Kim Rahman'ın zikrinden gafil olursa... ayetini nasıl anlamalıyız?

Kim Rahman'ın zikrinden gafil olursa... ayetini nasıl anlamalıyız?
Tarih: 05.05.2017 - 00:12 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Zuhruf suresi 36. ayeti nasıl anlamalıyız?
- Zuhruf suresinde geçen "Kim Rahman'ın zikrinden gafil olursa..." diye başlayan ayeti nasıl anlamalıyız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- İlgili ayetin meali şöyledir:

“Kim Rahman'ın zikrine karşı körlük ederse, biz ona bir şeytan musallat ederiz de kendisine arkadaş olur.” (Zuhruf, 43/36)

 Ayette yer alan “zikir”den maksat Kur'andır. Kim mal-mülk, makam-mevki gibi dünyevi menfaatlere düşkünlük gösterir, onlardan başka bir şey göremezse, Kur'an’ı da göremez veya görmezlikten gelir ve Kur’an’a karşı kör duruma düşer. (Razi, ilgili yer)

“Rahman Kur'an’ı öğretti.” (Rahman, 55/1-2)

mealindeki ayet ile bu ayete birlikte bakıldığında buradaki “zikir”den maksadın Kur'an olduğu daha iyi anlaşılır. Çünkü, her iki ayette de “Rahman” isminin zikredilmesi, buradaki “zikr”in oradaki “Kur’an” olduğunu gösterir. 

- Bilindiği gibi, insanın fikir, düşünce, akıl ve duyguları bir anda çok şeylerle meşgul olamaz. Birisiyle meşgul olması halinde, diğerlerini boş vermek zorunda kalır.

Buna göre ayette şu ders veriliyor ki, eğer bir insan kendi özgür iradesiyle bizim zikrimizden / Kur'an’ımızdan yüz çevirir, âdeta bir körlük numarasını yaparak onu görmezlikten gelirse, biz de kendisini sürekli kötülükle meşgul edecek, onu hak ve hakikati öğrenmekten alı koyacak bir şeytanı arkadaş vereceğiz.

- Keza, İnsan kalbinin sağ tarafında kuvve-i melekiye, sol tarafında ise lümme-i şeytaniye adında iki merkez vardır. Bu iki merkezden insana telkinler gelir. Melekten ilham, şeytandan vesvese, kötü telkinler gelir.

Şayet bir kimse, kulluk ilkesine yakışır bir tarzda Allah’ın rızasını aramaya çalışırsa, onun bu hizmetine melekler de yardımcı olurlar.

Şayet kötü bir yolu tercih ederse, o zaman da şeytanın telkinlerine maruz kalır.

Güzel düşünceler, hak ve hakikatli fikirler, meleklerin yolunu; kötü düşünceler de şeytanların yolunu açar.

İşte ayette bu hakikate de işaret edilmiştir. Yani, kim Kur'an’ın hakikatlerine karşı körlük edip onları görmezlikten gelirse, onun düşünce dünyasına açılan kapı, lümme-i şeytaniye olacaktır. Artık o sürekli bu hattan gelen şeytani mesajları duymak, dinlemek ve onlara göre hareket etmek durumunda kalır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun