İnsanın günahlarla tekamülü nasıl olmaktadır?
- Günahların imhası sırasında, başa gelen musibetler ve yapılan istiğfarlar sadece günah lekesini mi sökmektedir, yoksa ayrıca bu sökme ameliyesi sırasında ruh yapımız da mı gelişmeye uğramaktadır?
Değerli kardeşimiz,
Evvela “Günahlarla tekamül” sözcüğü pek isabetli değildir. Allah’a isyan ederek tekamül olmaz. Günahların varlığı insanların yapısından kaynaklanan bir husustur. Yani insan iyiliği yapmaya meyilli olduğu gibi, kötülük işlemeye de meyilli olarak yaratılmıştır. Bu imtihanın terazisinin iki kefesini de dengede tutmak için zorunludur.
Kişi kendi iradesiyle yaptığı kötülüklerden tövbe ve istiğfar ederse, onlardan temizlenir. Günah değil, tövbe tekemmül etmeye, kemale ermeye vesiledir. Bir rivayette şöyle denilmiştir:
“Tövbe etmiş kimselerle oturun, çünkü onlar yufka yüreklidir.” (Irâkî-İhya ile birlikte-IV, 34)
Ayrıca salih amel tekemmüle sebeptir. Çünkü salahat aynı zamanda ehil olmak, ehliyetli olmak demektir. Günahı değil, salih amel işlemekle Allah’ın rızasını kazanmaya salahiyetli, cenneti elde etmeye salahiyetli olacağız ve bu şekilde tekemmül edeceğiz.
Tarihte bazı velilerin gençliklerinde günah işledikleri, daha sonra tövbe edip adam gibi adam olduklarını biliyoruz. Bu kimseler, günah işleyerek değil, günahları terk ederek veli olmuşlardır.
“Eğer siz günah işlemeseydin, Allah sizi ortadan kaldırır ve günah işleyen bir nesil yaratırdı...” (Müslim, Tevbe, 9, 10, 11)
mealindeki hadisten maksat günahlara teşvik değil, günahkârları ümitsizlikten kurtarıp, Allah’ın Affedici, Bağışlayıcı sıfatlarını hatırlatarak onları tövbe etmeye teşvik etmektir.
Okuyabildiğimiz kadarıyla sorunun arka planındaki maksat doğru, formatlamadaki albenisi -yanlış çağrışımlar yapacağından- risklidir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Günah işleyen kişi tövbe etmekle günahlarından kurtulabilir mi?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İçinde gerçekten pişmanlık olan bir insan, günahlardan vazgeçememesi durumunda ne yapılmalı?
- Neden yemek yapmayı bilerek dünyaya gelmedik?
- Allah kulun tövbesinden memnun olur mu?
- Dinimiz hoş görü dini ise, neden adam öldürenlere kısas uygulanıyor, zina edenlere recm cezası veriliyor?
- Kısa dünya hayatı, sonsuz ahirete göre tekamül için yetersiz mi?
- İnsanoğlu var olduğundan itibaren gelişim sürecinde mi?
- Günahkardan değil günahtan nefret edin demek doğru mu?
- 5. Büyük günah işleyenin kafir olmayacağına 4. delil
- Affedilmek zor mu, cezalandırılıyor muyum?
- Büyük günah işleyene ne denir?