Mantıkçı pozitivistlerin metafizik anlayışları neden yanlıştır?

Tarih: 13.03.2021 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Onlara göre metafizik ifadeler, bir anlam taşımamaktadır. Çünkü onun (mesela Tanrı’nın akıldan bağımsız bir varlık olup olmadığı görüşünün) doğrulanma ya da yanlışlanma imkânı yoktur. Metafiziğin hem sorduğu soruların hem de bu sorulara verdiği yanıtların anlamlı olmadıkları düşünülmektedir. Metafiziklerin ortaya koymuş olduğu bir yargıyı kanıtlanmak için sunulan argümanlar, bu yargının aksi bir görüşü kanıtlamak için sunulanlardan daha güvenilir olamamaktadır. Bu görüş uyarınca metafiziğin ifadeleri doğrulanabilir, anlamlı bir sav öne sürmediklerinden dolayı bir bilgi değeri taşımamakta ve bu yüzden de doğru ya da yanlış olarak değerlendirilememektedir. Bu durum metafiziğin ifadelerinin doğru ya da yanlış olmaması sonucunu doğurmaktadır. Metafizik yargılar, doğru ya da yanlış olamadıklarından dolayı onların anlamlı oldukları da söylenemez.
- Yanlış olmasının nedeni bilimsel sınırların ötesinde hiçbir şeyin var olmadığını savunan Pozitivistlerin iddialarının da doğrulanma ya da yanlışlanma imkanının olmaması ve iddialarının temelini varsayım oluşturuyor olması mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Felsefe ekollerinin birbirleri ile olan tartışmaları asla bir tarafın lehine sonuçlanmaz.

Felsefe tarihi, ağırlıklı olarak metafizik ile doludur ve bu insan zihninin en büyük bilişsel adımlarından biri olan theorianın gelişmiş biçimleri olarak en doğal faaliyetidir.

Praxis olarak isimlendirilen bilimin de kendi konusuna yönelik tavrı ispatiyeci olacaktır ve bu da gayet makuldür.

İnsanın bilişsel kapasitesinin sınırlarını şimdiye kadar kimse çizemedi. Dolayısıyla felsefi bilgi olduğu kadar bilimsel bilgi, dini bilgi, kültürel bilgi, spritüel bilgi, sezgisel bilgi, deneysel bilgi v.b.. gibi farklı kategoriler olacaktır.

Önemli olan tüm kapasiteyi birlikte uyum içinde kullanabilmektir. Aksi her durumda nevrotiktir.

İlave bilgi için tıklayınız:

POZİTİVİST FELSEFENİN TÜRKİYE'YE GİRİŞİ
Anadolu'daki pozitivist rüzgârları açıklar mısınız?
Bilim varsa mucize yoktur, mucize varsa bilim yoktur, denilebilir mi ...
Bilimin Dilinden Yaratılış
Günümüzün bilim anlayışı nasıldır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun