Günahkar çocuklarıma ne yapayım?

Tarih: 20.03.2024 - 08:46 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Çocuklarım yetişkinler namaz kılmıyorlar bir de oğlum çok sigara içiyor sadece dua mı edelim çok üzülüyorum, nasıl davranmalıyım, ne yapmalıyım?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İster çocuğumuz olsun isterse yabancı birisi veya ister küçük isterse yetişkin olsun herkesi imana, İslam’a ve ibadete davet etmek Müslüman olarak elbette görevimizdir.

Ancak bilindiği gibi, büluğa ermemiş (akıl baliğ olmayan) çocukları ibadete yönlendirmek ve bu konuda gerekirse bıktırmadan ve usandırmadan -okula gönderirken yaptığımız gibi- hafifçe zorlamak anne-babanın dini bir sorumluluğudur. Fakat yetişkinlerin sorumlulukları kendilerine aittir, ebeveynin görevi onlara ibadetlerini hatırlatmak, kavli leyinle teşvik etmek ve elbette ki bol bol dua etmektir.

Bu çerçevede tebliğ ve teşvik konusunda bazı noktalara dikkat edersek inşallah sözlerimizin tesiri daha fazla olacaktır.

- Öncelikle unutmamamız gerekir, Hadi, yani hidayet veren Cenab-ı Hak’tır. Kullar zorla kimseyi ne imana getirebilirler ne de namaz kıldırabilirler. Hz. Peygamber (asm) Efendimiz amcası Ebu Talibin imana gelmesini çok arzu ediyordu, ama o imana gelmekte tereddüt göstermekteydi. Peygamber Efendimiz bu duruma çok üzülünce Cenab-ı Hak şu ayet-i kerimeyi gönderdi:

“Sen sevdiğin kimseyi hidayete erdiremezsin. Ancak Allah dilediğine hidayet verir. Doğru yolda olanları en iyi bilen de odur.” (Kasas, 28/56)

- Hakka davette sebat edin, ama elinizden geldiği kadar yetişkinlerle bu konuda tartışmaya girmeyin, onlara ağır sözler söylemeyin. Çünkü yetişkin çocuklar, ebeveynlerinden gelen nasihat ve tavsiyeyi, "kendilerini baskı altına almak, zorlamak, kişiliğine saygı duymamak" şeklinde anladıkları için tepki verebiliyorlar.

Onun için ibadetlerini sık sık değil, zaman zaman hatırlatırsanız, şefkat ve merhametle yaklaşırsanız sözleriniz daha çok tesir eder. Her konuda ümmetine örnek olarak gönderilen Peygamber Efendimize (asm) Cenab-ı Hak şöyle buyurmaktadır:

O vakit Allah’tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın. Şayet sen kaba, katı yürekli olsaydın, hiç şüphesiz, etrafından dağılıp giderlerdi. Şu hâlde onları affet; bağışlanmaları için dua edip; umuma ait işlerde onlara danış. Artık kararını verdiğin zaman da Allah’a tevekkül et. Çünkü Allah tevekkül edenleri sever.” (Âl-i İmran, 3/159)

Çocuklarınızla birlikte yaşıyorsanız, başta ibadetler ve zikirler olmak üzere, evde dini atmosferin canlı kalmasına azami ihtimam gösterin.

Mesela ramazanları, cuma günlerini, dini bayramları coşku ile yaşamaya özen gösterin. Kuran-ı Kerim, Cevşen ve tefsir okuyun, yemek öncesi ve sonrası şükür dualarını mutlaka onlarla beraber yapın, diğer hâl ve hareketlerinizle aile içinde o manevi havayı onlara da yaşatmaya çalışın. Çünkü en küçük bir sünnet-i seniyeye ittiba etmek bile, Peygamberimizi (asm) ve Allah’ı akla getirir ve çocukların beyinlerine onun sevgisi, varlığı kodlanmış olur.

- İslami şuura sahip akraba veya arkadaş-komşularınızla bir araya gelmeye gayret gösterin. Çünkü gençler, artık belli bir yaştan sonra anne-babalarından gelene nasihatlere, tavsiyelere karşı otomatik olarak tepkili oluyorlar. Öyle ki bazen inadına onların istek ve arzularının tersi bir yolda gidiyorlar.

Bundan dolayıdır ki, büluğa ermiş (akil baliğ olmuş) çocuklar, akranları veya yakın arkadaş, komşu gibi kişileri daha çok dinliyorlar.

Bu konuda güvenilir akrabalarınızdan yardım isteyebilir veya onlarla çocukların bir araya gelmesini sağlayabilirsiniz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun