Stake etmek (Staking) caiz mi?

Tarih: 28.04.2022 - 16:52 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Borsalarda staking diye bir pasif kazanma yöntemi var. Örneğin benim 10 adet A varlığım var. Bu 10 varlığı staking ederek yani 7 günlük 1 aylık 1 yıllık süreleri var. Bu şekilde varlık kilitleniyor ve bu şekilde borsa size %10 ya da %2,5 gibi varlığını artırıyor. Yani 10 adet olan A varlığımı 1 haftalık kilitleyerek. Onun üzerinde hiçbir satış yapamıyorum yani borsada kalmasını garantiliyorum. 1 hafta sonra borsa bunun karşılığında bana 1 adet daha A varlığını veriyor. Ve benim 11 adet A varlığım oluyor.
- Bu şekilde bir kazanç helal midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik / garar içerip içermemesi, bir aldatma / tağrir aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belirli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi -belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan- kripto paraların kullanımı ve bunlardan kazanç elde edilmesi caiz değildir.

Aynı şekilde kripto varlıkların, ilgili borsanın cüzdanlarında tutulmasını içeren staking işlemleri de caiz değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun