"Beşer zulmeder kader adalet eder." derler. Şahit olduğumuz bir olay hakkında arkadaşım ana tepki gösterdi, niye yorum yapmıyorsun gibisinden; hangisi doğru, yorum yapmalı mı, yapmamalı mıyız?

Tarih: 08.03.2007 - 12:06 | Güncelleme:

Soru Detayı
Geçenlerde bir olay oldu. Bir sarhoş başka bir sarhoşu bıçakladı. Benden dört yaş büyük birisi de olay hakkında yorumda bulundu, dedi ki bence suç şunda şundan dolayı. Öyle değil mi? Ben de dedim ki "ben ibret alırım, ama yorum yapmam." Bana tepki gösterdi, niye yorum yapmıyorsun gibisinden... Hangisi doğru, yorum yapmalı mıydım? (Yorum yapmadım, çünkü dil afetleri var diye.)
Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsan gaybı bilmediği için, sadece olayın bir yönüne bakarak doğru bir değerlendirme yapması çoğu zaman mümkün olmayabilir. Bu bakımdan yorum yapmamak en güzelidir. Ancak öldüren kişinin de zulmettiği kesindir.

Kader-i İlahî, neticesi itibariyle çirkinlikten münezzeh olduğu gibi, sebep itibariyle de zulümden ve kusurdan münezzehtir. Çünkü kader hakikî sebebe bakıp adalet eder, insanlar dıştan gördüklerine baktıklarından aynı mevzuda zulme düşebilirler.

Mesela, kimsenin bilmediği bir cinayeti işlemiş olan adamı, hakim, hırsızlıktan ötürü mahkum etse... O adam, hırsız olmadığı halde, hakim haksız mahkum ettiği için zulmetmiş olur. Fakat, kader, o gizli katli için mahkum ettiğinden adalet etmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun