21 yaşında bir kıza tavsiyeleriniz nelerdir?

Tarih: 10.08.2019 - 20:03 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu konuda yapılan tavsiyeler ancak Kur'an ve hadislerdeki tavsiyeler olur. Önce genel bir tavsiye, sonra da özel tavsiyelere bakalım.

Hz. Peygamber aleyhisselatü vesselam derki, “İslam güzel ahlaktır.” (Kenzü’l-ummâl 3/17,  5225), güzel ahlakla ilgili pek çok ayet ve hadis vardır.

Allah Hz. Peygambere, “Sen pek büyük bir ahlaka sahibisin.” (Kalem, 68/4) buyurur.

Hz. Peygamber (asm) de “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” buyurur. (Ahmed b. Hanbel, 2/381)

İslam'ın özü olan güzel ahlak olmayınca ibadetler tehlikeye girer ve sosyal hayatın dengesi de bozulur. Bir Müslüman için bütün mesele Hz. Peygamber (asm)'in yaşadığı ahlaktan ne kadarına sahip olmaktır.

Kur'an ve hadislerde tavsiye edilen güzel ahlaktan bazı önemli başlıkları şöyle sıralayabiliriz:

1. Daima Allah ile irtibat halinde olmak. Bu da Onun adını sık sık anmakla olur. Bismillah demekle olur. Kuran’ın ilk inen ayeti Besmeleyi emretmektedir.

2. Özellikle namaz kılmak: Kur'an, namazın insanları kötülüklerden koruduğunu ifade etmektedir. (Ankebut, 29/45) Namazın uhrevi faydaları yanında, sağlık, sosyal, psikolojik yönlerden de fayda sağladığı bilinen bilimsel gerçeklerdir.

3. Güzel söz söylemek. Her ortamda güzel söz söylemeye çalışmak, Bu konuda hem Kur'an hem de hadislerde birçok tavsiye var. Kur'an, güzel ve iyi bir söz minnetle verilen bir sadakadan daha hayırlı olduğunu (Bakara, 2/263) belirtirken, Hz. Peygamber de “Güzel söz sadakadır.” (Buhari, Cihad 128) demektedir.

4. Anne-baba ve akrabalara iyilik etmek, onları incitmemek ve sıla-i rahimde bulunmak. Bu konuda Kur'an’ın emri kesindir.

5. İnsanlara faydalı olmak. Hz. Peygamber (asm)'in hayatına ve hadislerine baktığımızda, “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” (Buhârî, Mağâzî, 35) diyerek hep başkasının gözetildiği görülmektedir. Onlara eziyet etmemek, onlara ikramda bulunmak, onlara yol göstermek ve karşılıksız yardım etmek suretiyle tavsiyelerde bulunulmaktadır.

6. Öfkelenmemek, yanı öfkeye yol açan sebeplere fırsat vermemek, sabretmek. İnsanı pek çok felaketlere sürükleyen sebeplerin başında öfke ve sabırsızlık olduğu bilinmektedir.

7. Dünya ve ahiret dengesini iyi korumak. Biri diğerine feda edilmez. İnsan ahireti dünyada kazanır ve dünyayı imar etmek için gönderilmiş. En tehlikeli olanı da başkasının dünyası için ahireti feda etmektir. Bütün mesele, yapılan davranışların, söylenen sözlerin Allah rızasına uygun olup olmadığındadır. İyi bir Müslüman dolaysıyla iyi bir insanın ölçüsü budur.

8. Hiçbir zaman, hiçbir konuda aşırıya kaçmamak. İslam orta bir dindir; aşırılığı kabul etmez. Dünyanın hiçbir kaybına aşırı üzülmemek ve hiçbir kazancına da aşırı sevinmemek esastır.

Kur'an ve sünnetten bir kısmını zikrettiğimiz ve insanın huzur ve selameti adına yapılan bu tavsiyeler, genç olsun, yaşlı olsun, erkek olsun kadın olsun her Müslümana hitap etmektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun