Annem ile babam kavga ediyorlar, ne önerirsiniz?

Tarih: 30.06.2021 - 15:06 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Annem ile babam çok saçma sebeplerden dolayı kavga ediyorlar. Belki de hayatınızda duyabileceğiniz en saçma sebep bunlar. Ne önerirsiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1) Her ikili ilişkide zaman zaman çatışma olabilir, önemli olan yaşananlardan ders çıkarmaktır.

Her ikili ilişkide olduğu gibi karı-koca ilişkisinde de zaman zaman tartışmalar ve çatışmalar olabilir. Önemli olan insanların kendi hatalarından olduğu gibi, başkalarının hatasından da ders alıp, aynı şeyleri yapmamaktır.  

Dışarıdan bir gözlemci olarak, anne-babanızın ne kadar basit nedenlerden dolayı kavga ettiklerini anlamanız da sizin çıkardığınız bir derstir. Anne-babanız da inşallah zamanla yanlışlarını görüp, kavga etmeden, konuşmayı öğreneceklerdir.

Ayrıca bir ailede tartışma varsa, demek ki hâlâ karı-koca birbirileriyle konuşabiliyorlar. Küsüp hiç konuşmamalarındansa zaman zaman tartışmaları daha iyidir. 

2) Çocuklara düşen, anne-babalarının kavgalarında taraf olmamalarıdır.

Size düşen şey, öncelikle anne ve babanın arasında taraf tutmamaktır. Çünkü bu konu her ne kadar siz çocukların huzurunu derinden etkiliyorsa da birinci derece anne-babanızın sorunudur.

Bunun yanında siz çocuk olarak, kimin haklı olup, kimin haksız olduğunu gerçekten bilemeyebilirsiniz. Bu konuyu ancak bir uzman anlayabilir.

Ayrıca taraf olduğunuz takdirde, anne veya babanızdan birisi ile aranıza mesafe koymak zorunda kalacaksınız. Bu durumda siz de suçluluk duyacak ve bundan rahatsız olacaksınız.

Oysaki çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimi için hem anne hem de babalarıyla sağlıklı ilişki kurmalarına ihtiyaçları var.

Anne-babalar da çocukların taraf olmasından dolayı çok kırılıp gücenebilirler.

3) Kavga ve tartışma yaptıklarında kesinlikle araya girip, bir şey söylemeyin

Şiddetli tartışıp kavga etikleri zaman çok duygusal ve öfkeli oldukları için sizin araya girip müdahale etmenizi yanlış anlayabilirler.

Ayrıca öfkelerini kontrol edemeyip, sizi de azarlayabilir veya kalbinizi kıracak bir şey söyleyebilirler.

Onun için tartışma anında en güzeli odanıza çekilip, olaya şahit olmamanızdır.

4) Konuyu anne-babanızla onları suçlamadan konuşabilirsiniz

Konuyu, bir akşam yemekte veya çay sohbetinde ya da başka uygun bir durumda, sakin bir ses tonuyla, kızmadan, ağlamadan, her ikisinden birisini suçlamadan onlarla konuşabilirsiniz.

Örneğin şöyle diyebilirsiniz:

“Sevgili annem ve babam, sizleri çok seviyorum, ne iyi ki sizin gibi bir annem ve babam var. Fakat sık sık kavga ettiğinizde ben çok üzülüyor ve çok kaygılanıyorum. Bu durumdan dolayı derslerime odaklanamıyorum. Sürekli aklımda sizin tartışmalarınız ve kavgalarınız var. Rica etsem, benim için biraz daha az tartışır mısınız?”

Bunun yanında onlar kavga ederken başka neler hissettiğiniz ve nasıl etkilendiğiniz konusunda kendi duygularınızı anlatabilirsiniz. Çünkü anne-babanız muhtemelen sizin ne kadar etkilendiğinizin farkında değiller.

Böylece onlarda bir farkındalık oluşturursanız, en azından siz çocukların etkilenmemesi için kavgayı en aşağı düzeyde tutabilirler.

5) Yaşınıza uygun şekilde ebeveynlerinizle tek tek konuşup çözüm yolları önerebilirsiniz

Yetişkin bir çocuk iseniz, anne veya babanızla tek tek konuşup, tartıştıkları konuları çözüme yönelik bir iletişim dili ile çözebileceklerini söyleyebilirsiniz.

Birbirlerini anlamaya çalışmalarını, dinlemelerini, her birisinin de haklı noktaları olabileceğini kabul etmelerini söyleyebilirsiniz.

Bütün bunların yanında, uzman ve dindar bir psikoloğa gitmelerini tavsiye etmeniz de iyi olur. Zira her konuyu uzmanına danıştığımıza göre, bunu da uzmanına danışmanın güzel bir yol olacağı açıktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun