabırlı olmak ve kendinizi duygusal olarak zorlamamak önemlidir.
Kendi maddi ve manevi hayatınıza, faydalı hobilerinize ve arkadaşlıklarınıza odaklanarak bu süreci daha anlamlı kılabilirsiniz.
Destek Almayı Düşünün
Bu tür konular, bireyler üzerinde derin duygusal izler bırakabilir ve destek almanız faydalı olabilir. İmanlı bir terapistle çalışmak, kendi duygularınızı keşfetmek, evlilikle ilgili kaygılarınızı ve beklentilerinizi daha sağlıklı bir şekilde ele almanıza yardımcı olabilir.
Sonuç olarak, şu anda hissettiğiniz korkular anlaşılabilir ancak sizi şekillendiren, büyüten ve anlamlı bir ilişkiye götürecek süreçlerin bir parçası olabilir.
Evlilik, karşılıklı sevgi, saygı ve anlayışa dayandığı zaman gerçek anlamda mutluluk getirir.
Kendinize karşı sabırlı olun ve doğru zamanda doğru kişiyle tanışacağınızı unutmayın.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kocamdan boşandım, bundan sonrası için Müslümanca nasıl bakmalıyım?
- Aşık olduğum erkeğe, bunu söyleyeyim mi?
- Karımdan boşandım, bundan sonrası için Müslümanca nasıl bakmalıyım?
- Dışlanmanın, sevilmemenin bir karşılığı var mı?
- Sadece talip beklemek doğru mu?
- Hayırlısı olmadığını nasıl anlarım?
- Kocam beni olduğum gibi kabul etmiyor, ne yapmalıyım?
- Ailem evlenmeme izin vermiyor, ne yapmalıyım?
- Kocamın ailesini istemiyorum, nasıl davranayım?
- Evlenmekten korkuyorum, ne yapayım?