Kafirin duası kabul olmazsa, şeytanın isteği neden yerine getirildi?

Tarih: 06.07.2014 - 02:19 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Gerçek dua ancak O’nadır. O’ndan başka yalvardıkları ise onların isteklerine ancak, ağzına ulaşmayacağı hâlde, ulaşsın diye avuçlarını suya uzatan kimsenin isteğine suyun cevap verdiği kadar cevap verirler. Kâfirlerin duası daima boşa çıkar. (Rad 13/14) 

- (Bekçiler:) Size peygamberleriniz açık açık deliller getirmediler mi? derler. Onlar da: Getirdiler, cevabını verirler. (Bekçiler ise): O halde kendiniz yalvarın, derler. Halbuki kâfirlerin duası boşunadır. Mümin 40/50 buyuruluyorken İblis: “Rabbim! Öyle ise onların tekrar diriltilecekleri güne kadar bana mühlet ver” dedi. (Allah(c.c) buyurdu) Şüphe yok ki dedi, sen, mühlet verilmişlerdensin. (Hicr 15/36-37)

- Bu ayette kafir olan Şeytanın duasının kabul edildiği bildirilmiş bu halde bu ayetleri nasıl anlarız kafirin duası kabul oluyor mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sorunuzda belirttiğiniz iki ayet grubu farklı bağlamlara, dolayısıyla farklı anlama sahiptir.

Kafirlerin duası ile ilgili ayetler, Allah’ın yanında O’na ulaşmak için putlara tapan, putlara dua eden bu insanların dualarının makbul olmayacağını ifade etmektedir. Zira tanrı diye taptıkları o varlıklar yaratan değil, yaratılmış varlıklardır; bu sebeple başkalarının ihtiyaçlarını karşılamaktan acizdirler.

Şüphe yok ki kendisine el açıp yalvarılmaya layık olan tek tanrı yüce Allah’tır. Evrendeki her şeyin yaratıcısı olan Allah, kullarına şah damarından daha yakındır, kalplerinden geçenleri dahi bilir; onların açıktan ve gizli yakarışlarını işitir, ihtiyaçlarını karşılar, istedikleri şey mevcut değilse yaratır.

Kendilerine tanrı diye tapılan şuursuz putlar veya diğer tanrılar ise yaratıcı güce sahip olmadıkları için insanların dua ve isteklerine cevap verecek durumda değillerdir. Bu nedenle onlara dayanıp sığınmak ve onlardan yardım istemek batıldır, yararsızdır; bu tanrılara yapılan dualar boşa gitmiş, hedefini şaşırmış dualardır. Ra’d Suresinin 14. Ayetinin son cümlesi bunu ifade etmektedir.

İblis’in Hz Âdem kıssası içinde geçen kendisine mühlet verilmesi talebi için ise aynı şey söz konusu değildir. Allah’ın onun bu dileğini kabul etmesi, insanoğlu için dünya hayatının bir imtihan süresi olması yönündeki ilahi takdirinin bir sonucudur.

Ayrıca bu münasebetle şeytanın insanlar aleyhindeki kötü planları onlara haber verilerek, bir bakıma insanlar dünya ve ahiret hayatlarını mahvedecek olan bu tehlike karşısında uyarılmışlardır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun