Dışlanmanın, sevilmemenin bir karşılığı var mı?

Tarih: 31.10.2024 - 22:45 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Her şeyin üzülmenin bile bir hikmeti var mı?
- Bunlara nasıl dayanabiliriz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Dünyada Hiçbir Şey Hikmetsiz ve Gayesiz Değildir.

Kimi zaman derin üzüntülere anlam yüklemek zor olsa da özellikle de derin bir acı ya da kayıp yaşandığında hem İslam dini hem de psikoloji bilimi, üzüntünün insan ruhunun bir olgunlaşma süreci olduğunu ve sabırla ele alındığında kişiyi daha güçlü, daha anlayışlı bir insana dönüştürebileceğini vurgular.

Bundan daha da önemlisi, dinimiz, sabır ve tevekkül ettiği sürece kişinin çektiği acıların ahireti için sevaplara dönüşeceğini söyler:

“Andolsun ki, sizi biraz korku, açlık, mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz. Sabredenleri müjdele! Onlar başlarına bir musibet geldiğinde, 'Biz Allah’a aidiz ve şüphesiz ona döneceğiz.' derler. İşte Rablerinden bağışlamalar ve rahmet hep onlaradır ve doğru yolu bulanlar da onlardır." (Bakara, 2/155-157)

Yine Zümer suresi 10. ayette sabredenlere Allah’ın mükâfatı olacağını müjdeler:

"De ki: Ey iman eden kullarım! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Bu dünyada iyilik yapanlara güzellik vardır. Allah'ın arzı geniştir. Ancak sabredenlere mükafatları hesapsız olarak ödenecektir."

Hadislerde de Peygamber Efendimiz (asm) benzer şekilde musibetlere sabretmenin karşılığından söz eder.

"Müminin durumu ne güzeldir! Zira her hali kendisi için hayırlıdır. Bu özellik, yalnızca mümine hastır: Eğer bir nimetle sevindirilirse şükreder, bu onun için hayır olur. Başına bir bela gelirse sabreder, bu da onun için hayır olur." (Müslim, Zühd, 64)

Bu çerçevede üzüntünün dünyevi hayatımıza dair hikmetlerini birkaç başlık altında ele alınabilir:

1. Duygusal derinlik kazandırması

Üzüntü, kişinin duygusal dünyasında derinleşmesine ve kendini daha iyi tanımasına imkân sağlar. İnsanın duygusal zenginliği, genellikle yaşadığı acıların ve zorlukların içinden gelir. Bu da başkalarına karşı daha anlayışlı ve empatik olmayı kolaylaştırır.

2. Öz farkındalık ve kendini tanıma

Üzüntü, insanı durup düşünmeye, yaşamını ve tercihlerini sorgulamaya teşvik eder. Hayatın acı yönleriyle yüzleşmek, insanı neyin mutlu ettiğini veya gerçekten neye değer verdiğini keşfetmeye yönlendirebilir.

3. Değerleri hatırlatma

Üzüntü, çoğu zaman kayıplarla ilgilidir ve kişiye, sevdiği şeylerin veya insanların değerini daha iyi anlamasına yol açar. Bu, değer verdiğimiz şeylere daha fazla sahip çıkmamız ve daha bilinçli bir şekilde yaşamamız için bir hatırlatma görevi görür.

4. Değişim ve gelişim için itici güç olması

Birçok insan, zorluklar karşısında kendini daha iyiye dönüştürmek için motivasyon bulur. Üzüntü, kişinin hayattaki yönünü değiştirmesine, manevi bir yolculuğa çıkmasına ya da kendi potansiyelini gerçekleştirmesi için gerekli olan adımları atmasına sebep olabilir.

5. Hayatın geçiciliğini ve anlamını anlama

Üzüntü, bize hayatın geçici doğasını hatırlatarak, hayatın değerini daha fazla kavramamıza, bu dünyada bulunma amacımızı daha iyi anlamaya vesile olur.  Bu bakış açısı, anı yaşamayı, şükretmeyi ve minnettarlığı artırabilir.

Dışlanma konusunda ise şu yolları takip edebilirsiniz:

1. Düşüncelerinizi gözlemleyin ve yeniden yapılandırın

Bu tür durumlarda zihin, "hiç kimse beni sevmiyor" veya "yeterince iyi değilim" gibi düşüncelere yönelebilir. Bu düşünceleri fark edip gerçeği yansıtıp yansıtmadığını gözden geçirin.

Örneğin, "Bugün yalnız hissediyorum, ancak bu sonsuza dek böyle kalmayacak," şeklinde daha dengeli bir düşünceye odaklanabilirsiniz.

2. Bağlantı kurmaya çalışın

Eğer belirli bir grup veya kişiyle bağlantı kurmakta zorlanıyorsanız, küçük ama samimi sosyal bağlar kurmaya yönelin. Size gerçekten değer veren arkadaşlarınıza veya ailenize ulaşabilir, düşüncelerinizi ve duygularınızı paylaşabilirsiniz. Birkaç güvenilir ilişki, dışlanmışlık hissini azaltmada oldukça etkili olabilir.

3. Kendi ilgi alanlarınıza yatırım yapın

Bazen dışlanmış hissetmek, kendi kendimize yeterli olmadığımızı düşünmemize yol açabilir. İlgi alanlarınıza veya hobilerinize yönelmek, kendinizle daha kaliteli vakit geçirmenizi sağlar. Ayrıca, bu yolla benzer ilgi alanlarına sahip insanlarla da tanışma fırsatı bulabilirsiniz.

4. Başkalarına yardımcı olun

Yardım etmek, başkalarına dokunmak veya destek olmak, sizi daha bağlı hissettirebilir. Bu, bir arkadaşınıza yardım etmek veya gönüllülük faaliyetlerine katılmak gibi küçük adımlarla yapılabilir. Diğerlerine katkıda bulunmak, aidiyet duygusunu artırır.

5. Farklı gruplar veya topluluklar araştırın

İlgi duyduğunuz alanlarda topluluklar veya etkinlikler bulmaya çalışın. Hangi ortamda kendinizi daha rahat ve kabul edilmiş hissettiğinizi görmek için yeni gruplar keşfetmek, özellikle sosyal açıdan kendinizi dışlanmış hissettiğinizde çok faydalı olabilir.

6. Olumlu geri bildirimlere odaklanın

Geçmişte aldığınız olumlu geri bildirimleri hatırlayın. Hayatınızda sizi takdir eden, destekleyen insanlar olduğunu ve değerli olduğunuzu kendinize hatırlatmak, dışlanmış hissettiğiniz anlarda size güven verir.

Kendinizi dışlanmış hissettiğinizde, bu duygunun herkesin zaman zaman yaşadığı bir his olduğunu unutmayın.

Sabırlı ve kendinize karşı nazik olun; bu süreçte duygularınızı kabul edip sağlıklı adımlar attıkça bu duygunun etkisinin hafiflediğini görebilirsiniz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun