Hz. Muhammed gemi yolculuğu yapmış mıdır?

Tarih: 13.04.2021 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

​حَدَّثَنَا عُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ سَعِيدٍ، وَمُحَمَّدُ بْنُ أَبِي عُمَرَ، قَالاَ حَدَّثَنَا الْمُقْرِئُ، حَدَّثَنَا سَعِيدُ، بْنُ أَبِي أَيُّوبَ حَدَّثَنِي أَبُو الأَسْوَدِ، عَنْ عُرْوَةَ، عَنْ عَائِشَةَ، عَنْ جُدَامَةَ بِنْتِ وَهْبٍ، أُخْتِ عُكَّاشَةَ قَالَتْ حَضَرْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم فِي أُنَاسٍ وَهُوَ يَقُولُ ‏"‏ لَقَدْ هَمَمْتُ أَنْ أَنْهَى عَنِ الْغِيلَةِ فَنَظَرْتُ فِي الرُّومِ وَفَارِسَ فَإِذَا هُمْ يُغِيلُونَ أَوْلاَدَهُمْ فَلاَ يَضُرُّ أَوْلاَدَهُمْ ذَلِكَ شَيْئًا ‏"‏ ‏.‏ ثُمَّ سَأَلُوهُ عَنِ الْعَزْلِ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏"‏ ذَلِكَ الْوَأْدُ الْخَفِيُّ ‏"‏ ‏.‏ زَادَ عُبَيْدُ اللَّهِ فِي حَدِيثِهِ عَنِ الْمُقْرِئِ وَهْىَ ‏{‏ وَإِذَا الْمَوْءُودَةُ سُئِلَتْ‏}‏

- Peygamberimiz Sasani hakimiyetinde olmayan bir yere gitmediyse perslerin emziren kadınlara ne yaptığını nasıl gördü?
- Hadiste gördü yazıyor mu yoksa çevirisi (İngilizce) yanlış mıdır?
- Perslerin o dönem yaşadığı yerler Irak ve İran. Suriye’yi Hz. Muhammed'in (s.a.v) yaşadığı dönemde kısa bir dönem egemenlik altına alıyorlar ancak oraya yerleşmiyorlar.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Sorudaki hadis rivayetinde yer alan “nazartu” kelimesi görmek değil, bakmaktır.

İfadelerde kullanılan “baktım ki” sözcüğü gerçekten göz ile bakmaktan çok, düşünce olarak bakmayı ifade eder. Nitekim, Müslim’in rivayetinde bu kelime “zekertu = hatırıma geldi” sözcüğü kullanılmıştır. (Müslim, Nikah, 24, h.no: 1442)

Demek ki bu ifade halk arasında yaygın olarak bilinen bir hususun varlığına işaret etmek içindir.

Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, Peygamberimiz (asm) oraları gördüğü için değil, duyduklarından bildiği için, ilgili konuyu söz konusu yapmıştır.

Bununla beraber, Peygamberimizin (asm) bizzat “ğiyle”yi görmesi imkansızdır. Çünkü bu kelime, “kocanın emzirme halinde veya döneminde olan kadın ile ilişkide bulunması” ya da “hamile olan kadının emzirmesi” manasına gelir. (bk. Nevevi, Şerhu Müslim, 10/17-18)

Bu her iki manzarayı bakıp görmek aklen de mümkün değildir.

Araplar bu fiillerin emzirilen çocuğa zarar verdiği kanaatinde idi. Bu yaygın kanaatten dolayı Efendimiz (asm) de bunu yasaklamak istemiş, sonra da Roma / Bizans ve Fars / Sasanilerde bunun uygulandığı ve çocuklara zarar vermediğine dair duyduklarını hatırlamış ve yasaklamaktan vazgeçmiştir. (bk. Nevevi, a.y.)

- Hz. Peygamber (asm) Efendimizin gemiye bindiğine dair herhangi bir bilgiye rastlayamadık. Aksine baktığımız ondan fazla araştırmacının ittifak ettiği nokta şudur: “Hz. Muhammed (asm) denizi görmemiş ve gemiye binmemiştir.”

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun