Hırsızlığın cezası nedir?
Değerli kardeşimiz,
Kişinin helalinden kazanmış olduğu malına hiçbir şekilde dokunulamaz. Çalan kimse şiddetli bir şekilde cezalandırılır ve eli kesilir. Kur'an bunu şöyle bildirir:
وَاللّٰهُ عَز۪يزٌ حَك۪يمٌ وَالسَّارِقُ وَالسَّارِقَةُ فَاقْطَعُٓوا اَيْدِيَهُمَا جَزَٓاءً بِمَا كَسَبَا نَكَالاً مِنَ اللّٰهِۜ
“İşledikleri suça bir karşılık ve Allah tarafından insanlara ibret verici bir ceza olmak üzere, hırsızlık yapan erkek ve kadının ellerini kesin. Allah Azîz-i Hakîm'dir (mutlak galiptir, tam hikmet sahibidir.)” (Maide, 5/38)
İslam hukuk sisteminde hırsıza verilen cezayı çok şiddetli bulan birisine, muhatabı sorar: “Dostum, otuz yıllık birikimini birisi evine girip çalsa, sonra sen de onu yakalasan, ona ne yaparsın?"
Adam der: “Öldürürüm onu!”
Muhatabı der: “Sen, şiddetli bulduğun hükümden daha ileri gittin, şeriat onun bir elini keserken, sen adamın canına kıydın, ne el bıraktın, ne ayak!”
Hamdi Yazır, bu konuda şöyle der:
“Hırsızlığa cesaret eden bir elin, İslâm’ın toplum hayatı içinde kangren olmuş bir uzuv gibi kesilmesi kaçınılmaz olur.” (Yazır, Hak Dini Kur’ân Dili, III, 1673)
Gerçi günümüzde de din adına konuşanlardan bazıları, hırsız elinin idamına hükmeden ayeti tarihsel bağlamda ele almakta ve günümüz şartlarında farklı ceza alternatifleri olabileceğini söylemektedirler. Ama her halükârda şu nokta göz ardı edilmemelidir: Cezalar okşayıcı değil, caydırıcı olmalıdır. Okşayıcı cezalar suçu önlemez, aksine suça özendirir.
“Ah bir zengin olsam.” diyen nice insan, hırsızlıkla buna ulaşmayı hayal edebilir. Yakalansa bile eline bir şey olmadığını, içerde üç-beş ay yatıp sonra çıktığını gördüğünden, bu riski kolaylıkla göze alır, hırsızlık yapar.
Şayet yakalansa, içerde kaldığı üç-beş ay kendisine âdeta bir “korku yenme” tecrübesi olur, aklı başına gelip vazgeçmekten ziyade “hırsızlığa devam” kararı alır. Hele içerde benzeri şahıslarla kalmışsa, onlardan da tecrübe kazanır, hatta çıktıklarında organize hale gelip “çete” olarak yollarına devam ederler.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hırsızın el kesme cezası çok ağır değil mi?
- Tefsir ve tevil arasındaki fark nedir?
- Kur'an üslûbu ile insan üslûbu arasındaki fark nasıldır?
- Kuran'ın en bariz özelliklerinden biri olan icaz nedir?
- "Ehvenü’ş-şerreyn ihtiyar olunur." ne demektir?
- Nefsin mertebelerini açıklar mısınız?
- Kur'an'da kinaye sanatı var mıdır?
- Ayetlerde teşhis ve intak sanatı nasıl işlenmiştir?
- Cennet mi, Allah'ın rızası mı?
- ''Hüküm ancak Allah’ındır'' ifadesi nasıl anlaşılmalıdır?