Haram vesilelerin, yaptığımız işlere olan etkisi nasıldır?

Tarih: 08.08.2011 - 02:39 | Güncelleme:

Soru Detayı
- Haram vesilelerin (kullandığımız aletlerin) yaptığımız işlere olan etkisi nasıldır? - Çalıntı kalem, haram para, çalıntı araba, kaçak elektrik ile yapılan işler de haram olur mu? - Kopya çekilerek yapılan işler, kazanılan sonuçlar geçerli olur mu?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Peygamber Efendimiz (asm) haram işlerin kalbi kararttığını belirtmiştir. (İbn Mâce, Zühd 29) Bu açıdan haram kazanç ve gayrimeşru işler, günah kazanılmasına neden olduğu gibi, insanı manevi olarak etkilediği de muhakkaktır.

Hırsızlık, faiz vb. haram eylemler, kişinin günah kazanmasına neden olduğu gibi, manevi olarak da olumsuz etkilenmesine neden olur.

Sorularınıza gelince:

- Çalıntı kalemle yazılan metni kullanmak caiz olur mu?

Bu metin kullanılabilir. Kalem çalmak haram ve günah olmakla birlikte, bu çalıntı kalemle yazılan metin okunabilir.

- Haram para ile dolmuşa binip bir yere gittiğimizde, orada yaptığımız işlere de haram karışır mı?

Haram para ile gidince, orada yaptığınız meşru işler haram olmaz. Haram parayı almak, harcamak günah olmakla birlikte, bu parayla yapılan yolculuk ve diğer işler, yapılan işin helal olup olmadığına göre değerlendirilir. Yani haram para ile yolculuk oradaki işin mahiyetini değiştirmez, o işi haram etmez.

- Çalıntı araba ile iş yapıp para kazanınca, bu kazanç helal olur mu?

Bu çalıntı araba ile elde ettiğiniz gelir haramdır, başkasının hakkıdır. Haram yolla elde edilen kazanç da haramdır.

- Kaçak elektrik kullanarak alınan gusül geçerli midir?

Kaçak elektirk ile alınan gusül geçerlidir. Kaçak elektrik ve su kullanımı haram, toplum hukukunu ihlal ve kul hakkına tecavüz olduğundan, dinen caiz olmayan bir davranıştır.

Ayrıca esas olan ibadetlerin helal/meşru ölçüler dairesinde yapılmasıdır. Bununla birlikte helal olmayan bir yolla elde edilen su ile alınmış gusül veya abdestle kılınan namaz sahih olup, kişinin üzerinden (o namazı tekrar kılma) yükümlülüğü kalkmış olur.

Örneğin, çalınan bir elbise haramdır, ancak bu elbise ile kılınan namaz geçerlidir. Ancak böyle bir elbise ile namaz kılmak mekruh olduğu için, namazın sevabını eksiltir. Sorudaki konuyu da buna göre değerlendirmek mümkündür.

- Haram para ile kitap alıp sınav kazanmak, sınav ücretini haram para ile ödemek neticesinde kazanılan meslek helal olur mu?

Çalmak haramdır, bunun günahı vardır, ama elde ettiğiniz bilgi ile sınav kazanmış iseniz bu meşrudur. Çünkü haram para elde etmek, bunun için çaba göstermek günah olmakla birlikte, bu para ile alınan kitapla yapılan çalışma neticesinde kazanılan meslek bu kapsamda değildir.

Hedeflerin helal olması gerektiği gibi, bu hedeflere götüren yolların da helal olması gerekir. Bir Müslümana yakışan da budur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun