Kur'an tilaveti açısından Bakara sûresi 286. âyette "mektesebet"den sonraki eliflerin tecvid kurallarını açıklar mısınız?
Soru Detayı
"...kesebet ve aleyha mektesebet..." Bu kısım Bakara sûresinin 286. ayetinde geçiyor. Kur'an tilaveti açısından ''mektesebet'' derken, mim harfinden sonra bir elif var med için, bir elif daha var. Evdeki elif-ba kitaplarında bu konu ile ilgili bir bilgi yok; peş peşe gelen harekesiz vav ve harekesiz elif hakkında bilgi var. Bu konular hakkında aydınlatıcı bilgi verebilir misiniz? Ayrıca Tekvir sûresinin ilk sekiz ayetinde konu ile ilgili durum var. Cevap
Değerli kardeşimiz,
"Kesebe" fiilinin "iftial" babına naklinden dolayı, başında bulunan elif ile mim harfinin sonundaki elif yanyana gelince, iki tane elif bir araya gelmiş oluyor. Her iki elif de okunmaz ve mim harfi uzatılmadan okunur. Çünkü eliflerden sonra gelen "k" harfi sakin olduğundan, elifler okunmadan geçilir.
Aynı durum Tekvir suresindeki ayetler için de geçerlidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Farklı kıraatlere göre Kur'an okumak hakkında bilgi verir misiniz?
- Ticarette, alışverişlerde pazarlık yapmanın sünnet olduğunu biliyoruz. Konuyla ilgili bilgi verir misiniz?
- İslam kavramı diğer ümmetler için de kullanılabilir mi?
- Kaza orucuna nasıl niyet edilir?
- Hümeze suresindeki "hümeze" ve "lümeze" kavramları zenginlerle mi ilgilidir? Gelen ayetlerde mal toplamaktan bahsediliyor?
- "Beşer zulmeder kader adalet eder." derler. Şahit olduğumuz bir olay hakkında arkadaşım ana tepki gösterdi, niye yorum yapmıyorsun gibisinden; hangisi doğru, yorum yapmalı mı, yapmamalı mıyız?
- Tecvid kaideleri hakkında bilgi verir misiniz?
- Kuran'da "alâ" nasıl yazılmış?
- Kur'an'ın hemzeli okunuşu Peygamberimiz zamanında da var mıydı?
- Kur'an okurken yapılan uzatmaların sebebi nedir?