"Madem Allah duaları kabul ediyor, boyunun üç metre olması için dua et bakalım." diyen bir ateiste nasıl cevap vermeliyiz?
Değerli kardeşimiz,
Dua bir ubudiyettir. Bizim dualardaki ana prensibimiz, duada ibadet kastı ve gayesi hakim olmalıdır. Yoksa duayı sırf kabul edilmesi gereken ve ihtiyaç dilekçesi olarak görmek yanlıştır.
Ayrıca Allah hakimdir hikmetsiz, abes iş yapmaz. Gündüz ortasında gece olması için dua etmek, bu duanın kabul edilmeyeceğini peşinen kabullenmek anlamına gelir. Çünkü Allah hakimdir, hikmetsiz iş yapmaz. Kulun hikmet ölçüleri ile bağdaşmayan istekleri de yerine gelmez.
Hikmetin bir tarifi de şöyledir: “Hikmet, ahlâk-ı İlâhiyye ile tahallûktur.” yâni İlâhî ahlâk ile ahlâklanmak... Nedir İlâhî ahlâk? En kısa ifadesiyle, Kur’an ahlâkı... Allah’ın razı olduğu ahlâk...
Allah, hiçbir şeyi başıboş yaratmamıştır, faydasız hiçbir icraatı yoktur. Ve insan, yaptığı işlerde malâyani dediğimiz, ömür tüketmekten öte bir işe yaramayan faydasız işleri terkettiği ölçüde bu sırra mazhar olur. Allah'ın sevgili kullarının dualarının ekseriyetle kabul olmasının bir hikmeti de budur.
İnsanların bile saçmalık olarak niteleyeceği bir şeyi -haşa- Rabbimizin izzetini itham edercesine istemenin ne kadar çirkin olduğu hikmet nazarıyla bakılınca anlaşılır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah'ı aramak ve Allah'ı bulmak, ne demektir?
- Maddi bir varlığı olmayan meleklerin, maddi varlığı olan cisimleri mesken tutmasını nasıl anlamak gerekir?
- "Cennet sonsuza dek mesut yaşanacak bir yer bir yer olsaydı, Hz. Âdem şeytana uyup yasak olan ağaca yanaşmazdı." iddiasına nasıl cevap verebiliriz?
- Ahirette insanın bedeni ile haşr edilmesinin hikmeti nedir?..
- "Tüm kainatı incelediniz mi ki, tümüne mükemmel diyorsunuz?.." sorusuna nasıl cevap verilebilir?
- "Bir beldede ezan okunduğunda, Allah orayı o gün azabından emin kılar." şeklinde bir hadisi var mıdır? Varsa İslam ülkelerindeki felaketler azap değil midir?
- Dünya nimetlerinden yararlanmak, ahiret nimetlerini azaltır mı?
- Bazı hadislerde geçen "İnanarak ve sevabını Allah'tan umarak" ifadelerini nasıl anlamalıyız? Ummamız ve istememiz gereken tek şey Allah rızası değil midir?
- "Kur'ân-ı Kerim okunurken ağlayan şahıslar bilmiyorlar ki, belki de hayız ve nifas ile ilgili bir ayet okunuyor." cümlesini nasıl değerlendirirsiniz?
- Allah’ın emirlerine ve sünnete uymak, keşif ve kerametten daha mı önemlidir?