Enam suresi 78. ayette, "haza rabbi", "haza ekber" ifadesinde gramer kaidesi nedir?
- En'am suresi 78. ayetteki gramer kaidesi nedir?
- En'am suresi 78. ayette İbrahim (a.s) güneşi görünce "haza rabbi, haza ekber" buyuruyor, güneş manasına gelen şems kelimesi semai müennes olduğundan ismi işaret neden "hazihi" değil.
- Burada başka bir kaide mi var?
Değerli kardeşimiz,
- İlgili ayette Güneş'ten bahsedilmekle beraber, maksat onun ziyası ve nurudur. Bunlar müzekker olduğu için “haza” gelmiştir.
- Ayrıca, şems kelimesi semai müennes olmakla beraber, herhangi bir müenneslik alameti barındırmaz. Bu sebeple, müzekker olan lafzına riayet edilmiş ve “haza” gelmiştir.
- Keza, burada şems ile Rabbin karşılaştırılması vardır. Onun için “edep kuralı”, “gramer kuralına” tercih edilmiştir. (bk. Razi, ilgili yer).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur'an'da gramer hatası olduğuna delil olarak; Yusuf suresi 12. ayetten "ve gâle nisvetün" ifadesini ve Hucurat suresi 14. ayetten "gâletil e'râbu" ifadesini gösteriyorlar. Bu iddialara nasıl cevap verebiliriz?
- Muhammed suresinin 27. ayetindeki َيَضْرِبُون fiili neden müennes değil?
- Hz. Âdem ve Hz. Havva'nın yaratılışından bahseden Nisa suresi 1. ayeti açıklar mısınız?
- Mutaffifin suresi 25. ayette, "yuskavme" fiili neden müennes / dişil kipinde gelmiştir?
- "Kâinatlar mahsulatını ondan almak ve o câmide, âcize, cahile olan zerrâta,.." cümlesinde; "camid, aciz, cahil", değil de "camide, acize, cahile" demesinin hikmetini öğrenebilir miyim?
- Ay güneşten aldığı ışığı yansıttığına ve ay güneşten daha küçük olduğuna göre, neden “güneş” “ay”a tabi olmuştur ve güneş ile ay için "kamereyn/iki ay" denilmiştir?
- HACC-I EKBER
- Arapça’da fiil, fail ve meful sıralaması zorunlu mu?
- Kur’an’da cansız çoğullar, neden tekil-dişil olmamıştır?
- Meyve Risalesi:82