İnisiyasyon ve Ezoterizm hakkında bilgi verir misiniz? Bunların İslam'da uygulamaları var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
İnisiyasyon kelimesi, kök olarak Lâtince "initiatio"dan gelir. Fransızca'da ve İngilizce'de "initiation" olarak geçer. Osmanlıca karşılığı "tedris, irşat"; Türkçe anlamı ise "öğretme, doğru yolu gösterme" şeklindedir.
İnsanlık tarihi boyunca oluşmuş bir takım eski gelenekler vardır. Bunlar genellikle ezoterik (içe dönük, batinî) yapıdadır. İnisiyasyon; bu ezoterik bilgilerin, bunları öğrenmek isteyen kimselere yani “İnisiye”lere, “İnisiyatör”ler tarafından bir takım özel şartlara bağlı olarak aktarıldığı merkezlerdeki eğitimin adıdır.
Bazılarına göre, inisiyasyon, Türkçede karşılığı olmayan bir terimdir. Buna en yakın kavram, tasavvuf olarak düşünülebilir; ama bu ikisi birebir örtüşen iki terim olarak ele alınamaz. Çünkü inisiyasyon bir ana kavramdır, tasavvuf için ise 'İslam inisiyasyonu' tabirini kullanabiliriz. Bunun nedeni, bir Hristiyan inisiyasyonu, Musevi inisiyasyonu, Hindu vb. pek çok dinsel doktrinde inisiyatik bir yolun bulunmasıdır. (bk. René Guénon, çev. Abdülvahid Yahya, İnisiyasyona Toplu Bakışlar)
Her dinin Batınî bir geleneği olduğu için bu dinlerdeki inisiyasyonlarda da inisiye olacak kişinin amacı, akılla ulaşılamayacak bir marifete müşahede yoluyla ulaşmaya çalışmaktır.
İnisiyasyon, İslam tasavvufundaki müridin mürşide intisabı ile benzerlik arz eder, denilebilir. Bu yol hakikate giden bir yoldur. Ancak her müntesip aynı hakikate ulaşmayabilir.
Not: Tasavvur ve düşüncelerimizi İslamî kavramlarla seslendirirsek, daha geniş bir perspektif kazanabiliriz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İnisiyasyon ve Ezoterizm hakkında bilgi verir misiniz? Bunların İslam'da uygulamaları var mıdır?
- Hz. Mehdî ne zaman çıkacak?
- Allah'ın nurunu tamamlayacağından, İslam dininin dünyanın her yerinde kabul edileceğinden bahsediliyor? Bunu nasıl anlamalı ve bu görüşlerin dayandığı temel esaslar (ayet, hadis vb) nelerdir?..
- Yakın zamanda, insanların ruhunda esaslı bir değişim yaşanacağı, algılarının inanılmaz bir şekilde açılacağı, farkındalığın artacağı ve artık maddenin hakikatini anlayacağı doğru mudur?
- Şuara suresi 226. ayetteki, onlar yapamayacakları şeyleri söylerler, ne demektir?
- Hz. İsa'nın gelmesi komünizmin yıkılmasına etkisi var mıdır?
- Hz. İsa (as)'ın aslında milatdan üç yüz-dört yüz sene önce yaşadığı iddia edilmektedir; bunun aslı var mıdır?
- Cenab-ı Hakk' ın Kudreti ve sebepler açısından Hz. Mehdî' yi nasıl değerlendirmeliyiz?
- Ben Gazzeyim!
- "Bugün Allah için ne yaptın?.." sözünün anlamı nedir, nasıl anlamalıyız?