Kazı kazan kumar mı?

Tarih: 04.06.2024 - 11:33 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kazı kazandan elde ettiğim para ile mal aldım, bu mal helal mi, değilse nasıl helal olur?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kazı kazan, para ve onun yerine geçecek şeylerle oynanılan kumar oyunudur. Oynamak haram olduğu gibi, elde edilen de haramdır.

Kazı kazan gibi kumar oynayan kişi bir şey elde etsin veya etmesin, büyük günah işlediği için tövbe etmeli bir daha kumar oynamayacağına söz vermeli ve sözünde durmalıdır. Bu durumda affedileceğini ümit eder.

Eğer kazı kazan karşılığında bir şey elde etmişse, bunu kendisi kullanamaz, yoksullara veya hayır kurumlarına sevap beklemeden vermeli. Kendisi kullanıp bir mal aldıysa, o malı vermeli, verme imkânı yoksa, aldığı malın güncel değeri üzerinden karşılığını yoksullara veya hayır kurumlarına verir. Böylece hem tövbe eder hem de bu uygulamayı yaparsa, günahından temizlendiğini ve kumar parasıyla aldığı malının da helal olduğunu ümit eder.

Unutmamak gerekir ki, taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı olan bütün şans oyunları kumar olduğundan haramdır. Zira bu tür oyunlarda bir taraf kaybederken diğer taraf haksız kazanç elde etmektedir. (İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, 8/554-555; İbn Kudame, el-Muğni, 4/194)

Buna göre şans faktörüne dayalı olan kazı kazan, piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır.

Bu tür oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hâe getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez.

Müslümanların bu tür meşru olmayan kazanç yollarından uzak durması gerekir. Bu yollardan birisiyle kazanç elde edilmesi hâlinde bir an önce tövbe edilmeli ve elde edilen kazanç, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmelidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun