Keşke Peygamberi görseydik de ne malımız ne evladımız olsaydı, hadis mi?
“Benden sonra öyle kimseler gelecek ki, keşke Peygamberi görseydik de ne malımız ne evladımız olsaydı diyecekler." hadisinin kaynağı ve sıhhat durumu nedir?
- Ebu Hüreyre ravi olarak gösteriliyor, halk arasında bilinen bir hadis.
Değerli kardeşimiz,
Evet, bu hadisi Ebu Hureyre (ra) rivayet etmiştir:
حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ بْنُ سَعِيدٍ، حَدَّثَنَا يَعْقُوبُ يَعْنِي ابْنَ عَبْدِ الرَّحْمَنِ، عَنْ سُهَيْلٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: «مِنْ أَشَدِّ أُمَّتِي لِي حُبًّا، نَاسٌ يَكُونُونَ بَعْدِي، يَوَدُّ أَحَدُهُمْ لَوْ رَآنِي بِأَهْلِهِ وَمَالِهِ»
Bu hadisin tercümesi şu şekilde de olabilir:
“Ümmetimin beni en çok sevenlerinden bazıları, benden sonra gelecek bir takım insanlardır. Bunlardan her biri ailesini ve malını feda ederek beni görmüş olmayı arzu edecektir.” (Müslim, Cennet, 12, h. No: 2832)
Hadis sahihtir.
Bu hadiste, “Ümmetimin beni en çok sevenlerinden bazıları...” denildiğine göre, Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesselamdan sonra geleceklerin onu ashab-ı kiramdan daha çok sevmeleri düşünülemez.
Bu açında, hadis-i şerif, “Beni en çok seven ümmetimin bazıları ashab-ı kiramdır; bazıları da onlardan sonra gelecektir. Bunlar imkan bulsalar sahip oldukları her şeyi verip beni görmek isteyeceklerdir.” anlamındadır.
Başak bir rivayet de şöyledir:
“Muhammed'in nefsi yed-i kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki: Sizden birinize gün gelecek beni göremeyecektir. Sonra beni kendileriyle beraber görmesi onun açısından, ailesi ile malından daha makbul olacaktır.” (Müslim, Fezail, 142, h. No: 2364; bk. Buhari, Menakıb, 25)
İmam Nevevi bu hadiste geçen “kendileriyle birlikte..” cümlesine şu manayı vermiştir:
“Sizden birinize öyle bir gün gelecektir ki: O günde beni bir lahzacık görüp sonra bir daha görmemesi kendisi açısından, ailesiyle malının topundan daha makbul olacaktır.” (Nevevi, Şerhu Müslim ilgili hadisin şerhi)
Hadislerden maksat, Sahabeleri Peygamber Efendimiz (asm)'in meclisine devam etmelerini ve onun terbiyesinden daha çok istifade etmelerini, söylediklerini öğrenip bellemek için her yerde ve her zaman kendisini görmelerini teşvik etmek ve eğer buna dikkat etmezlerse yakında pişman olacaklarını bildirmektir.
Bu iki hadis ve benzeri hadisler, Peygamber Efendimiz (asm)'i müminlerin dereceleri göstermek bakımından son derece önemlidir. Bu yönüyle sahabilere yetişmek mümkün değildir.
Muhammed (asm) ümmeti olarak bizler de Onun hayatını her yönüyle öğrenip yaşamaya, her yerde, her zaman ve hayatımızın her alanında uygulamaya, bütün insanlığa ulaştırmaya ve güzel örnek olmaya çalışmalıyız.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İyilikleri emretmeyen ve kötülükleri yasaklamayan kimseler, hadisi sahih mi?
- Fitne zamanında yaşayan insanların suçu ne, haksızlık değil mi?
- 5. Hadis: Ümmetin üzerine gelecek dehşetli bir zaman!
- Ümmetin ilkleri mi, sondakileri mi daha hayırlıdır?
- 8. Hadis: Bu ümmetin en şereflileri kimlerdir?
- İranlılara gönderilen peygamber kim?
- Buhari’de geçen “Ümmetimin en hayırlıları en çok evlenenleridir.” anlamındaki Peygamber sözü neden gizleniyor?
- Hz. Muhammed gemi yolculuğu yapmış mıdır?
- Süfyaniler Türkler ile savaşır, sözü hadis midir?
- Sahabi ve tabiin sözleriyle amel edilir mi?