Sosyal devlete vergi verilince zekat vermek gerekir mi?

Sosyal devlete vergi verilince zekat vermek gerekir mi?
Tarih: 23.01.2021 - 11:50 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sitenizde de birçok yerde de vergiler zekat yerine geçmez, hem vergi hem de zekat ayrı ayrı verilmeli deniliyor.
- Günümüzde devlet %50'lere varan oranlarda vergi alıyor. Günümüz devletlerinin bir kısmı sosyal devlet ve gelir durumu iyi olmayan vatandaşlara yardım ediyor. Yani maddi açıdan iyi olmayan kişilere devlet hem para hem de ayni yardım yapıyor ve anayasaya göre de bu sorumluluk devlete ait.
- Zekatı kişinin kendisi vermeye çalıştığında, fakirin tam olarak kim olduğunu bulamama ihtimali var. Veya bir kişiye birden fazla kişinin yardım etmesi söz konusu olabilir.
- Dolayısıyla profesyonel olarak örgütlenmiş bulunan, bu isler için adam istihdam eden bir devletin yardım işini yapması daha sağlıklı olabiliyor. Bu durumda vergiler verilince hâlâ zekat vermek gerekir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslamî hükümlere göre yönetilen devlette bile devletin gelirleri kısımlara ayrılmış, kısımlar birbirinden ayrı tutulmuş, devletin “zekat olarak” topladığı, zekatı almayı hak edenlere verilmiştir. 

Laik devlet böyle bir ayrım yapmaz, zekat toplamaz, zekatı ayırıp yerlerine sarf etmez, hizmetini, harcamalarını zengine de fakire, harama da helale de yapar…

İşte bu yüzden laik devlette vergi zekat yerine geçmez. Bir Müslüman dünyanın neresinde olursa olsun, hem zekatını hem de vergisini vermesi gerekir.

Zekatın tam yerini bulması probleminin çözümü sivil topluma ve sivil toplum kuruluşlarına (STK) aittir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun