"Beşer zulmeder kader adalet eder." derler. Şahit olduğumuz bir olay hakkında arkadaşım ana tepki gösterdi, niye yorum yapmıyorsun gibisinden; hangisi doğru, yorum yapmalı mı, yapmamalı mıyız?
Değerli kardeşimiz,
İnsan gaybı bilmediği için, sadece olayın bir yönüne bakarak doğru bir değerlendirme yapması çoğu zaman mümkün olmayabilir. Bu bakımdan yorum yapmamak en güzelidir. Ancak öldüren kişinin de zulmettiği kesindir.
Kader-i İlahî, neticesi itibariyle çirkinlikten münezzeh olduğu gibi, sebep itibariyle de zulümden ve kusurdan münezzehtir. Çünkü kader hakikî sebebe bakıp adalet eder, insanlar dıştan gördüklerine baktıklarından aynı mevzuda zulme düşebilirler.
Mesela, kimsenin bilmediği bir cinayeti işlemiş olan adamı, hakim, hırsızlıktan ötürü mahkum etse... O adam, hırsız olmadığı halde, hakim haksız mahkum ettiği için zulmetmiş olur. Fakat, kader, o gizli katli için mahkum ettiğinden adalet etmiştir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bir erkeğin çeşitli kişilere karşı avreti neresidir?
- Kur'an tilaveti açısından Bakara sûresi 286. âyette "mektesebet"den sonraki eliflerin tecvid kurallarını açıklar mısınız?
- İslam kavramı diğer ümmetler için de kullanılabilir mi?
- Ticarette, alışverişlerde pazarlık yapmanın sünnet olduğunu biliyoruz. Konuyla ilgili bilgi verir misiniz?
- Farklı kıraatlere göre Kur'an okumak hakkında bilgi verir misiniz?
- Kaza orucuna nasıl niyet edilir?
- Hümeze suresindeki "hümeze" ve "lümeze" kavramları zenginlerle mi ilgilidir? Gelen ayetlerde mal toplamaktan bahsediliyor?
- Hafaza melekleri ile Kiramen Katibin melekleri aynı mıdır?
- Bankaya yatırılan paranın tamamı haram olur mu?
- Şeytan nedir, özellikleri nelerdir ve niçin yaratılmıştır?