Allah’ın istediği gibi yaşarsak her savaştan galip gelir miyiz?

Tarih: 07.07.2020 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ama İslamı yaşayanlar bazen savaşları kaybediyor neden böyle oluyor?
- Allah onlarına neden gerekli yardımı yapmıyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Allah’ın istediği gibi yaşamanın, her zaman zafer ve galibiyet getireceğine dair İslami bir garanti yoktur.

Bilakis, galip gelmenin ve mağlup olmanın her ikisi de İslam’ı yaşayan Müslümanlar için de geçerli olduğu husus Kur'an’da şöyle vurgulanmıştır:

(Ey İman edenler!) Gevşeklik göstermeyin, üzülmeyin; eğer inanmışsanız şüphesiz en üstün olan sizsiniz. Eğer siz (Uhud’da) bir yara aldıysanız bilin ki o topluluk da (Bedir’de) benzeri bir yara almıştı. Allah, gerçek müminleri ortaya çıkarsın ve uğrunda şehitleri olsun diye o günleri biz insanlar arasında döndürüp duruyoruz. Allah, zalimleri sevmez. Bir de Allah, iman edenleri günahlardan arındırmak, kafirleri de yok etmek için böyle yapıyor.” (Al-i İmran, 3/139-141)

Buna göre yüce Allah, Uhud Savaşı’nda yenilgiye uğramış olan müminleri teselli etmek ve cesaretlendirmek için onlara Bedir Savaşındaki zaferlerini hatırlatarak buyuruyor ki: Eğer siz Uhud’da yenilgiye uğradıysanız hemen üzüntüye kapılıp cesaretinizi yitirmemeli ve zaaf göstermemelisiniz. Bilmelisiniz ki düşmanlarınız da Bedir’de benzeri bir yenilgiye uğramışlardı. Fakat onlar yenildikleri için zaaf göstermemişler, cesaretlerini yitirmemişler, bilakis onlar sizinle savaşmak için azimli ve kararlı bir biçimde hazırlıklarını tamamlamış ve Uhud Savaşı’na gelmişler, sonuçta kararlılıklarının karşılığını da almışlardır. Bu, Allah’ın bir kanunudur. Allah onları sevdiği için değil, onlar sabırla ve kararlı bir şekilde savaştıkları için zafere ulaşmışlardır. Sabır ve kararlılık içerisinde çalışıp gayret gösterenler daima başarıya kavuşurlar. Bu ilâhî bir kanundur. (krş. Zemahşeri, Razi, İbn Aşur, Meraği, ilgili yer)

İlave bilgi için tıklayınız:

Moğolların, Müslümanlara musallat edilmesinin hikmeti ne olabilir ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun