Aile üyelerimin namaz kılması için ne yapabilirim?

Tarih: 26.05.2024 - 14:39 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Annemi ve babamı her türlü zorlamama rağmen bir türlü namaz kılmıyorlar. Çok şükür annem oruç tutuyor ancak babam hastalığı nedeniyle oruç tutamıyor.
- Ben annemi ve babamı çok seviyorum ve ibadetlerine yönelmelerini istiyorum bunun için ne yapabilirim?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yüksek kulluk şuurunuzdan ve ibadetlere vermiş olduğunuz önemden dolayı sizi yürekten tebrik ederiz.

Aslında anne-babanızdan beklenen uyarma, namaza ve Allah' kul olma davetini siz üstlenmişsiniz. İnşallah hiçbir şeyi israf etmeyen Cenab-ı Hak sizin bu samimi niyetinize karşılık anne ve babanızın kalbine namaz sevgisini de koyacaktır.

Öncelikle siz davranış ve sözlerinizle İslami açıdan doğru olanı yapmaya özen gösterin.

Anne-babanızın dini emirlerini yerine getirmemelerinde veya İslam’a aykırı bir eylemde bulunmalarında sizin bir sorumluluğunuz yoktur. Onların yaptığı dine aykırı şeylere karşı öncelikle kalben mesafe koymanız ve reddetmeniz daha iyi olur. Çünkü sizden büyük aile üyelerini, özellikle de anne-babanızı, doğrudan eleştirmeye veya düzeltmeye kalkarsanız, tam aksi bir tepki ile karşılaşabilirsiniz. Bu da faydadan çok zarar getirir.

Onun için siz, davranış ve sözlerinizle İslami açıdan doğru olanı yapmaya özen gösterin. Bu çerçevede namaz vakitlerine ve namazı doğru kılmaya azami dikkat gösterin.

Böylece ibadetlerinizde göstereceğiniz dikkat ve İslam’ın öngördüğü ahlakı hal ve hareketlerinizde yansıtma derecesine göre onların takdirini ve sevgisini kazanacaksınız.

Ve daha da önemlisi onlar da zamanla sizi örnek alacaktır. Çünkü hem namazdaki huzuru görecekler hem de namazın insanı nasıl da diğer günahlardan uzaklaştırdığını anlayacaklardır.

Ayrıca yine bu çerçevede onlarla iyi geçinip sevgilerini kazanırsanız, sizi dinlemeleri daha da kolaylaşır.

“Yapın, kılın, günah işlemeyin” gibi emir ve tehdit içeren cümleler yerine sorularla onlarda farkındalık oluşturmaya çalışın.

Anne-babanızla iletişiminizi iyi tutmaya çalışın. Çünkü eleştiri, beğenmeme, alaya alma, sürekli bir hata bulma ve onları düzeltmeye çalışma onlarda tam tersi bir etki doğurabilir. Zaten dinen de İslamı tebliğ ederken güzel bir üslup kullanmak, yani yumuşak ve tatlı bir dil kullanmak tavsiye edilmektedir.

Nitekim Yüce Allah Hz. Musa’yı tebliğ için Firavun’a gönderirken kavli leyini tavsiye eder:

“Ona yumuşak söz söyleyin; olur ki öğüt alacağı veya Allah'tan korkacağı tutar.” (Taha, 20/44)

Yumuşak ve tatlı bir dil yanında aynı zamanda stratejik bir dil de kullanmaya özen gösterin.

Mesela doğrudan, “namazı kılın, kılmazsanız büyük günah kazanacaksınız” gibi emir cümleleri yerine, İslamiyet, ibadet, kulluk, dünyaya geliş amacımız, ölüm, ahiret hesap, cennet-cehennem gibi konularda sorular sorarak onların farkındalık kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Ama siz doğrudan onları düzeltmeye kalkışırsanız, Anne-Baba olarak çocuklarının kendilerini kusurlu ve yanlış bulmalarını kabul etmeyecekleri için size tepkili olabilirler.

Anne-babanıza Risale-i Nur tefsirinden namaz ile ilgili yerleri okuyun

Dini konulardaki lakaytlıkların en önemli nedeni iman zayıflığıdır. İnsanların imanı güçlendikçe dini hassasiyetleri de artar. Onun için onlara Risale-i Nur gibi bir Kuran tefsirinden namazla ilgili bölümler okuyun. Bu çerçevede Sözler kitabından 4. 9. ve 21. Sözler bölümlerini okuyabilirsiniz.

Ancak onların uygun olduğu bir vakitte ve rızalarını alarak “Size Kuran tefsirinden kısa bir yer okumak istiyorum, dinlemek ister misiniz”? diye sorun ve öyle okuyun.

Anne-babası namaz kılan arkadaşlarınızı aileleri ile birlikte eve davet edin veya siz onlara misafirliğe idin.

Son olarak siz, istikametle yolunuzda yürürken, onlar için de bol bol dua edin. Rabbim, inşallah onlara da o İslami şuuru verecektir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun