Konuşurken gözün içine bakmak sünnet midir?
- Veya konuşurken durumumuz nasıl olmalı?
Değerli kardeşimiz,
Peygamber Efendimiz (asm)'in, konuşurken insanların gözlerinin içine baktığına dair bir rivayet bulamadık.
Ancak, Hz. Enes’ten yapılan zayıf bir rivayet, konumuza ışık tutacak özelliktedir:
“Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem (yolda) bir adama rastlayıp da onunla konuştuğu zaman, adam dönüp gidinceye kadar Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, mübarek yüzünü ondan çevirmezdi ve adamla tokalaştığı zaman, adam elini çekinceye kadar O, mübarek elini adamın elinden çekmezdi. Hiçbir zaman O’nun mübarek dizleri de yanında oturan adamın dizlerinden ileride görülmemiştir.” (İbn Mace, Edeb 21, No:3716)
İşte nezaket sultanı olan Peygamber Efendimiz (asm), davranış tarzıyla muhatabını kırmak bir yana, en küçük bir burukluk duymasını bile önlüyor ve ona özel olduğu hissini veriyor. Konuşurken bütün içtenliğiyle muhatabına yöneliyor, konuştuğu sürece yüzünü başka bir tarafa çevirmiyor, samimiyetle elini sıkıyor ve otururken bile yanındakiyle bedenini aynı hizada tutarak gönül iletişimini sürdürüyor.
Buna göre, konuşurken muhatabın yüzüne bakmanın sünnet olduğu söylenebilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peygamber Efendimiz kahvaltısını hangi saatlerde yapardı?
- Neden tanrıya inanamıyorum?
- Bir putun konuşarak Hz. Muhammed’in peygamberliğine şahitlik ettiği doğru mudur?
- Allah, Peygamberimizden razı mı?
- "Kışın oruç tutmak ganimettir. Kış mevsimleri müminin ganimetidir. Gündüzleri kısadır, oruç tutar; geceleri uzundur, ibadet eder." Bu hadisler sahih midir, açıklar mısınız?
- İnsanın doğuştan iyi ve kötü özellikleri olduğunu bildiren ayetler var mıdır?
- Müminin / Müslümanın bir günü nasıl olmalıdır? Peygamber Efendimiz'in bir günü nasıldı?
- "Kişinin her duyduğunu söylemesi, ona günah olarak yeter." hadisini açıklar mısınız?
- Peygamberimiz kaç parmak ile yemek yerdi?
- Uyumadan önce ve uykudan uyanınca okunacak dualar nelerdir?