Allah sağlığa zarar verecek ibadetler yapmamızı ne için emrediyor?
- Başımızı nötral pozisyon denilen sağlıklı ideal açıda tuttuğumuzda, boyun omurlarımıza binen yükün yaklaşık 4.5-5 kg civarında olduğu bilinir. Baş, statik veya öne eğik haldeyken boyun kasları, çevre tendon ve bağlar başı destekler. Yapılan çalışmalar; boynun 15 derece eğimi ile boyuna binen yükün 12.25 kg, 30 derece eğimi ile 18 kg, 45 derece eğimi ile 22 kg’a kadar çıktığını ortaya koyuyor. Yanİ başımızı ne kadar aşağıya eğersek boynumuza o kadar yük biniyor ve bu ilerde rahatsızlığa yol açıyor, benim sorum şu olacak:
- Bize namazda secde yapacağımız yere bakmamızı söylüyorlar ya da efendimiz (asm) yolda giderken başını eğer gidermiş ama bu sağlık acısından sorun oluşturuyor.
- Allah sağlığa zarar verecek ibadetler yapmamızı ne için emrediyor hayrın içinde ser neden var?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle, böyle araştırarak İslamiyet’in hakikatlerini öğrenme gayretlerinizi tebrik ediyoruz. Bilerek, araştırıp tetkik ederek tahkiki imanı elde etmenizi çok önemli görüyoruz.
Burada bir hususun gözden uzak tutulmaması gerekir. O da gerek ayet ve gerekse hadislerin bildirdiği hususları kendi bilgi dağarcığımıza göre değerlendirirsek yanlış yaparız.
Hastalıkla ilgili bir hususu doktora, inşaatla ilgili bir hususu da o işin ehli mühendise sorduğumuz gibi, dini konulardaki meseleleri de ehlisünnet alimlerine sormamız gerekir.
Soruda geçen konudan, namaz kılma hareketlerinin zararlı olduğu şeklinde bir mana anlaşılıyor. Bu işin ehli olan hiçbir İslam alimi böyle bir beyanda bulunamaz. Çünkü bu söz işin hakikatine yüzde yüz zıt bir ifadedir.
Burada konu ile ilgili yaşadığımız bir olayı nakletmek isteriz:
1980’li yılların başıydı. Öğretim üyeleri ile birlikte namaz kılıyorduk. Hocalardan doçent bir göz doktoru dedi ki, “Namaz esnasında gözün açık olması ve devamlı secdeye bakılmasının hikmetini belki bilmiyorsunuz. Kıyamda iken göz mesafesi secdeye yaklaşık 1.5 metre. Secdeye vardığımız zaman gözün yere mesafesi hemen hemen sıfırdır. Birinci secdeden sonra oturunca göz mesafesi yaklaşık 50 cm’dir. Bu mesafeden sonra gözü tekrar sıfıra indiriyoruz. Arkasından tekrar 1.5 m. ye çıkarıyoruz. Bu hareketler göz sağlığı, gözün uyumu ve göz kaslarının gelişmesi bakımından son derece faydalıdır.” gibi daha birçok tıbbi faydalarını saydı.
Demek ki, secdeye bakmanın zararlı olduğu bilgisi doğru değildir.
Sorunun ikinci şıkı da boyun kasları ile ilgili.
Kaslar proteinlerden yapılmıştır. Kaslar iplik şeklinde binlerce protein lifinden meydana gelmektedir. Şu önemli bir kaidedir ki, hangi kas çalışırsa o kas gelişir. Aynı beyinde olduğu gibi. Kasın gelişmesi demek, protein sentezinin yapılıp hücrelerin yenilenmesi demektir.
Halter gibi ağırlık kaldıran birisi ilk başlangıçta mesela 50 kg kaldırdığını kabul edelim. İdman ve eksersizle bunu zaman içinde 150 kg kadar çıkarabilir. Eğer idman yapmazsa zaman içinde 50 kg bile kaldıramaz hâle gelir.
Malum boyun insanın en hayatı organıdır. Boynu kırılan bir insan ya ölür veya devamlı yatalak kalır. Bu bakımdan boyun kaslarının mutlaka ve mutlaka devamlı eksersizlerle kuvvetlendirilmesi gerekir. Bunun da en kolay ve devamı olanı namazlardaki boyun hareketleridir. Bu hareketlerden birisi de boynun sağa ve sola yavaş yavaş çevrilmesidir. Peygamberimizin biraz boynunu öne eğerek yürümesinin pek çok faydalı sebebi vardır. Bu sebeplerden birisi de namazda olduğu gibi boyun kaslarının kuvvetlendirilmesidir.
Sporcular niçin devamlı antrenmanlarda bütün vücut azalarıyla eksersiz yapıyorlar? Elbette vücut kaslarını geliştirmek ve vücudun daha ağır şartlara dayanıklı hale gelmesini sağlamak için.
Namazlardaki boyun hareketleri ile boyun kaslarının geliştirilmiş olması, insan hayatı bakımından fevkalade önemli iken ve bunun İslam dini tarafından yaklaşık 1450 yıl önce uygulamaya konulmuş olmasının tenkit değil, takdir edilmesi gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tecavüz edeni öldüren, nasıl ispat eder?
- Körelmiş organlar evrime delil olur mu?
- Kurukafadan İnsan yüzüne
- GÖZÜMÜZDEKİ TEVHİD DELİLLERİ
- Kuyruk sokumu işe yaramayan bir organ mı?
- İnsanda kuyruk sokumunun olması evrime delil gösteriliyor?
- Tilavet secdesinin yapılmasının hikmeti nedir?
- 12. Miraç hadisesinin fizik kanunlarıyla ispatı
- Evrimin Dayandığı Deliller
- Gözler Nasıl Korunur? (Harama bakma, harama nazar...)