Kur'an’da cinsel ilişkiden bahseden ayetlerde, neden kadınlara hitap edilmez?
- Maide 6. ayet ve Nisa 43. ayetlerde kadınlara dokunmuşsanız ifadesi geçer, bu ayetlerde neden sadece erkekler muhatap alınır?
- Oysa kadınlarında gusül almaları gereklidir. Neden eşlerinizle cinsel ilişkide bulunduğunuzda demez de kadınlarınızla ilişkide bulunduğunuzda der?
Değerli kardeşimiz,
- Kur’an’da cinsel ilişki konularında kadınlara değil de yalnız erkeklere hitap edilmesi, kadınlara karşı özel bir himayenin ifadesidir. Kadınların yaratılışında var edilen haya duygularına gösterilen bir nezaket ve nezahet dersidir. Çünkü, bu gibi konularda kadınların doğrudan muhatap alınması, onların o fıtri haya duygularını rencide edebilir ve onları incitebilir.
Mesela; Yusuf Suresinde Hz. Yusuf ile Züleyha’nın arasında geçen olaydan uzun uzadıya bahsedildiği halde, Hz. Yusuf’un ismi açıkça ve defalarca zikredildilirken, Züleyha’nın ismine bir defa bile yer verilmemiştir.
Kur’an’ın bu gibi ifadelerinde başka hikmetlerin yanında, kadınlar hakkında pozitif ayrımcılık yapılması, onlara karşı nazik davranılması konusunda insanlara adab-ı muaşeret dersleri verilmiştir.
- “Neden eşlerinizle cinsel ilişkide bulunduğunuzda demez de kadınlarınızla ilişkide bulunduğunuzda der?” sorusunda gelince:
Nisa 4/43 ve Maide 5/6. ayette kullanılan “lâmestüm” (dokunma) kelimesi, yalnız cinsel ilişki manasına değil, aynı zamanda tenlerin karşılıklı olarak birbirine dokunması manasına da gelir.
Ayrıca bu kelime “lemestüm” şeklinde de okunmuştur ki, bu kıraate göre dokunma manası daha da ön plana çıkar.
Nitekim, Şafii mezhebinde bu mana tercih edilmiş ve erkekle kadının tenleri birbirine dokunması durumunda abdestlerinin bozulacağı hükmü kabul edilmiştir. (bk. Taberi, Maverdi, Razi, ilgili ayetlerin tefsiri)
Bu dokunma ise, yalnız eşler arasında değil, namahrem bütün kadınlar için geçerlidir.
İşte Kur’an’ın bu değişik manaların kabul görmesini uygun gören ilahî hikmet gereği, ayette “eşler” yerine “kadınlar” sözcüğünü kullanmayı tercih edilmiştir.
İlahi hikmet, kullarının bazı konularda farklı şekilde kulluk görevlerini yerine getirmelerini ön gördüğü için, onlara farklı yorumlara imkân veren ifadelerle hitap etmiştir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kıyamet günü yalan söyleyenler olmayacaksa, Enam suresi 24. ayete göre yalancıların durumu nasıl açıklanabilir?
- İnanmayanlar dünyada perişan mı olacaktır?
- Hadid suresi 28 ve Kasas suresi 54. ayetlere göre, Müslüman olan Ehl-i kitaba iki kat mı mükafat verilecek?
- Harut ve Marut, iki melek mi yoksa iki kral mıdır?
- Nisa suresi 102. ayette "yağmur sıkıntı verirse" derken ne anlatılmak isteniyor?
- Enbiya suresi 98. ayete göre tapınılanlar da cehenneme girecekse, Hz. İsa nasıl cehenneme girer?
- Hz. Süleyman Sebe halkına, iman etmeyi kabul etmedikleri için mi savaş açma tehdidinde bulunmuştur?
- Münafıklar, Allah’ı aldatmaya nasıl çalışabilirler?
- Allah hainlerin hilelerini başarıya ulaştırmaz mı?
- Kuran neden kadını ekilebilir bir arazi olarak tanımlamıştır?