Allah, kainattaki bütün işleri düzeltip yönettiğini söyler, ama entropi yasası gereği kainat kaosa meyilli değil midir?
- Kur'an-ı Kerim'in birçok yerinde Allah kainattaki bütün işleri düzeltip yönettiğini söyler, ama entropi yasası diye bir şey olduğunu biliyoruz ve bu yasaya göre kainatta bir sürecin üzerinde daha üstün bir kontrol olmadıkça, o süreç kaosa meyillidir. Yani evren sürekli olarak bir kaosa gitmektedir, aynen bir dağın tepesinden başıboş bir şekilde akan nehir gibi, o zaman Allah ayette dediği gibi bütün işleri düzeltip yönetmiyor!..
- Bunu nasıl açıklarsınız?
Değerli kardeşimiz,
“Bir de o dağları görür, donuk ve hareketsiz sanırsın; Oysa onlar bulutların yürüdüğü gibi yürümektedirler. İşte bu, her şeyi muhkem ve mükemmel yapan Allah’ın sanatıdır. Muhakkak ki O, sizin yaptığınız her şeyden haberdardır.”(Neml, 27/88);
“(Allah) Yarattığı her şeyi güzel ve muhkem yapıp, insanı ilkin çamurdan yarattı.”(Secde, 32/7);
”Yedi kat göğü birbiriyle tam uyum içinde yaratan O’dur. Rahman’ın yaratmasında hiçbir nizamsızlık göremezsin. Gözünü çevir de bak: Herhangi bir kusur görebilir misin? Sonra tekrar tekrar gözünü çevir de bak, gözün bir kusur bulamadığından, eli boş ve bitkin geri döner.”(Mülk, 67/3-4)
mealindeki ayetler ve benzerlerinde evrenin mükemmel bir sanat eseri olarak var edildiğini göstermektedir.
- Bu Kur’an kitabının bu teşrii ayetleri gibi, kâinat kitabının tekvini ayetleri de varlıklarda eşsiz bir sanat estetiğinin, göz kamaştıran bir harikalığın bulunduğunu ilan etmektedir. Kâinat kitabını okuyup anlamaya çalışan yüzlerce fen bilim dalının yeni yeni keşiflerle ortaya koyduğu gerçekler, evrenin harikalığına, mükemmelliğine, güzelliğine reddedilmez bir şahittir.
- Entropi yasasından çıkartılan kaos konusu bu mükemmelliği zedeleyecek bir durum değildir. Çünkü, ifade edilen bu kaos bir kıyamet, evrenin ölümü demektir. Aslında bu bir kaos değil, düzenli bir yolu takip ederek, diğer dünyanın kapılarının açılması için yapılan bir süreçtir.
- İnsanların mükemmel bir varlık olduğu tartışmasızdır. Fakat insanlarda -başlarına başka bir felaket gelmediği takdirde- belli bir çizgiyi takip ederek, mevcut hayat-ölüm dengesinin hayatın aleyhine dönmesiyle ölüme doğru yol aldığı bir gerçektir. Ama insanın ölümü asla bir kaos değildir. Kur’an’da, ölümün de hayat kadar mahluk olduğu, Allah tarafından düzenli bir şekilde yaratıldığı vurgulanmıştır.
“Hanginizin daha güzel iş ortaya koyacağını denemek için, ölümü ve hayatı yaratan O’dur. O azîzdir, gafurdur/üstün kudret sahibidir, affı ve mağfireti boldur.”(Mülk, 67/2)
mealindeki ayette bu gerçeğe işaret edilmiştir.
Entropi olayı -insanda söz konusu olduğu gibi- evrenin de gittikçe yaşlanarak hayat-ölüm dengesini ölümün lehine, hayatın aleyhine sonuçlanacak bir sürecin takibidir.
İnsanın ölümü bir tesadüf olmadığı gibi, evrenin ölümü de bir tesadüf değil, Allah’ın takdirinin bir yansımasıdır.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Fizikçi Stephen Hawking ve her şeyi açıklayan M teorisi...
- Yirminci asırda keşfedilen Evren’in genişlemesi (Zariyat, 51/47) ve gaz aşaması geçirmesi (Fussilet, 41/11, 12) neden Kur'an mucizesi olarak görülmektedir? Kur’an’da Evren’den değil gök ve yerden söz edilmiyor mu?
- İnsanın zihni, iradesi, zekası onun ruhundan ise, istihbarat teşkilatları çeşitli ilaçlarla insanların iradesini, zihnini nasıl değiştiriyorlar?
- Evrimcilerin insanın evrimi ile ilgili geliştirdikleri moleküler saat tezi ne kadar güvenilirdir; yüzde yüz doğru mu?
- Evrimciler, yaratılışı savunanların verileri çarpıttığını, Java ve Pekin Adamı’nın maymuna ait olduğunu söylüyorlar?
- Evrim teorisinin geçersizliğini anlatırken mutasyon ve doğal seleksiyonun olmadığından bahsediyorsunuz. Halbuki, on beşe yakın evrimi tetikleyen mekanizmanın olduğu iddia ediliyor?
- DNA'nın şifresini çözen adam Francis Collins'de evrimcidir; ama Allah'a iman ettiğini söylüyor? Neden evrimi kabul ediyor?
- “Allah’ı kabul ettikten sonra kâinattaki bütün evrimlerin, O’nun eseri olduğu görülecektir.” diyorsunuz; bu ne demek?
- Mutasyon DNA’daki bilgiyi artırır mı?..
- Şempanzelerin zekâda insana en yakın canlılar olduğu doğru mudur?