Abdulkadir Geylani'nin Risale-i Gavsiyesi'nin niteliği ilham mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Bu tür kitaplara ilhama mazhar eserler olarak bakmak gerekir. Karşılıklı konuşma sitili verilmesine rağmen bunu doğrudan bir diyalog olarak kabul etmek doğru olmaz. Çünkü, ilhamın dışındaki konuşma vahiy sınırına girer, o da peygamberlere mahsustur.
Muhammed İkbal'in de “Muhavere-i ma beyne insan-u Huda = İnsan Allah arasında geçen karşılıklı konuşma” başlığıyla yazdığı bir şiiri vardır. Bu ilham olmasa da, vahyin ışığında kurgulanan ilmî bir diyalog sahnesidir. Söz gelimi: Allah buyuruyor ki “Ey insan! Ben hepinizi aynı topraktan yarattım, ama siz kalkıp ırkçılık yaptınız; 'Şu beyazdır, şu zencidir.' dediniz.” diye bir beyti var dır ki, tamamen İslam’ın ruhunu canlandırmaktadır.
Tabii ki; Abdulkadir Geylanî Hazretlerinin ilhama mazhar olduğunda bizim gibilerin şüphesi olmaz. Bu sebeple onun Risale-i Gavsiye'sini, ilhama dayalı ve de Kur’an'ın ışığında, tasavvuf formatı içerisinde canlandırılmış bir diyalog sahnesini andırmaktadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Abdulkadir Geylani'nin Risale-i Gavsiyesi'nin niteliği ilham mıdır?
- Vehbi ilim nedir?
- Bazı Âlimlere bu veli zâttır diye hediye verilmektedir, bu niyetle verilen hediyeler alınabilir mi?
- Tasavvufu reddetmek kişiyi ehlisünnet dairesinden çıkarır mı?
- Emirdağ Lâhikası- I, (53), 53
- "Vahiy" kavramının / teriminin tanımı Risalelerde geçen şekliyle nasıldır ve Risalelerde geçen şekliyle çeşitleri nelerdir?
- İmam-ı Rabbani Mektubat’ta cehri zikre bid'at derken, Abdulkadir-i Geylani’ye "zamanının en büyük evliyası" demektedir. Bu durumda Kadiri tarikatının cehri zikirle iştigal etmesi bid'at mıdır?
- TASAVVUF
- "Meşrebimiz münakaşa ve münazara olmadığından..." Münazara kaideli tartışma ve uygun olan bir tür değil midir?
- "Şeriat, doğrudan doğruya, gölgesiz, perdesiz, sırr-ı ehadiyet ile rububiyet-i mutlaka noktasında, hitab-ı İlâhînin neticesidir..." Birinci Nükte'yi açıklayabilir misiniz?