Kalem suresi 13. Ayette geçen “ba'de” kelimesi hangi anlamdadır?

Tarih: 18.02.2014 - 11:16 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kalem suresi 13. ayette Taberi tefsirinde sonra anlamına gelen “ba'de zâlike”yi nasıl anlamıştır?

- Tertib-i zaman mı, yoksa tertibi beyan mı? Bir de diğer alimlerin görüşlerini yazar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Taberi’ye göre, Kalem suresinin 13. ayetinde geçen “Ba’de” kelimesi “Mea”(birlikte) manasında kullanılmıştır. “Zalike” edatı, “Utullin”e gider. (Taberi, ilgili ayetin tefsiri)

Bu takdirde “Ba’de zalike zenim” in anlamı: “şerefsiz, kaba olmakla birlikte (bununla birlikte / veya: hem de) zenimdir (soysuzdur)” şeklindedir.

Buna göre Kalem suresinin 10-16. ayetlerinin meali şöyledir:

“Sakın uyma: Servet ve hanedan sahibi diye, o bol bol yemin eden, değersiz adama! O gammaz, söz gezdiren, hayrın önünü kesene, o saldırgana, günaha dadanmışa! Şerefsiz, kaba, hem de soysuz olana!”

- Maverdi’ye göre, “Ba’de zalike”nin manası: “Hayra mani / önünü kesen kimse olmakla beraber bir de 'utull-i zenimdir' (şerefsiz-kaba bir soysuzdur).” (Maverdi, ilgili yer). Maverdi, açıkça “Ba’de” kelimesine “mea” dememekle beraber onu öyle anladığı anlaşılıyor.

- Razi’ye göre, “Ba’de zalike”nin manası “bütün bu sayılanlardan sonra, bir de kaba bir soysuzdur.” şeklindedir(Razi, ilgili yer).

- İster (Taberi’de olduğu gibi) açıkça ifade edilsin, ister edilmesin, kaynaklarda bu ayette yer alan “Ba’de” kelimesinin anlaşılması için onu “Mea”(bununla beraber) anlamında algılamak gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin: “Bütün bunlardan sonra bir de bu işi yapmışsın” dediğimizde, bununla “bütün bunlarla birlikte bir de bu işi de yapmışsın” demek isteriz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun