"Biz nice ülkeleri yıkıma uğrattık. Geceleri uyurlarken ya da gündüzün dinlenirlerken bizim zorlu azabımız onlara geliverdi." Bu ayette günümüz depremleri için de bir işaret var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
"Nice ülkeler var ki onları helak ettik. Azabımız onlara geceleyin yahut gündüz istirahat ederlerken geliverdi." (Araf, 7/4)
Allah Teâlâ, müşriklerin yalanlama, karalama, alay etme gibi tepkilerine rağmen, kararlılıkla kitabı tebliğ etmesi gerektiğini peygamberine bildirdikten ve insanlara da bu kitaba uymalarını emrettikten sonra, bu buyruğa aykıra davranmaya kalkışanları uyarma ve tehdit mahiyetinde olmak üzere, nice eski kavimlerin isyankârlıkları yüzünden hiç ummadıkları ve beklemedikleri anlarda, Allah'ın ansızın ortaya çıkardığı bir felâketle helak olduklarını haber vermektedir.
Ayetler, her asra, her topluma ve her insana hitap eder, ders ve ibret almalarını ister.
Allah nice şehirleri ve orada yaşayan insanları gece veya gündüz apansız bir azapla (deprem, sel felaketi, göçük, kasırga, tayfun vs. ile) yakalayıverir. Allah asla insanlara zulmetmediğine göre, insanlar kendi kendilerine zulmediyorlar ve fakat çoğu zaman bunun bilincinde olmuyorlar.
Toplumsal hayatta yaşananlar, insanların dine karşı tutumları, öğüt almamaları, fizikî çevreyi bile rahatsız etmekte, Allah tarafından tabiatın kanunlarının değiştirilip düzenin bozulmasına sebep olmaktadır.
Âyette cezanın iki ayrı zaman diliminde geldiğine işaret edilmektedir. Gece ve gündüz uyurken azabın gelip helak oldukları söylenirken, Lût kavminin gece, Eyke toplumunun da gündüz helak edildiğine işaret edilmiş olabilir. Anlatımın ana hedefi, azabın ansızın geldiğidir. Fizikî anlamda, yani tabiat kanunları vasıtasıyla cezalandırmanın aniden olduğu vurgulanmaktadır.
Yüce Allah, Kur'ân'ın gelişinden sonra, insanların, helak olmadan ve ülkeleri yok olmadan önce anlamalarının öğüdünü vermektedir. Böylece tarihî olguların öğüt verici yönü gündeme getirilmekte ve eğitimdeki etkinliği anlatılmaktadır.
Bir toplumun ilâhî öğüdü dinlememesi, tarihî olgulardan ibret almaması, verilen eğitimin etkin olmaması demektir. Eğitimin mücadele vermesi gereken en önemli konulardan biri, zulmü önlemektir. Zulüm, toplumun değerlerini, ahlâkını ve siyasetini çökertmektedir.
İşte A'râf sûresinin ilk âyetleri, kitapla uyarı, öğüt ve toplumların çöküşünün sebepleri arasında bir bağlantı kurmaktadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Araf suresi 4. ayetindeki azabın vakitleri bütün kavimler için geçerli midir?
- "Biz nice ülkeleri yıkıma uğrattık. Geceleri uyurlarken ya da gündüzün dinlenirlerken bizim zorlu azabımız onlara geliverdi." Bu ayet günümüz depremleri için de bir işaret var mıdır?
- Lut kavmi, geceleyin mi, güneş doğarken mi helak edildi?
- Zulmeden kavmin kökü kesildi, ayetindeki kavim kimdir, nasıl helak oldu?
- Ne dersiniz, şayet onun azabı size ha yatarken gelmiş ha gündüzün!.. (Yunus, 10/50) mealindeki ayeti açıklar mısınız?
- Enam suresinde geçen, Rablerinden gelen ayetler, nelerdir?
- Hakka suresinin 8. ayetinin hikmeti nedir?
- Kıyamet anında kafirler aniden ölecekse kıyametin dehşetini nasıl yaşayacaklar?
- Hud suresi 34. ayeti açıklar mısınız?
- İsra suresi 1- 8. ayetlerinde Yahudilerin bozgunculuk ve nankörlükleri anlatıldıktan sonra "Umulur ki Rabbiniz size acır." denmesini, masumların hakları açısından değerlendirir misiniz?