Ailemin İslam’dan uzak bir yaşantısı var, onlar için neler yapabilirim?

Ailemin İslam’dan uzak bir yaşantısı var, onlar için neler yapabilirim?
Tarih: 23.11.2020 - 08:41 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ailem İslami hükümleri yerine getirmiyor, zama zaman haram işler de yapıyor.
- Evde ailece televizyon izlerken müstehcen sahneler geliyor ve evdekiler müdahale etmiyorlar.
- Onlardan küçük olduğum için ben de ses çıkaramıyorum. Bunun bana bir vebali var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle küçük yaşınıza rağmen haram-helal konusundaki bu hassasiyetiniz için sizi tebrik ediyoruz. İnşallah ömrünüzün sonuna kadar, Allah korkusu ve rızasından kaynaklanan bu kulluk hassasiyetleriniz devam eder.

Sizin yaşınızı bilmediğimiz gibi, ailenizin de dini duyarlılık derecesini, İslami konulara ne kadar yakın ve uzak olduklarını bilmiyoruz. “İslami hükümler” dediğiniz şey ile tam olarak neyi kastettiğinizi de bilmiyoruz. Bununla namaz, oruç, zekat gibi Allah’ın emirlerini mi, yoksa içki, kumar, rüşvet, gibi Allah’ın yasaklarını mı kast ediyorsunuz? Yoksa sorunuzda vurguladığınız, televizyon izlerken gözlerini haramdan çekmedikleri midir?

Bunların hiçbirini bilemediğimiz için size ancak genel birkaç tavsiyede bulunacağız.

1) Onlarla iyi geçinin.

Öncelikle anne-babanız ve diğer aile büyükleriniz nasıl davranırlarsa davransınlar onlara karşı saygılı olmak, hakaret etmemek, onları küçük düşürücü davranışlar içine girmemek gerekiyor.  İslam’da, müşrik bile olsalar anne-baba ile iyi geçinmek esastır. Bu konuda Cenab-ı Hak, Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur:

"Eğer onlar (ebeveyn) sence ilimde (yeni) olmadık herhangi bir şeyi bana eş tutman üzerinde seni zorlarlarsa, kendilerine itaat etme. Onlarla dünyada iyi geçin. Bana dönenlerin yoluna uy…" (Lokman, 31/15)

Onlarla iyi geçinir, sevgilerini kazanırsanız, onlar üzerindeki etkiniz daha fazla olur.


2) Onları eleştirmeyin, dini duyarlılığınızı davranışlarınızla gösterin.

Yaşınız küçük olduğu için sizden büyük aile üyelerini, özellikle de anne-babanızı, doğrudan eleştirmeyin. Bu, hem doğru olmaz hem de sözleriniz onlara tesir etmez. Ayrıca anne-babanızın dinin emirlerini yerine getirmemesinde sizin bir vebaliniz de yoktur.

Onun için öncelikle siz, davranış ve sözlerinizle İslami açıdan doğru olanı yapmaya özen gösterin. Belirttiğiniz gibi televizyonda müstehcen bir sahne çıktığında önce siz başınızı öne eğin, gözlerinizi kaçırın veya bulunduğunuz odayı terk edin. Ayrıca namazlarınızı vaktinde ve tadil-i erkan içinde kılın.

Böylece ibadetlerinizde göstereceğiniz dikkat ve İslam’ın öngördüğü ahlakı hal ve hareketlerinizde yansıtma derecesine göre onların takdirini ve sevgisini kazanacaksınız. Ve daha da önemlisi onlar da zamanla sizi örnek alacaktır.


3) Aile üyeleri ile iletişiminizi iyi tutun.

Anne-babanızla ve diğer aile üyeleriyle iletişiminizi iyi tutmaya çalışın. İslamı tebliğ ederken de güzel bir üslup kullanın. Çünkü Hakkı tebliğde esas olan kavli leyyindir, yani yumuşak ve tatlı bir dil kullanmaktır. Kur'an-ı Kerim’de Yüce Allah Hz Musa’yı tebliğ için Firavun’a gönderirken kavli leyini tavsiye eder:

“Ona yumuşak söz söyleyin; olur ki öğüt alacağı veya Allah'tan korkacağı tutar." (Taha, 20/44)

Demek ki hakkı tebliğde etkili olmanın birinci ölçüsü kavli leyyindir. Yumuşak ve tatlı bir dil yanında, aynı zamanda stratejik bir dil de kullanmaya özen gösterin.

Örneğin atacağınız adımlara onları da ortak edin, yani sadece sizin kararınız ve öneriniz değil de onların da kararı ile adım atmış olun. Mesela, televizyonda müstehcen sahne çıktığında “Babam, annem! İzniniz olursa televizyonu bir iki dakika değiştirelim mi?” diyerek, onların da rızasını alın. Mesela, ezan okunduğunda “Anneciğim, babacığım, ezan okunuyor, televizyonun sesini kısalım mı?” diye onları da bu eyleme ortak edin.

Böylece onlar kendisi istemiş gibi hissedeceği için, rahatsız olmayacaktır. Aksi halde çocuğunun kendisine öğretmenlik yaptığını düşünecek ve uygun görse bile, sizin dediğinizi yapmaya ebeveynlik gururu izin vermeyecektir.


4) Aile üyelerine Kur'an tefsirinden bölümler okuyun.

Dini konulardaki lakaytlıkların en önemli nedeni iman zayıflığıdır. İnsanların imanı güçlendikçe dini hassasiyetleri de artar.

Onun için onlara, örneğin Risale-i Nur gibi bir Kur'an tefsirinden kısa bölümler okuyun. Yine burada da onların uygun olduğu bir vakitte ve rızalarını alarak “Size Kur'an tefsirinden kısa bir yer okumak istiyorum, dinlemek ister misiniz?” diye sorun. Özellikle onların ilgisini çeken yerleri okuyun.


5) Son olarak istikametle yolunuzda yürürken, onlar için de bol bol dua edin.

Rabbimiz inşallah onlara da o İslami şuuru verecektir...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+

Yorumlar

bjkartal35

Allah sizden razı olsun. Rabbim sizi cennetinde Cemaliyle şereflendirsin. Sizi affına mazhar kılsın. Resulünün (S.A.V) şefaatine nail eylesin. Cennette Resulüyle (S.A.V) ve Peygamber Efendilerimizle (A.S) sonsuza kadar sık sık muhabbet edenlerden eylesin sizleri. Amin.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun