İçindeki mozaikler Ayasofya'da namaz kılmaya mani olur mu?
- Örneğin, Ayasofya ve İstanbul, Meryem Ana’ya sunulurken, Meryem Ana ve Hz. İsa Mozaikleri, altı kanatlı melekler mozaikleri, azizler ve patrikler mozaikleri, kıyamet günü yakarması mozaiği, İmparatoriçe Zoe ve eşleri mozaiği gibi.
- Bu mozaikler, Ayasofya’da namaz kılmaya engel olur mu, kılınan namaz geçerli midir?
Değerli kardeşimiz,
Ahmed b. Hanbel gibi bazı müçtehitlere göre resim, namaz kılanın kıblesinde asılı ve dikili olmaz ise burada namaz kılmak mekruh da değildir. Bazılarına göre namaz kılanın önünde olursa mekruhtur.
Hanefî İbnu’l-Humâm şöyle diyor: “Bir kimsenin elbisesinde resim olursa onunla kıldığı namaz şartlarını taşıdığı için geçerlidir, ama mekruh olur, resim kaldırılarak yeniden kılınır.”
Şafi mezhebinden Nevevî de şöyle diyor: “Üzerinde resim, haç veya insanı namazda meşgul edecek bir şey bulunan elbise içinde, ona karşı veya onun üzerine namaz kılmak mekruhtur.”
Fatih İstanbul’u fethedince ilk cumayı burada kıldı, bunun için Fatih’in emriyle Ayasofya'nın içi ve çevresi hızla temizlendi. Kubbesindeki devasa çan indirildi. Duvarlardaki tasvirlerin (ikonaların) üzeri bir örtüyle kapatıldı. İçindeki heykeller dışarıya çıkartıldı.
Sonuç:
Ayasofya’da mevcut haliyle namaz kılınırsa, müçtehidlerin çoğuna göre mekruh olur; namaz kılınırken ikonaların üstü örtülürse mekruh olmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cuma namazına geciken kişi camiye koşarak gidebilir mi?
- Yay ve ok ile avcılık caiz midir?
- Yemekten sonra tatlı yemek sünnet midir?
- Bayram cumaya denk gelirse cuma namaz terk edilebilir mi?
- Peygamberimizin salavatlara ve Kur’an’ın sevabına ne ihtiyacı var?
- Allah'ın insanlara verdiği nimeti açıklaması minnet olmaz mı?
- Mekruh olan bir namazı iade etmek şart mıdır?
- Duvarında alçıdan yapılmış kelebek olan odada, namaz kılmak mekruh mudur?
- Kurukafa resmi olan odada namaz kılmak günah mıdır?
- Kuran'da yer alan kıssalar kaç gruba ayrılır?