Yakınlarımıza nasıl helal / haram anlatabiliriz?

Tarih: 10.10.2023 - 21:37 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Dini duyarlılığı olmayan yakınlarımıza nasıl helal/haram anlatabiliriz?
- Annem eve küçük bir yılbaşı ağacı getirdi ve noel babayı da içeren figürlerle ağacı süsledi. Dini duyarlılığı olan bir insan değil maalesef ve ''Anne bu davranış doğru değil çünkü bu Hristiyanlara özenme amacı taşıyor'' desem büyük ihtimalle beni dinlemez ve der ki ''Daha çok küçüksün böyle şeyleri düşünme''. Ben de tabii ki de günaha/mekruha/herhangi kötü bir şeye alet olmak istemiyorum.
- Annemle nasıl konuşmalıyım? Ya da konuşmalı mıyım? Neler önerirsiniz?
- Bir de annemin hidayeti ve namaz kılması için dua eder misiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle küçük yaşınıza rağmen sahip olduğunuz kulluk bilinci ve dini hassasiyetiniz için sizi yürekten tebrik ediyoruz, Yüce Rabbimiz bu şuurunuzu hep devam ettirsin.

1. Onlara saygıda kusur etmeyin

Her şeyden önce şunu bilmeniz gerekir ki, annenizin eve getirdiği Noel Baba figürleri onun dini inancından dolayı değil, kültürel bir özentiden ve taklitten gelmektedir. Buna rağmen Allah’ın emirlerinden taviz vermemek şartıyla, anne-babanız neye inanırlarsa inansınlar, onlara karşı saygıda kusur etmemek İslam’ın temel prensibidir. Bu tutum, aynı zamanda İslam’ı anlatmakta onlar üzerinde etkili olmanın da yoludur. Çünkü İslam’da müşrik bile olsalar anne-baba ile iyi geçinmek esastır.

Bu konuda Cenab-ı Hak, Kuran-ı Kerim’de şöyle buyurur:

"Eğer onlar (ebeveyn) sence ilimde (yeni) olmadık herhangi bir şeyi bana eş tutman üzerinde seni zorlarlarsa, kendilerine itaat etme. Onlarla dünyada iyi geçin. Bana dönenlerin yoluna uy…" (Lokman, 31/15)

Onlarla iyi geçinip sevgilerini kazanırsanız, sizi dinlemeleri daha da kolaylaşır.

2. Onlara müdahale etmek yerine dini duyarlılığınızı davranışlarınızla gösterin

Anne-babanızın dini emirlerini yerine getirmemelerinde veya İslam’a aykırı bir eylemde bulunmalarında sizin bir sorumluluğunuz yoktur.

Onların yaptığı dine aykırı şeylere karşı öncelikle kalben mesafe koymanız ve reddetmeniz daha iyi olur. Çünkü sizden büyük aile üyelerini, özellikle de anne-babanızı, doğrudan eleştirmeye veya düzeltmeye kalkarsanız, tam aksi bir tepki ile karşılaşabilirsiniz. Bu da faydadan çok zarar getirir.

Onun için öncelikle siz, davranış ve sözlerinizle İslami açıdan doğru olanı yapmaya özen gösterin. Kendi odanıza dini değerlerimize uygun tablolar asın, Noel Baba vb gibi figürlere de ilgi ve alaka göstermeyin.

Ayrıca namazlarınızı vaktinde ve tadil-i erkân içinde kılın. Böylece ibadetlerinizde göstereceğiniz dikkat ve İslam’ın öngördüğü ahlâki hâl ve hareketlerinizde yansıtma derecesine göre onların takdirini ve sevgisini kazanacaksınız. Ve daha da önemlisi onlar da zamanla sizi örnek alacaktır. Çünkü hem namazdaki huzuru görecekler hem de namazın insanı nasıl da diğer günahlardan uzaklaştırdığını anlayacaklardır.

3. İslami konularda yumuşak bir dil kullanın

Anne-babanızla ve diğer aile üyeleriyle iletişiminizi iyi tutmaya çalışın. Çünkü eleştiri, beğenmeme, alaya alma, sürekli bir hata bulma ve onları düzeltmeye çalışma onlarda tam tersi bir etki doğurabilir. Zaten dinen de İslami tebliğ ederken güzel bir üslup kullanmak, yani yumuşak ve tatlı bir dil kullanmak tavsiye edilmektedir.

Nitekim Kuran-ı Kerim’de Yüce Allah Hz. Musa’yı ve Hz. Harun’u tebliğ için Firavun’a gönderirken kavli leyini tavsiye eder:

“Ona yumuşak söz söyleyin; olur ki öğüt alacağı veya Allah'tan korkacağı tutar.” (Taha, 20/44)

Yumuşak ve tatlı bir dil yanında aynı zamanda stratejik bir dil de kullanmaya özen gösterin.

Mesela doğrudan, “Bu yanlıştır, bunu yapma.” gibi emir cümleleri yerine, sorular sorarak onların kendilerinin yanlışı görmelerini sağlayabilirsiniz.  Örneğin,

“Anneciğim, ben tam olarak bilmiyorum, Noel ağacının anlamı nedir, Batılılar bunu hangi amaçla dikiyorlar?”;

“Acaba onların dini veya kültürel sembollerini kullanmanın ne gibi zararları olabilir?” gibi sorularla annenizin kafasında soru işaretleri oluşturabilirsiniz.

Ama siz doğrudan onları düzeltmeye kalkışırsanız, Anne-Baba olarak çocuklarının kendilerini kusurlu ve yanlış bulmalarını kabul etmeyecekleri için size tepkili olabilirler.

4. Aile üyelerine Kuran tefsirinden bölümler okuyun

Dini konulardaki lakaytlıkların en önemli nedeni iman zayıflığıdır. İnsanların imanı güçlendikçe dini hassasiyetleri de artar. Onun için onlara Risale-i Nur gibi bir Kuran tefsirinden kısa bölümler okuyun. Yine burada da onların uygun olduğu bir vakitte ve rızalarını alarak “Size Kuran tefsirinden kısa bir yer okumak istiyorum, dinlemek ister misiniz”? diye sorun. Özellikle onların ilgisini çeken yerleri okuyun.

Son olarak istikametle yolunuzda yürürken, onlar için de bol bol dua edin. Rabbim inşallah onlara da o İslami şuuru verecektir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 95
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun