Suç işleyen gayrimüslimlerin cezası neye göre belirlenir?
- Size 2 sorum var:
1) Şeriat ile yönetilen bir ülkede gayrimüslim bir kişi herhangi bir suç işlediğinde suçun cezası kendi dinine göre mi verilir?
2) Suç işleyen kişinin cezası kendi dinine göre verilecekse, ateistlerin cezası neye göre belirlenir?
Değerli kardeşimiz,
Cevap 1:
İslam ülkelerinde yaşayan gayrimüslim tebaaya zimmi denir.
İslam hukuku kaynaklarında nakledilen “Haklarımız hakları, yükümlülüklerimiz de yükümlülükleridir.” anlamındaki söz, zimmîlerin hak ve yükümlülükler bakımından Müslümanlarla aynı konumu haiz olduklarının temel dayanağını teşkil etmektedir.
Bu ifade, hadis kritiği açısından sağlam yollardan rivayet edilmemiş olsa da tarihî süreçte uygulamaların genelde bu eksende seyrettiğini ifade edebiliriz. Nitekim Bedâiu’s-sanâi isimli fıkıh kitabında Hz. Peygamber (asm) Efendimize nispet edilen “Onlar zimmet akdini kabul ederlerse, kendilerine, haklar bakımından Müslümanların sahip olduğu haklara sahip olduklarını, yükümlülük bakımından da Müslümanların yükümlülükleriyle aynı statüde olduklarını bildir.” sözü nakledilmektedir. (Kasani, Bedaiu’s-sanai, 7/100)
Buna göre, hak ve yükümlülüklerde Müslümanlarla zimmîlerin kanun önünde eşitliği genel ilkedir. Nitekim Hz. Ali de zimmîlerin statüleri ile ilgili olarak:
“Cizye vergisini kabul etmeleri durumunda, malları mallarımız gibi canları da canlarımız gibidir.” demiştir. (Kasani, Bedaiu’s-sanai, 7/111)
Zimmîler, İslam ülkesinin gayrimüslim vatandaşlarıdır. Vatandaşlık, genel anlamda, ülkede ikamet edenlerin devletin idari sisteminde esas aldığı İslâm dinine inanması ya da meşru devlet düzenine bağlılık sözleşmesi ile elde edilmektedir. Bu itibarla ülkenin vatandaşları, Müslüman ve gayrimüslim zimmîlerden oluşmaktadır. Vatandaşlık ise, din, ırk, cinsiyet ayrımı gözetilmeden İslam ülkesinin meriyetteki hukukunun statüsü önünde eşittir.
Cevap 2:
Birinci sorunun cevabında bunun da cevabı verilmiştir. Özeti şudur:
Gayrimüslimler de İslam devletinin kanunlarına göre yargılanırlar. Bazı konularda farklı yorumlar olabilir. Bu detaylar istisnalardır, genel kurala zarar vermez.
Bu konuda geniş bilgi için bk. Yaşar Yiğit, İslâm Ceza Hukuku Hükümleri Bağlamında Zimmîler, Diyanet İlmî Dergi 57 (2021): 171-204.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Testisleri tamamen yok edilen hayvan kurban olur mu?
- Alacaklarımızı oruç fidyesine sayabilir miyiz?
- Termal mest ile abdest olur mu, sakıncası var mı?
- Sinnamil alkol necis midir?
- Ticaretini yapmak amaçlı bilgisayarda çizilmiş insan ve hayvan figürlerini kumaşa bastırıp satabilir miyim?
- Hayvan atıklarıyla beslenen hayvanların eti murdar olur mu?
- Kültür balıkçılığında, domuzdan elde edilen yemle beslenen balıkları yemek helal olur mu?
- Demir, çimento, mazot, un, vb. emtianın geciken borcunu güncel değerinden almak caiz midir?
- Müezzinin, müezzinlikte tek başına imama uymasının hükmü nedir?
- Domuz kılından yapılan fırça veya dikiş ipi haram mı?