Teyemmümde, dirseklere kadar değil de yalnız ellerin mesh edilmesi gerekmez mi? Hadisten öyle anlaşılıyor?..
Değerli kardeşimiz,
Önce sorularınızı tekrar buraya alalım:
"Rivayetlere göre teyemmümde sadece yüz ve ellerin meshedilmesi anlaşılıyor. Buna göre kolların meshedilmesine gerek yoktur?"
"Buhârî, I, 87 gelen hadiste teyemmümün alınış şekli şöyle gösterilir: Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem ellerinin içi ile yere vurdu, onlara üfledi, sonra da elleriyle yüzünü ve ellerini meshetti." Ama sizin gösterdiğiniz şekilde ise dirseklere kadar olduğunu belirtmişsiniz. Dârekutnî, I, 183; H. no: 33, hadis zayif hadis olduğunu kabul edersek, en doğrusu dirseklere kadar değil de yalnız ellerin mesh edilmesi gerekmez mi?"
Cevabımız:
Hz. Ammar anlatıyor:
“Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem ellerinin içi ile yere vurdu, onlara üfledi, sonra da elleriyle yüzünü ve ellerini meshetti." (Buharî, Teyemmüm, 4-5; Ahmed b. Hanbel, 4/265; Nesaî, Taharet/teyemmüm, 199)
Hz. Ammar anlatıyor:
“Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem ellerinin içi ile yere vurdu, sonra da elleriyle yüzünü ve –dirseklerine yakın yere kadar- (bazı rivayetlerde koltuk altına kadar) kollarını meshetti."(Ahmed b. Hanbel, 4/264; Ebu Davud, Taharet/Teyemmüm, 123; Nesaî, Taharet/Teyemmüm, 195,198).
Ebu Cehm anlatıyor:
“Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem bir duvara yöneldi (ellerinin içi ile ona vurdu) sonra da yüzünü ve ellerini meshetti.” (Nesaî, Taharet/teyemmüm,195).
İbn hacer’e göre, teyemmüm konusunda en sahih olan rivayetler Hz. Ammar ile Ebu Cehm’den yapılan rivayetlerdir. Ancak Sahiheyndeki “Yüz ve ellerin meshi” daha kuvvetli görünmektedir. (İbn Hagcer, I/445).
Bu farklı rivayet şekillerini esas alan mezhep alimlerinin görüşleri de farklı olmuştur. Buharî ve benzer hadislerin rivayetini esas alan Malikî ve Hanbelî mezhebine göre, teyemüm uzuvları yüz ve bileklere kadar ellerdir.
Hanefî ve Şafiî mezhebine göre ise, yüz ve dirseklere kadar ellerdir. Bu iki mezhebin dayanağı ilgili hadislerle beraber
“…Eğer su bulamazsanız, o zaman temiz toprağa teyemmüm edin. Arınmak niyetiyle yüzünüze ve ellerinize meshedin.” (Nisa, 4/43; Maide, 5/6)
mealindeki ayetlerdir. Onlara göre, ayette geçen “eller” ifadesi en geniş kapsamıyla anlaşılmalıdır. O da eller denildiğinde kolların dirseklere kadar olan yerlerdir. Çünkü teyemmüm de bir abdesttir. Abdestle ilgili ayette, mealen:
“Ey iman edenler! Namaza kalkmak istediğinizde yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın...”(Maide, 5/6)
denilmekte ve dirsekler ellerin bir parçası olarak zikredilmektedir. (bk. el-Fıkhu’l-İslamî, I/430).
Bize düşen mezhep alimlerine uymaktır.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Teyemmümde, dirseklere kadar değil de yalnız ellerin mesh edilmesi gerekmez mi? Hadisten öyle anlaşılıyor?..
- Teyemmümde, elleri toprağa iki kere vurulması hadisi sahih mi?
- Namazlardan sonra elleri kaldırıp dua yapmak konusunda hadis-i şerif var mı?
- Abdest nasıl alınır, abdestin fazileti hakkında bilgi verir misiniz?
- Hz. Ömer ve Hz. Abdullah bin Mesud neden cünüpken su bulamadığınızda teyemmüm etmeyin diyor?
- "Mukattaât-ı hurûfun hâsiyetlerine ve fezâillerine ve tesirât-ı maddiyelerine dâir vürûd eden hadisleri"ne dair misaller verir misiniz?
- Hz. Ömer "kelale”nin hükmünü ve teyemmümün nasıl alınmasını niye bilmiyordu?
- Her Hafta Bir Dua- 22.Hafta
- "Peygamber sallallahu aleyhi vesellem abdest bozacağı zaman (halkın gözünden) uzaklaşırdı" Bu hadisteki incelikleri açıklar mısınız?
- Bir kabın içine su doldurmak ve elimizi devamlı suya daldırıp abdest almak caiz midir?