Yoga neden huzur veriyor?
- Namaz huzur veriyor diyoruz, neden yoga da huzur veriyor?
- İkinci bir sorum ise, siz şimdi güzel bir iş yapıyorsunuz bize aklımızdaki soruları güzel bir şekilde açıklıyorsunuz ve bu bilgileri edindikten sonra İslam a olan inancımız artıyor. Demek ki sorunlarımızın cevabını alabiliyoruz.
- Peki ya diğer dinlerin de bu böyleyse belki de müslüman olduğumuz için bize böyle geliyordur, belki de ne bileyim Budizmin de Hıristiyanlığın da böyle alimlerinden sorsak belki de onlardan da mantıklı cevaplar alacağız. Bunu nasıl ayırt edebiliriz?
- Yani İslamın tek mükemmel din olduğunu nasıl anlayacağız?
Değerli kardeşimiz,
- Mantık ilminde kesinlik ifade etmeyen tasavvurlar hiçbir değer ifade etmez.
- Sorudaki “Belki onlar da gerçektir?..” gibi tasavvurlar, yalnız şeytan tarafından tereddüt vermek için telkin edilen bir vesvesedir. Vesveseler üzerinde hüküm bina edilmez. Birisi de kalkıp şunu söyleyebilir: “Diğer dinlerle ilgili ciddi bir tahkikat yapılsa, belki hepsinin yanlışları ortaya çıkar...”
Dolayısıyla bu tür vehimlere zihnimizde yer vermemeliyiz. “BELKİ”lerin sonu gelmez. Sonra SOFİSTLER listesindeki yerimizi alırız, yazık olur.
- Yoganın da huzur vermesi mümkündür. Çünkü “uydum kalabalığa” türünden çok kimselerin iradeleriyle “huzur” avcılığına çıktıktan sonra, gerçekte olmayan bir huzur vehmine de kapılabilirler.
Evvela, YOGA’nın namaz gibi huzur verdiği varsayımı bize göre tamamen bir spekülasyondur. Zaten -belki de işin aslı- namaz gibi hak dinde olan bazı ibadetleri taklit ederek böyle bir yola başvuruyorlar.
Namazda, insanlar Allah’ın huzurunda yerlerini aldıkları için huzura kavuşurlar. Çünkü Kur’an’da “Hiç şüphe yok ki gönüller Allah’ı anmakla huzura kavuşurlar.” (Rad, 13/28) diye ifade edilmektedir.
Nasıl ki, her şeyin bir taklidi, bir maketi varsa, namaz gibi bir hakikatin de bu tür maketleri vardır.
Bir maket ile aslı arasındaki fark ne ise, namaz ile yoga arasındaki fark da odur. Şahsen biz yogadan arzu edilen bir huzurun alınmayacağını düşünüyoruz. Çünkü huzurun, gerçek bir huzur olması için süreklilik göstermesi gerekir. Sürekli bir huzurun varlığı, ancak sürekli bir imanla Allah’ı düşünmekle elde edilir.
Günde beş defa namaz kılmanın bir hikmeti de budur. Biraz sonra Allah’ı unutan veya maketçiler gibi hiç düşünmeyenlerin yapmacık huzurları bir şimşek gibi çaksa da ardından hemen söner.
Ayrıca, her huzur veren şeyin doğru olduğu anlamına da gelmez. İçki içen de o anda huzur bulur. Yalan söyleyen, iftira eden de o anda huzur bulur. Zina eden de o anda huzur bulur. Hatta adam öldüren de o anda huzur bulur. Hele hırsızlık edenin keyfine diyecek var mı?
Peki, aklı başında hangi insan bunların doğru olduklarını söyleyebilir?..
İlave bilgi için tıklayınız:
- Herkes kendi dininin hak olduğunu söylüyor. İslam'ın hak bir din ...
- Reiki, yoga, meditasyon gibi insandaki biyoenerji kullanımına dair ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Zikir sayesinde Allah'ı bilme olur mu?
- İslam'daki huzuru, feyzi ve diğer dinlerdeki insanların huzurunu nasıl açıklayabiliriz?
- Tibet’in 5 hareketini yapmak günah mı?
- Meditasyon, yoga tarzı şeyler dini öğreti olabilir mi?
- Peygamber Efendimizin babasının ismi olan "Abdullah" ne anlama gelmektedir? Arapların önceki put inançlarında "Allah" kelimesi var mıdır?
- Kalben / içimizden, dili kıpırdatmadan / oynatmadan Allah'ı zikretmek caiz midir?
- Niçin örtünmüyorum?
- Reiki, yoga, meditasyon gibi insandaki biyoenerji kullanımına dair uygulamalara İslam'ın bakışı nedir?
- Reiki, yoga, meditasyon gibi insandaki biyoenerji kullanımına dair uygulamalara İslam'ın bakışı nasıldır?
- Müslüman birisi İslamiyeti beğenmeyip, Allah'a daha iyi bir kul olmak için Hristiyan olsa cennete gider mi?